Ce au descoperit polițiștii moldoveni la două adrese din Chișinău. „Teroriștii de obicei operează cu obiecte mai sofisticate”

Ce au descoperit polițiștii moldoveni la două adrese din Chișinău. Teroriștii de obicei operează cu obiecte mai sofisticate
Publicat: 28/05/2015, 08:07
Actualizat: 28/05/2015, 21:59

Geniștii au efectuat miercuri percheziții într-un bloc abandonat aparținând Academiei de Științe din strada Dacia și într-o clădire din strada Columna, unde au descoperit mai multe cocktailuri Molotov, bombe artizanale, arme și detonatoare, răngi, măști și telefoane mobile. Verificări au fost efectuate și pe strada București, în apropierea Ambasadei României, însă nu a fost depistat nimic suspect.

Ministrul moldovean al Afacerilor Interne, Oleg Balan, a declarat pentru presă că în sediul din strada Columna au fost depistate arme, cocktailuri Molotov, material explozibil și telefoane mobile. După verificarea telefoanelor, s-a constatat că de pe ele au fost efectuate mai multe apeluri spre Federația Rusă. În blocul Academiei de Științe au fost descoperite de asemenea materiale explozibile. Geniștii urmează să verifice și alte clădiri din apropiere.

Ministrul a menționat că deocamdată nu sunt clare circumstanțele și persoanele care ar putea fi implicate, însă acestea urmează a fi cercetate în cadrul unui dosar penal. Oleg Balan a mai spus că verificările la cele trei adrese au fost efectuate ca urmare a unor informații operative obținute de polițiști.

Gheorghe Cavcaliuc, șef interimar al Inspectoratului general de poliție, a declarat la postul de televiziune Publika TV că poliția a reținut câțiva suspecți în cazul munițiilor depistate în două clădiri părăsite din Chișinău.

Cavcaliuc a refuzat să ofere mai multe amănunte pentru a nu prejudicia ancheta, însă a precizat că „analiza preliminară conduce la urme din exteriorul țării”. Potrivit oficialului, obiectele descoperite ar fi putut fi utilizate pentru acțiuni de dezordine în masă.

Iulian Caraman, șeful serviciului antitero din cadrul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a declarat că obiectele depistate în cele două clădiri părăsite nu sunt caracteristice grupărilor teroriste. „Teroriștii de obicei operează cu obiecte mai sofisticate. Mai degrabă obiectele găsite urmau a fi utilizate pentru destabilizarea situației în cadrul unor întruniri”, a spus Caraman.

Reprezentantul SIS a declarat că în Republica Moldova nu există organizații teroriste, dar sunt câteva grupări radical-extremiste. Totodată, Republica Moldova a devenit țară de tranzit pentru reprezentanți ai organizațiilor teroriste internaționale. „Poziția geografică a Republicii Moldova este una comodă pentru tranzitare. Noi depunem eforturi de a depista aceste persoane și în cele din urmă le expulzăm. Însăși prezența lor pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă pericol pentru securitatea statului”, a adăugat Caraman.

Cei doi oficiali s-au plâns în cadrul emisiunii că populația nu este receptivă și nu colaborează cu poliția atunci când deține informații despre persoane suspecte sau păstrarea de muniții. „Este regretabil că cetățenii rămân indiferenți și nu ne comunică despre persoanele sau obiectele suspecte. Este vorba de securitatea populației. Activitatea noastră ar fi cu mult mai eficientă”, a declarat Cavcaliuc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers