Miting de amploare la Moscova, în memoria lui Boris Nemțov, liderul opoziției ruse ucis în urmă cu două zile

Miting de amploare la Moscova, în memoria lui Boris Nemțov, liderul opoziției ruse ucis în urmă cu două zile
Publicat: 01/03/2015, 17:46

Marșul de la Moscova s-a încheiat, conform agenției ruse Sputnik. O nouă estimare a autorităților rusești plasează numărul participanților la 21.000, deși organizatorii susțin că la marș au venit peste 50.000 de oameni.

Multe persoane poartă portrete ale lui Nemțov, iar situația a fost calmă.

Conform presei ruse, parlamentarul ucrainean Alexei Goncearenko ar fi fost arestat la acest miting, el fiind căutat de autoritățile ruse pentru ancheta privind evenimentele de la Odessa, de pe 2 mai 2014, când mai mulți ucraineni de etnie rusă au murit într-o clădire incendiată, în timpul ciocnirilor cu tabăra anti-Rusia.

Între timp, un marș de comemorare a început deja la Sankt Petersburg, unde câteva sute de persoane s-au reunit la stația de metrou Gorkovskaia pentru a mărșălui către Marsovo Pole, unde va fi organizată o ceremonie funerară.

Nemțov, în vârstă de 55 de ani, a fost împușcat mortal în timp ce se plimba pe podul Bolșoi Moskvorețki în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Autoritățile din Moscova au autorizat acest marș la care sunt așteptate cel puțin 50.000 de persoane, a anunțat șeful serviciilor de securitate din capitală Aleksei Maiorov. Oficialii au avertizat că, „în efortul de a preveni provocările, poliția va verifica participanții la eveniment” și le-au cerut acestora să dea dovadă de înțelegere față de măsurile sporite de securitate.

Poliția din Moscova a promis să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securității.

Membrii opoziției au anulat o demonstrație prevăzută pentru duminică la Marino, în sud-estul Moscovei, care a fost înlocuită cu acest marș funerar în memoria lui Nemțov.

Poliția nu i-a identificat încă pe ucigașii lui Nemțov, însă susține că a găsit mașina folosită în atac. Vehiculul, o mașină marca Lada Priora, a fost găsit în apropiere de locul crimei, iar anchetatorii îl percheziționează. Acesta avea plăcuțe de înmatriculare în Ingușetia, republică rusă din Caucazul de Nord.

„Nu există nicio îndoială că această crimă a fost atent planificată. Locul și momentul în care a avut loc arată acest lucru. Ancheta a descoperit că Boris Nemțov mergea împreună cu o prietenă la apartamentul său, situat în apropierea locului crimei. Organizatorii și executanții par să fi știut traseul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului de Anchetă, Vladimir Markin.

El a precizat că au fost mobilizați cei mai buni detectivi și experți criminaliști pentru elucidarea acestui caz, considerat o prioritate pentru autorități.

Rezultatele preliminare arată că politicianul a fost ucis cu un pistol Makarov. Experții au găsit cartușe de 9 milimetri la locul crimei, acestea aparținând unor producători diferiți, a adăugat el.

În acest moment, ancheta se concentrează pe interogarea martorilor oculari și studierea datelor privind convorbirile pe telefonul mobil în zona învecinată crimei, care ar putea oferi informații despre comunicațiile dintre criminali. Înregistrările camerelor de supraveghere sunt, de asemenea, analizate.

Anchetatorii au în vedere cinci posibile motive ale acestui asasinat, a declarat Markin.

„Crima ar putea fi o provocare pentru destabilizarea situației politice în țară. Nemțov ar fi putut fi ales ca un fel de «sacrificiu sfânt» de către cei care nu ezită să folosească orice metode pentru a-și atinge scopurile politice”, a declarat el.

„Este un caz prioritar și este important ca ancheta să ofere rezultate cât mai repede posibil. Nu le împiedicați activitatea, fiți răbdători și așteptați”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov, pentru postul de televiziune Dojd.

Autoritățile ruse vor face tot posibilul pentru a elucida circumstanțele în care a fost ucis Boris Nemțov și se vor asigura că autorii vor fi pedepsiți, a declarat, la rândul său, președintele Consiliului Federației (Camera superioară a Parlamentului rus), Valentina Matvienko

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea