A plecat din România fără un ban în buzunar, iar acum conduce o afacere de succes unică în lume. „Sunt de profesie descurcăreț”

Publicat: 04/08/2015, 11:07

În căutarea unui trai mai bun, mulți români aleg să părăsească țara natală. În vreme ce unii pleacă doar temporar la muncă în străinătate, alții aleg să se stabilească definitiv peste granțe.

Cei mai norocoși dintre ei își deschid chiar propriile afaceri, pe care le conduc cu succes. Un exemplu în acest sens este și un bărbat din Târgu Mureș, care, aflat la peste 8.000 de kilometri distanță de România, și-a pus pe picioare o afacere profitabilă, unică în lume.

Valentin Pawlik a plecat din țară în urmă cu aproape 15 ani. A ajuns tocmai în Cambodgia, unde și-a deschis singurul complex de corturi de lux de pe glob.

„4 Rivers Floating Lodge” este, de fapt, un hotel de 2.000 de metri pătrați, format din 18 corturi. Pawlik a investit un milion de dolari pentru a aduce plasmele și wi-fi-ul pe malul râului Tatai, acolo unde se află complexul. Locul a găzduit până acum mii de turiști, dar și jurnaliști de la New York Times sau Guardian. Prețul pentru noapte în corturile de la 4 Rivers pornește de la 200 de dolari.

Absolvent de inginerie mecanică, Valentin Pawlik nu a profesat niciodată în domeniul pentru care s-a pregătit. A lucrat în toate domeniile, de la materiale electrice și construcții în lemn la marketing. Se consideră „de profesie descurcăreț” și spune că „să conduci oameni e cea mai bună școală”.

În urmă cu peste un deceniu a plecat la Paris, fiind admis la o prestigioasă școală post-universitară. Spera să găsească ușor o firmă franceză care lucrează și în România și să se întoarcă acasă. Însă și-a dat rapid seama că „la Paris, covrigii nu sunt buni și câinii nu îi poartă pe coadă”.

După trei ani, „sătul de birocrația franceză”, Valentin a trecut printr-o nouă schimbare. „Din întrebare în întrebare, din prieten în prieten”, românul a întâlnit doi francezi care organizau croaziere în Cambodgia, pe fluviul Mekong: „Aveau nevoie de un director general și au văzut în mine ceva ce eu nu văzusem”, povestește acesta.

Deși nu lucrase niciodată în turism, nu fusese până atunci în Asia și nu văzuse un vapor decât la televizor, a acceptat provocarea. Așa a ajuns în Cambodgia, o țară care, a povestit e el pentru gândul, îți oferă doar două opțiuni: fie o iubești, fie o urăști: „Încă nu s-a văzut omul care să-i rămână neutru”, spune Valentin.

În 2009, după cinci ani în care a condus firma francezilor, a decis să își încerce norocul pe cont propriu, simțind că va da lovitura. La început, plănuia să-și deschidă un complex de cabane plutitoare din lemn, pe malul Tataiului. În timp ce desena planurile, sora lui – care l-a urmat în Cambodgia și care îl ajută cu designul interior – a găsit câteva corturi mari, de vânzare pe internet.

„Din punct de vedere tehnic și al marketingului, ideea mi s-a părut excelentă. Corturile sunt mai ușoare decât o cabană și se montează mai ușor”, a explicat Valentin.

Astfel, tot complexul a fost terminat în șapte luni. Cât despre locul unde au fost amplasate corturile, Valentin spune că a fost cel mai ușor lucru. „Am prieteni români care lucrează în conservarea pădurilor din Cambodgia. Am vizitat de câteva ori satul Tatai din masivul Cardamom și m-a cucerit imediat. E de o frumusețe deosebită: jungla virgină, munții, râurile largi, totul este superb”, a spus antreprenorul.

Pawlik susține că a pornit proiectul de la zero, cu ambiție, idei originale și un milion de dolari luați cu împrumut de la un american care trăiește în Cambodgia.

Cu toate astea, lui Valentin Pawlik îi lipsește România. Se întoarce acasă în fiecare an, atras de orașul natal și de prieteni.

„Din păcate, din cauza sezonului de vârf de aici (n.r. Cambodgia), nu pot să petrec vacanța de iarnă în țară. Nici nu vă puteți imagina cât îmi lipsește un Crăciun alb”, a adăugat el în cele din urmă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cum va fi vremea în luna mai: Temperaturi peste medie și precipitații variabile
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
(P) Importanța Pavelelor de Cauciuc: O Alegere Durabilă și Versatilă pentru Diverse Aplicații