O bătrână care suferă de pierderi de memorie a fost lăsată să plece în pijamale din spital. „O infirmieră care s-a oferit să o ducă la un taxi”

O bătrână care suferă de pierderi de memorie a fost lăsată să plece în pijamale din spital. „O infirmieră care s-a oferit să o ducă la un taxi
Publicat: 08/03/2015, 11:30
Actualizat: 21/08/2017, 09:15

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brașov, femeia în vârstă de 82 de ani, Ioana Caloian, a fost transferată, sâmbătă, cu ambulanța de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov la Spitalul „Tractorul”, unde bătrâna a refuzat internarea, părăsind de bunăvoie unitatea medicală, fără a mai reveni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Polițiștii au oferit semnalmentele femeii, aceasta având 1,60 metri înălțime, 80-85 de kilograme, păr cărunt-alb, lungime medie, fața rotundă, ochi căprui, ten deschis cu mai multe pete de culoare închisă specifice vârstei, iar ca semn particular are o aluniță în partea exterioară a ochiului stâng.

La momentul plecării, femeia era îmbrăcată cu o bluză de pijama de culoare verde-alb cu elemente florale, pantaloni de trening portocalii și purta papuci din hârtie de culoare albă.

O nepoată a bătrânei, Crina Coliban, a postat un anunț pe Facebook în care solicită sprijinul oamenilor și arată că bunica sa a plecat din spital „însoțită de o infirmieră care s-a oferit să o ducă la un taxi”.

„Bunica mea a dispărut astăzi (sâmbătă – n.r.), la ora 07.00. Adusă cu ambulanța de la Spitalul Județean la Spitalul «Tractorul», medicul de gardă a întrebat-o cum se simte, bunica a spus că vrea acasă și medicul i-a semnat externarea (!!) Bunica a plecat însoțită de o infirmieră care s-a oferit să o ducă la un taxi (!) din spital, în tricou, pantaloni de pijama și papuci de casă. Taximetristul nu a luat-o. A fost văzută înfășurată cu o păturică albă în dreptul patiseriei de lângă Piața Tractorul. Spunea că vrea acasă «la Brăila» și nu cunoaște adresa din Brașov. Vă rog…orice detaliu e de ajutor”, scrie femeia.

Crina Coliban a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că bunica sa s-a simțit foarte rău sâmbătă, suferind un edem pulmonar cu stop cardiorespirator, și a solicitat intervenția unei ambulanțe.

„A fost resuscitată cardiac timp de 40 de minute, apoi a fost dusă la Spitalul Județean. De acolo, ieri dimineață, la ora 07.00, medicii au decis să o trimită la Spitalul «Tractorul» pe motiv că nu mai era de competența lor, pentru investigații la Secția de Urologie. Ne-am dus cu ea și acolo ni s-a spus că trebuie să-i aducem niște haine de acasă. Mama mea s-a dus acasă să ia haine… a lipsit 20 de minute, iar când s-a întors gardianul i-a spus că bunica a plecat cu un taxi, în pijamale și papuci de casă”, a spus femeia.

Ea a precizat că gardianul de la spital i-a povestit că bunica sa a fost lăsată de medicii de pe ambulanță pe un scaun, pe coridor, cu fișa medicală în mână.

„A venit apoi medicul Grigore, o femeie, și a întrebat-o «Cum te simți, mamaie?». Bunica a spus: «Bine și vreau să plec acasă, la Brăila». Doctorița Grigore i-a spus apoi «Mie dacă-mi semnați fișa asta, puteți să plecați». Și ea a semnat”, a mai spus nepoata femeii dispărute.

Ea a mai spus că gardianul i-a povestit că bătrâna i-a cerut 100 de lei ca să plece acasă, la Brăila, și că o infirmieră care își încheiase ziua de lucru a condus-o până la un taxi, deși bătrâna era îmbrăcată în pijamale.

Când s-a urcat în taxi, bătrâna a spus că vrea să meargă la Brăila, iar taximetristul a refuzat cursa.

„A urcat într-un alt taxi și a spus din nou că vrea să ajungă la gară ca să meargă la Brăila. A coborât undeva din taxi și nu mai știm nimic de ea”, a mai spus nepoata.

Ea a precizat că, în urma anunțului postat pe Facebook, i s-a comunicat că bătrâna a fost văzută, sâmbătă seară, în zona Patria, înfășurată într-o pătură albă, în pijamale și papuci de casă, fluturând o hârtie.

„Probabil era fișa medicală pe care gardianul i-a legat-o cu un elastic de mână, împreună cu cartea de identitate, ca să nu le piardă…”, a mai spus Crina Coliban.

Familia bătrânei a lipit și afișe prin oraș cu fotografia acesteia, cerând ajutorul brașovenilor pentru a o găsi.

La rândul său, directorul medical al Spitalului „Tractorul” din Brașov, Daniela Neculoiu, a declarat că a fost deschisă o anchetă internă în acest caz.

Medicul a precizat că bătrâna era conștientă și orientată tempo-spațial, iar legal, în momentul în care a semnat că nu dorește internarea, nu poate fi oprită să plece din spital, însă „omenește” ar fi trebuit oprită până la sosirea aparținătorilor.

„După ce a fost adusă la noi de la Spitalul Județean, a fost preluată de medicul de gardă care i-a propus internarea. Ea a refuzat și a spus că vrea să plece acasă. Medicul a încercat să o convingă aproape o oră să nu plece, dar ea a susținut că vrea acasă. A semnat pe proprie răspundere că refuză internarea și a fost ajutată să găsească un taxi. Dacă semnează, tu nu-l mai poți opri pe pacient să plece, legal. Dar, omenește, medicul de gardă ar fi trebuit să facă tot posibilul să o oprească până la sosirea aparținătorilor”, a spus Neculoiu.

Întrebată de ce a fost lăsată să plece în pijamale și papuci de casă, ținând cont că afară era frig, Neculoiu a spus că „așa a venit de acasă” și că nu avea alte haine la garderobă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...