Președintele Bulgariei, despre aderarea țării lui și a României la Schengen: Uniunea Europeană face „O GREȘEALĂ MARE”

Președintele Bulgariei, despre aderarea țării lui și a României la Schengen: Uniunea Europeană face „O GREȘEALĂ MARE
Publicat: 18/03/2015, 16:03
Actualizat: 18/03/2015, 18:32

„Bulgaria și România merită să fie demarată integrarea lor în Spațiul Schengen”, cele două țări dovedind în mod repetat, potrivit Parlamentului European și Comisiei Europene, că sunt pregătite pentru aderare, a declarat, într-un interviu acordat APA, președintele bulgar, Rosen Plevneliev, relatează Wirtschaftsblatt.

Nu este „corect” ca aderarea Bulgariei și a României, membre UE din 2007, să fie împiedicată, a precizat președintele Bulgariei. „Contravine reglementărilor europene ca Bulgaria și România să nu primească ceea ce merită și au îndeplinit din cauza unor teme de politică internă ale altor state membre”, a afirmat Plevneliev, referindu-se la Olanda, care în 2011 a fost singura țară care s-a opus aderării celor două state, notează Wirtschaftsblatt.

„Schengen nu are nimic de a face cu politica. Schengen înseamnă criterii clare. Așa a fost cazul cu toate celelalte state, care au aderat. Îndeplinim toate criteriile și ne protejăm granițele mai bine decât o fac multe alte state membre. Avem toate dovezile în acest sens și așteptăm ca statele membre UE să ia foarte curând o decizie responsabilă”, a spus președintele Plevneliev, aflat în vizită de lucru în Austria.

El a mai precizat că Europa face „o greșeală mare”, politizând ceva ce nu e politic, fapt care „va demotiva alte viitoare state membre”, cu referire la țările din Balcanii de Vest.

Plevneliev a subliniat că ar fi „un semnal politic bun din partea UE” să aprobe prima fază a aderării la Schengen, cu granițele aeriene și maritime.

Liderul de la Sofia a declarat că o aderare a celor două state ar face ca acest spațiu să fie „mai eficient”, decizia fiind astfel în interesul țărilor membre Schengen.

Acest lucru ar fi valabil în special în cazul cetățenilor europeni care se alătură Statului Islamic în Siria și Irak, a mai punctat Rosen Plevneliev.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, pe 29 ianuarie, că România îndeplinește toate criteriile pentru aderarea la Spațiul Schengen și orice nelămuriri pe acest palier țin de considerente pur politice, subliniind că rapoartele MCV pozitive arată o recunoaștere a eforturilor de consolidare internă.

„Europa poate garanta prosperitarea și securitatea tuturor cetățenilor săi, fără să atenteze la ceea ce a câștigat deja prin respectarea deplină a acestor acumulări. Europenizarea completă a României este un obiectiv central al mandatului meu. Aceasta înseamnă continuarea procesului de integrare europeană prin aderarea la Spațiul Schengen și prin adoptarea monedei euro”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în cadrul discursului susținut la întâlnirea cu ambasadorii acreditați la București.

„Locul României este în Spațiul Schengen, stat membru cu drepturi egale și depline. Îndeplinim integral criteriile de aderare la Spațiul Schengen, orice nelămuriri pe acest palier țin pur de considerente politice”, a mai spus Iohannis.

Pe 10 februarie, în cadrul vizitei la Paris, Iohannis a declarat, în cadrul conferinței comune de la Palatul Elysee cu președintele Francois Hollande, că a solicitat sprijinul Franței pentru aderarea României la Spațiul Schengen și că și-a exprimat încrederea că o astfel de decizie va fi adoptată curând.

Subiectul a fost abordat și la întrevederea cu Angela Merkel, dar cancelarul nu a promis nimic.

Întrebată, în cadrul conferinței de presă comune susținută cu președintele Klaus Iohannis pe 26 februarie la Berlin, dacă consideră că o decizie privind aderarea României la Spațiul Schengen poate fi luată până la sfârșitul acestui an, ținând cont și de rezultatele pozitive înregistrate în ultimul raport MCV, cancelarul Angela Merkel a declarat: „Ultimele rapoarte au fost pozitive și considerăm că reformele vor fi implementate în continuare cu consecvență și vom discuta despre pașii următori. Nu pot să promit nimic acum”.

Întrr-un interviu acordat pe 14 martie, ambasadorul Olandei la București, Matthijs van Bonzel, a precizat că Parlamentul olandez nu susține, momentan, aderarea României la Schengen,deoarece consideră că Bucureștiul nu a implementat toate cerințele inițiale pentru a deveni membru al UE.

Întrebat dacă Olanda susține sau nu aderarea României la Schengen, ambasadorul Matthijs van Bonzel a declarat: „În acest moment, aderarea nu este susținută de Parlamentul olandez pentru că Parlamentul nu consideră că România a implementat toate cerințele inițiale pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene”.

„România nu era pregătită în momentul aderării. Era pregătită din multe puncte de vedere, dar nu în cele esențiale. Vorbesc aici de legislație, de sistemul judiciar, de funcționarea lui, de eficiență și imparțialitate în modul de aplicare a legilor, de corupția instituțională”, a afirmat, într-un interviu la Realitatea TV, ambasadorul olandez.

Totodată, Matthijs van Bonzel a subliniat faptul că există o legătură între Schengen și respectarea standardelor UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului