CURĂ DE SLĂBIRE. Respectarea acestui principiu te poate scăpa de kilogramele în plus fără efort

CURĂ DE SLĂBIRE. Respectarea acestui principiu te poate scăpa de kilogramele în plus fără efort
Publicat: 19/02/2015, 11:50

Un regim alimentar bazat pe creșterea aportului de fibre ar putea avea efecte mai bune decât o dietă mai restrictivă, care presupune reducerea aportului de grăsimi saturate, spune Yunsheng Ma, potrivitYahoo Health.

„Am ales fibrele dietetice pentru că exercită beneficii clinice la nivelul mai multor componente ale sindromului metabolic, inclusiv circumferința taliei, homeostaza lipidelor și a glucozei, controlul nivelului de insulină, pe lângă greutatea corporală și reglarea anumitor markeri inflamatori”, a declarat Yunsheng Ma.

Pentru a ajunge la această concluzie, experții au împărțit în două grupe 240 de adulți obezi. Una dintre grupe a urmat dieta recomandată de American Heart Association (AHA) care presupune consumul a maximum 30 de grame de fibre pe zi, iar cealaltă o dietă care presupunea consumul a minimum 30 de grame de fibre pe zi.

La nivel mondial, circa 25% dintre adulți suferă de sindrom metabolic, care se carcaterizează prin talie mare, hipertensiune și glicemie mari, nivel scăzut al colesterolului HDL, niveluri crescute ale trigliceridelor, care duc la un risc mare de boli cardiovasculare și diabet.

Regimul alimentar AHA cere o creștere a aportului zilnic de fructe și legume, cereale integrale și alimente bogate în fibre și proteine slabe, reducând consumul de zahăr, sodiu, alcool, grăsimi saturate și trans, colesterol și includerea peștelui în dietă, de două ori pe săptămână. Persoanele participante la studiu în grupa AHA au primit recomandări personalizate referitoare la numărul de calorii și cantitatea de grăsimi saturate consumată.

După un an de la debutul studiului, persoanele din ambele grupe au pierdut în greutate și au obținut o ameliorare a presiunii sangvine, a calității dietei urmate, a glicemiei, potrivit rezultatelor publicate online în Annals of Internal Medicine.

Persoanele din grupa cu dieta bogată în fibre au pierdut, în medie, 2,6 kilograme pe săptămână, comparativ cu 2 kilograme în medie în cazul grupei AHA. Dieta bogată în fibre a arătat efecte pozitive și a fost ușor de urmat, lucru ce duce la o menținere cu succes a acesteia pe perioade mai lungi, potrivit Juliei Zumpano, dieteticiană la Cleveland Clinic, care lucrează îndeaproape cu departamentul de cardiologie preventivă.

„Fibrele te umplu, se umflă în stomac și mențin sentimentul de sațietate pentru mai mult timp”, a spus Zumpano, care nu a participat la realizarea studiului. Dar consumul de fibre ar putea fi limitat în cazul persoanelor care suferă de tulburări ale tractului digestiv sau care suferit de diaree, a mai spus dieteticiana.

Cât trebuie să mănânci pentru a acoperi cel puțin 30 de grame de fibre

Nu toate alimentele au un conținut ridicat de fibre, spun nutriționiștii. Pentru ca dieta să aibă rezultatele așteptate trebuie să alegeți surse bogate în acest nutrient. Carnea, ouăle, laptele și lactatele, peștele sunt alimente care nu conțin niciun gram de fibre. Fructele, legumele și cerealele reprezintă surse importante de fibre.

Fulgii de orz conțin 15,5 grame de fibre/100 grame, făina integrală are 12,2 grame de fibre la 100 de grame, fulgii de grâu conțin la 100 de grame 12 grame de fibre, făina de orz conține 10,1 grame de fibre la 100 de grame și germenii de grâu conțin 13,2 grame.

Lintea uscată are la 100 de grame 30 de grame de fibre, în timp ce lintea fiartă are 7,9 grame de fibre la 100 de grame. Roșiile uscate conțin 12,3 grame de fibre la 100 de grame. Sfecla roșie crudă conține la 100 de grame 2,8 grame de fibre, spanacul are 2,2 grame de fibre la 100 de grame, iar salata verde la aceeași cantitate conține 2,1 grame.

La categoria fructe avem goji uscate care au 14,3 grame de fibre la 100 de grame, caisele uscate care conțin 7,3 grame de fibre la 100 de grame, curmalele au 7,1 de fibre, ananasul confiat are 5 grame de fibre la 100 de grame, iar avocado 6,7 conține 6,7 grame de fibre la 100 de grame.

Alunele – 8,5 grame de fibre/ 100 de grame, castanele coapte – 5,1 grame de fibre/ 100 de grame, fisticul – 10,3 grame de fibre/100 de grame, macul – 10grame fibre/100 de grame, migdalele – 11,8 grame fibre/ 100 de grame sunt alte surse de fibre.

Aici găsiți lista completă a alimentelor bogate în fibre și aportul acestui nutrient la 100 de grame.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația