Miting de amploare la Moscova, în memoria lui Boris Nemțov, liderul opoziției ruse ucis în urmă cu două zile

Miting de amploare la Moscova, în memoria lui Boris Nemțov, liderul opoziției ruse ucis în urmă cu două zile
Publicat: 01/03/2015, 17:46

Marșul de la Moscova s-a încheiat, conform agenției ruse Sputnik. O nouă estimare a autorităților rusești plasează numărul participanților la 21.000, deși organizatorii susțin că la marș au venit peste 50.000 de oameni.

Multe persoane poartă portrete ale lui Nemțov, iar situația a fost calmă.

Conform presei ruse, parlamentarul ucrainean Alexei Goncearenko ar fi fost arestat la acest miting, el fiind căutat de autoritățile ruse pentru ancheta privind evenimentele de la Odessa, de pe 2 mai 2014, când mai mulți ucraineni de etnie rusă au murit într-o clădire incendiată, în timpul ciocnirilor cu tabăra anti-Rusia.

Între timp, un marș de comemorare a început deja la Sankt Petersburg, unde câteva sute de persoane s-au reunit la stația de metrou Gorkovskaia pentru a mărșălui către Marsovo Pole, unde va fi organizată o ceremonie funerară.

Nemțov, în vârstă de 55 de ani, a fost împușcat mortal în timp ce se plimba pe podul Bolșoi Moskvorețki în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Autoritățile din Moscova au autorizat acest marș la care sunt așteptate cel puțin 50.000 de persoane, a anunțat șeful serviciilor de securitate din capitală Aleksei Maiorov. Oficialii au avertizat că, „în efortul de a preveni provocările, poliția va verifica participanții la eveniment” și le-au cerut acestora să dea dovadă de înțelegere față de măsurile sporite de securitate.

Poliția din Moscova a promis să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securității.

Membrii opoziției au anulat o demonstrație prevăzută pentru duminică la Marino, în sud-estul Moscovei, care a fost înlocuită cu acest marș funerar în memoria lui Nemțov.

Poliția nu i-a identificat încă pe ucigașii lui Nemțov, însă susține că a găsit mașina folosită în atac. Vehiculul, o mașină marca Lada Priora, a fost găsit în apropiere de locul crimei, iar anchetatorii îl percheziționează. Acesta avea plăcuțe de înmatriculare în Ingușetia, republică rusă din Caucazul de Nord.

„Nu există nicio îndoială că această crimă a fost atent planificată. Locul și momentul în care a avut loc arată acest lucru. Ancheta a descoperit că Boris Nemțov mergea împreună cu o prietenă la apartamentul său, situat în apropierea locului crimei. Organizatorii și executanții par să fi știut traseul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului de Anchetă, Vladimir Markin.

El a precizat că au fost mobilizați cei mai buni detectivi și experți criminaliști pentru elucidarea acestui caz, considerat o prioritate pentru autorități.

Rezultatele preliminare arată că politicianul a fost ucis cu un pistol Makarov. Experții au găsit cartușe de 9 milimetri la locul crimei, acestea aparținând unor producători diferiți, a adăugat el.

În acest moment, ancheta se concentrează pe interogarea martorilor oculari și studierea datelor privind convorbirile pe telefonul mobil în zona învecinată crimei, care ar putea oferi informații despre comunicațiile dintre criminali. Înregistrările camerelor de supraveghere sunt, de asemenea, analizate.

Anchetatorii au în vedere cinci posibile motive ale acestui asasinat, a declarat Markin.

„Crima ar putea fi o provocare pentru destabilizarea situației politice în țară. Nemțov ar fi putut fi ales ca un fel de «sacrificiu sfânt» de către cei care nu ezită să folosească orice metode pentru a-și atinge scopurile politice”, a declarat el.

„Este un caz prioritar și este important ca ancheta să ofere rezultate cât mai repede posibil. Nu le împiedicați activitatea, fiți răbdători și așteptați”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov, pentru postul de televiziune Dojd.

Autoritățile ruse vor face tot posibilul pentru a elucida circumstanțele în care a fost ucis Boris Nemțov și se vor asigura că autorii vor fi pedepsiți, a declarat, la rândul său, președintele Consiliului Federației (Camera superioară a Parlamentului rus), Valentina Matvienko

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic