Președintele Bulgariei, despre aderarea țării lui și a României la Schengen: Uniunea Europeană face „O GREȘEALĂ MARE”

Președintele Bulgariei, despre aderarea țării lui și a României la Schengen: Uniunea Europeană face „O GREȘEALĂ MARE
Publicat: 18/03/2015, 16:03
Actualizat: 18/03/2015, 18:32

„Bulgaria și România merită să fie demarată integrarea lor în Spațiul Schengen”, cele două țări dovedind în mod repetat, potrivit Parlamentului European și Comisiei Europene, că sunt pregătite pentru aderare, a declarat, într-un interviu acordat APA, președintele bulgar, Rosen Plevneliev, relatează Wirtschaftsblatt.

Nu este „corect” ca aderarea Bulgariei și a României, membre UE din 2007, să fie împiedicată, a precizat președintele Bulgariei. „Contravine reglementărilor europene ca Bulgaria și România să nu primească ceea ce merită și au îndeplinit din cauza unor teme de politică internă ale altor state membre”, a afirmat Plevneliev, referindu-se la Olanda, care în 2011 a fost singura țară care s-a opus aderării celor două state, notează Wirtschaftsblatt.

„Schengen nu are nimic de a face cu politica. Schengen înseamnă criterii clare. Așa a fost cazul cu toate celelalte state, care au aderat. Îndeplinim toate criteriile și ne protejăm granițele mai bine decât o fac multe alte state membre. Avem toate dovezile în acest sens și așteptăm ca statele membre UE să ia foarte curând o decizie responsabilă”, a spus președintele Plevneliev, aflat în vizită de lucru în Austria.

El a mai precizat că Europa face „o greșeală mare”, politizând ceva ce nu e politic, fapt care „va demotiva alte viitoare state membre”, cu referire la țările din Balcanii de Vest.

Plevneliev a subliniat că ar fi „un semnal politic bun din partea UE” să aprobe prima fază a aderării la Schengen, cu granițele aeriene și maritime.

Liderul de la Sofia a declarat că o aderare a celor două state ar face ca acest spațiu să fie „mai eficient”, decizia fiind astfel în interesul țărilor membre Schengen.

Acest lucru ar fi valabil în special în cazul cetățenilor europeni care se alătură Statului Islamic în Siria și Irak, a mai punctat Rosen Plevneliev.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, pe 29 ianuarie, că România îndeplinește toate criteriile pentru aderarea la Spațiul Schengen și orice nelămuriri pe acest palier țin de considerente pur politice, subliniind că rapoartele MCV pozitive arată o recunoaștere a eforturilor de consolidare internă.

„Europa poate garanta prosperitarea și securitatea tuturor cetățenilor săi, fără să atenteze la ceea ce a câștigat deja prin respectarea deplină a acestor acumulări. Europenizarea completă a României este un obiectiv central al mandatului meu. Aceasta înseamnă continuarea procesului de integrare europeană prin aderarea la Spațiul Schengen și prin adoptarea monedei euro”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în cadrul discursului susținut la întâlnirea cu ambasadorii acreditați la București.

„Locul României este în Spațiul Schengen, stat membru cu drepturi egale și depline. Îndeplinim integral criteriile de aderare la Spațiul Schengen, orice nelămuriri pe acest palier țin pur de considerente politice”, a mai spus Iohannis.

Pe 10 februarie, în cadrul vizitei la Paris, Iohannis a declarat, în cadrul conferinței comune de la Palatul Elysee cu președintele Francois Hollande, că a solicitat sprijinul Franței pentru aderarea României la Spațiul Schengen și că și-a exprimat încrederea că o astfel de decizie va fi adoptată curând.

Subiectul a fost abordat și la întrevederea cu Angela Merkel, dar cancelarul nu a promis nimic.

Întrebată, în cadrul conferinței de presă comune susținută cu președintele Klaus Iohannis pe 26 februarie la Berlin, dacă consideră că o decizie privind aderarea României la Spațiul Schengen poate fi luată până la sfârșitul acestui an, ținând cont și de rezultatele pozitive înregistrate în ultimul raport MCV, cancelarul Angela Merkel a declarat: „Ultimele rapoarte au fost pozitive și considerăm că reformele vor fi implementate în continuare cu consecvență și vom discuta despre pașii următori. Nu pot să promit nimic acum”.

Întrr-un interviu acordat pe 14 martie, ambasadorul Olandei la București, Matthijs van Bonzel, a precizat că Parlamentul olandez nu susține, momentan, aderarea României la Schengen,deoarece consideră că Bucureștiul nu a implementat toate cerințele inițiale pentru a deveni membru al UE.

Întrebat dacă Olanda susține sau nu aderarea României la Schengen, ambasadorul Matthijs van Bonzel a declarat: „În acest moment, aderarea nu este susținută de Parlamentul olandez pentru că Parlamentul nu consideră că România a implementat toate cerințele inițiale pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene”.

„România nu era pregătită în momentul aderării. Era pregătită din multe puncte de vedere, dar nu în cele esențiale. Vorbesc aici de legislație, de sistemul judiciar, de funcționarea lui, de eficiență și imparțialitate în modul de aplicare a legilor, de corupția instituțională”, a afirmat, într-un interviu la Realitatea TV, ambasadorul olandez.

Totodată, Matthijs van Bonzel a subliniat faptul că există o legătură între Schengen și respectarea standardelor UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară