Reuters descrie un paradox care se petrece în România: lupta împotriva corupției frânează investițiile

Reuters descrie un paradox care se petrece în România: lupta împotriva corupției frânează investițiile
Publicat: 08/04/2015, 13:16

Miniștrii și funcționarii publici, care altădată ar fi semnat pentru inițierea unor proiecte, au început să devină ezitanți în ceea ce privește aprobarea investițiilor, notează Reuters.

Inclusiv oficialii onești se tem că încheierea unor acorduri privind investițiile vor atrage investigarea acestora de către procurori, urmând astfel altor funcționari deja anchetați sau arestați.

Observatorii consideră că, pe termen lung, lupta împotriva corupției va aduce beneficii enorme României. Momentan însă, acțiunile justiției din România conduc la încetinirea investițiilor private și la întârzierea semnării unor contracte cu firme care să execute proiecte ale guvernului, potrivit unei analize realizate de Reuters.

„În general, dacă vorbești cu oamenii de afaceri cu care am venit eu în contact, aceștia consideră că lupta anticorupție trebuia să înceapă de mai multă vreme, trebuia dat un semnal”, a declarat Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte România.

Hassan arată că lupta împotriva corupției a dus însă și la întârzierea obținerii aprobărilor necesare pentru începerea unor proiecte.

„Dezavantajul luptei împotriva corupției – și am observat acest lucru în mod special în ultimul an, inclusiv în legătură cu proiectele noastre – este că nimeni nu mai ia decizii. Unii oameni așteaptă, poate va trece de mine și altcineva își va da acordul. Asta nu e bine. Uneori proiecte strategice pot fi întârziate din cauza unor birocrați neliniștiți”, a afirmat Hassan.

„Cheltuielile de capital public continuă să fie foarte scăzute. Multe autorități știu că au probleme în ceea ce privește contractele, iar ritmul de lucru și de aprobare a proiectelor este încetinit, pentru că se tem de probleme cu justiția”, a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Cheltuielile cu investițiile publice ca proporție din PIB au coborât anul trecut la minimul ultimilor șapte ani, potrivit datelor Eurostat.

Oamenii de afaceri nu sunt dispuși să vorbească deschis despre proiectele care le sunt întârziate, de teamă ca declarațiile lor să nu provoace și mai multe amânări.

Totuși, primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a afirmat că funcționarii din administrația locală sunt „într-o grevă a semnăturii”.

De aceeași părere este și președintele Conisiliului Județean Brașov, Aristotel Cancescu, care se află sub urmărire penală în continuare, după ce a stat în arest preventiv timp de patru luni, fiind cercetat într-un dosar privind atribuirea ilegală a unor contracte.

„În acest moment, să lucrezi în administrația locală reprezintă un risc. Orice poate fi interpretat și, din câte știu, există un blocaj la nivel județean și în alte administrații locale, pentru că oamenii se tem să mai semnze ceva”, a declarat recent Căncescu.

„Capitalul local a fost îmbolnăvit de capitalismul de cumetrie. De aceea suntem bucuroși de această luptă împotriva corupției”, a afirmat Mihai Bogza, președintele Consiliului Investitorilor Străini.

Bogza a precizat că lupta anticorupție „vine mână în mână” cu faptul că funcționarii publici sunt reticenți în a-și mai asuma responsabilitatea pentru semnarea unor contracte.

„Aceste atitudini ar trebui descurajate”, a precizat Bogza.

Potrivit datelor Reuters, bazate pe declarațiile procurorilor, corupția a costat statul și companiile private aproximativ 1,02 miliarde de euro în 2014, sumă suficientă pentru construirea a 200 de kilometri de autostradă.

Mita oferită pentru obținerea unor contracte pare foarte răspândită, notează Reuters, oficialii locali primind de la bani în numerar, la mașini, vancațe, haine, whiskey și consultații stomatologice gratuite în schimbul unor favoruri. Jurnaliștii Reuters amintesc și de un caz al unui judecător din Ploiești, care a cerut mită inclusiv un loc de veci.

Fostul ministru de finanțe Darius Vâlcov este cea mai recentă victimă a luptei anticorupție, el dându-și demisia după ce procurorii l-au pus sub urmărire penală pentru că ar fi primit mită. Ulterior, procurorii au găsit peste 100 de tablouri, unele de Picasso și Renoir, precum și lingouri de aur și bani ascunși în diverse locuri. Vîlcov a negat însă acuzațiile aduse.

România are a doua mare economie neagră din Europa, după Bulgaria, potrivit unui studiu al firmei de consultanță A.T. Kearney. Una din zece companii a raportat că i-a fost cerută mită, potrivit datelor din 2013 ale Băncii Mondiale, corupția fiind unul dintre motivele invocate pentru neacceptarea României în spațiul Schengen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ