Ce au descoperit polițiștii moldoveni la două adrese din Chișinău. „Teroriștii de obicei operează cu obiecte mai sofisticate”

Ce au descoperit polițiștii moldoveni la două adrese din Chișinău. Teroriștii de obicei operează cu obiecte mai sofisticate
Publicat: 28/05/2015, 08:07
Actualizat: 28/05/2015, 21:59

Geniștii au efectuat miercuri percheziții într-un bloc abandonat aparținând Academiei de Științe din strada Dacia și într-o clădire din strada Columna, unde au descoperit mai multe cocktailuri Molotov, bombe artizanale, arme și detonatoare, răngi, măști și telefoane mobile. Verificări au fost efectuate și pe strada București, în apropierea Ambasadei României, însă nu a fost depistat nimic suspect.

Ministrul moldovean al Afacerilor Interne, Oleg Balan, a declarat pentru presă că în sediul din strada Columna au fost depistate arme, cocktailuri Molotov, material explozibil și telefoane mobile. După verificarea telefoanelor, s-a constatat că de pe ele au fost efectuate mai multe apeluri spre Federația Rusă. În blocul Academiei de Științe au fost descoperite de asemenea materiale explozibile. Geniștii urmează să verifice și alte clădiri din apropiere.

Ministrul a menționat că deocamdată nu sunt clare circumstanțele și persoanele care ar putea fi implicate, însă acestea urmează a fi cercetate în cadrul unui dosar penal. Oleg Balan a mai spus că verificările la cele trei adrese au fost efectuate ca urmare a unor informații operative obținute de polițiști.

Gheorghe Cavcaliuc, șef interimar al Inspectoratului general de poliție, a declarat la postul de televiziune Publika TV că poliția a reținut câțiva suspecți în cazul munițiilor depistate în două clădiri părăsite din Chișinău.

Cavcaliuc a refuzat să ofere mai multe amănunte pentru a nu prejudicia ancheta, însă a precizat că „analiza preliminară conduce la urme din exteriorul țării”. Potrivit oficialului, obiectele descoperite ar fi putut fi utilizate pentru acțiuni de dezordine în masă.

Iulian Caraman, șeful serviciului antitero din cadrul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a declarat că obiectele depistate în cele două clădiri părăsite nu sunt caracteristice grupărilor teroriste. „Teroriștii de obicei operează cu obiecte mai sofisticate. Mai degrabă obiectele găsite urmau a fi utilizate pentru destabilizarea situației în cadrul unor întruniri”, a spus Caraman.

Reprezentantul SIS a declarat că în Republica Moldova nu există organizații teroriste, dar sunt câteva grupări radical-extremiste. Totodată, Republica Moldova a devenit țară de tranzit pentru reprezentanți ai organizațiilor teroriste internaționale. „Poziția geografică a Republicii Moldova este una comodă pentru tranzitare. Noi depunem eforturi de a depista aceste persoane și în cele din urmă le expulzăm. Însăși prezența lor pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă pericol pentru securitatea statului”, a adăugat Caraman.

Cei doi oficiali s-au plâns în cadrul emisiunii că populația nu este receptivă și nu colaborează cu poliția atunci când deține informații despre persoane suspecte sau păstrarea de muniții. „Este regretabil că cetățenii rămân indiferenți și nu ne comunică despre persoanele sau obiectele suspecte. Este vorba de securitatea populației. Activitatea noastră ar fi cu mult mai eficientă”, a declarat Cavcaliuc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...