Șase mari bănci, amendate cu o sumă uriașă pentru manipularea pieței valutare

Șase mari bănci, amendate cu o sumă uriașă pentru manipularea pieței valutare
Publicat: 21/05/2015, 12:13

Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, UBS și Royal Bank of Scotland au fost acuzate de autoritățile de reglementare din Statele Unite și Marea Britanie că și-au înșelat clienții spre folosul propriu, utilizând invitații preferențiale la discuțiile de stabilire a ofertelor băncilor pentru cursurile de schimb și limbaj codificat pentru coordonarea tranzacțiilor.

Cu excepția UBS, toate celelalte bănci au recunoscut să au conspirat pentru manipularea ratelor de schimb pentru dolar și euro, pe piața valutară spot.

UBS și-a recunoscut vinovăția într-o acuzație diferită.

Bank of America a fost amendată la rândul ei, dar a evitat recunoașterea vinovăției în acuzații legate de comportamentul traderilor.

„Amenzile care vor fi plătite de aceste bănci sunt corecte, având în vedere natura practicilor anticoncurențiale, pe termen lung”, a declarat prpcurorul general al Statelor Unite, Loretta Lynch.

Băncile au folosit astfel de practici incorecte până în 2013, când autoritățile de reglementare au început să le penalizeze pentru manipularea dobânzii Libor de pe piața interbancară.

În total, autoritățile de reglementare din Statele Unite și Europa au amendat șapte bănci cu peste 10 miliarde de dolari, pentru că nu au oprit traderii să încerce să influențeze ratele de schimb valutar folosite zilnic de milioane de oameni, de la companiile de investiții până la turiștii care cumpără valută în vacanță.

Investigațiile nu s-au încheiat. Procurorii pot inculpa și persoane, în cadrul acordurilor prin care băncile s-au angajat să colaboreze cu autoritățile.

Este pentru prima oară în multe decenii când companiile mamă ale Citigroup, JPMorgan, Barclays și Royal Bank of Scotland s-au recunoscut vinovate de fapte penale, dar au obținut în cadrul negocierii acordului dreptul de a continua operațiunile ca de obicei.

Citicorp, compania mamă a Citigroup, va plăti cea mai mare amendă penală, 925 milioane de dolari, precum și 342 milioane dolari către Rezerva Federală.

Traderii băncii au participat la o conspirație din decembrie 2007 până cel puțin ianuarie 2013, se arată în acord. Astfel, traderi ai Citi, JP Morgan și ai altor bănci au format un grup numit „Cartelul” sau „Mafia”, participând aproape zilnic la discuții private prin care și-au coordonat tranzacțiile.

JPMorgan a fost amendată penal cu 550 milioane de dolari și a acceptat plata a 342 milioane de dolari Rezervei Federale. Banca a fost implicată în manipularea cursului valutar în perioada iulie 2010-ianuarie 2013.

Banca britanică Barclays a fost amendată cu o sumă record de 2,4 miliarde de dolari. Angajații băncii au continuat să folosească practici înșelătoare în pofida angajamentului directorului general Antony Jenkins de a schimba politica Barclays în domeniul riscurilor asumate. Luna trecută, Barclays a concediat patru traderi, iar șeful autorității de reglementare a statului New York, Benjamin Lawsky, a cerut concedierea altor patru, în prezent suspendați sau aflați în concediu plătit.

UBS a fost prima dintre băncile care a raportat autorităților americane comportamentul incorect. Banca elvețiană și-a recunoscut vinovăția și va plăti o amendă panală de 203 milioane de dolari pentru manipularea dobânzii interbancare Libor, precum și 342 de milioane de dolari Rezervei Federale, pentru tentativă de manipulare a cursului valutar.

Royal Bank of Scotland va plăti o amendă penală de 395 de milioane de dolari și alte 274 milioane de dolari la Rezerva Federală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Compania ce va monta motoare termice pe mașinile electrice
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Cozonacul însiropat. Un preparat atipic, dar foarte aromat
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rusia folosește arme chimice în Ucraina, acuză Departamentul de Stat al SUA