Freedom House: Democrația în Europa și Eurasia se confruntă cu atacuri tot mai agresive

Freedom House: Democrația în Europa și Eurasia se confruntă cu atacuri tot mai agresive
Publicat: 23/06/2015, 13:42
Actualizat: 04/08/2015, 11:55

Freedom House, care evaluează 29 de țări din Europa Centrală și Eurasia în acest raport, publicat luni, subliniază într-un comunicat că scorurile a aproape jumătate dintre ele marchează un regres.

„Regimurile autoritariste din Eurasia își avertizează neobosit popoarele că acțiuni în vederea democratizării, ca cele din Ucraina, pot sfârși numai în haos, violență și sărăcie”, subliniază directoarea proiectului Națiuni în Tranziție Sylvana Habdank-Kolaczkowska, citată în comunicat.

„Pentru a le arăta că se înșală, este imperativ ca UE și aliații săi să ofere o susținere financiară și politică mai solidă în vederea dezvoltării unei democrații de succes în Ucraina”, îndeamnă ea, apreciind că este vorba despre un „proces advers, iar promotorii democrației nu pot să se impună dacă nu sunt dispuși să lupte mai puternic pentru a-și atinge obiectivele”.

Numărul țărilor din Eurasia care au decăzut în clasament aproape s-a dublat în ultimii zece ani, relevă Freedom House în comunicat, apreciind că situația din Europa Centrală și de Est este mai bună, prin comparație, dar avertizează că „agravarea corupției, abuzul de putere și ascensiunea partidelor extremiste a lăsat multe țări vulnerabile la interferența Moscovei”.

„Având în vedere natura și amploarea amenințării, este necesar ca UE să facă mai mult pentru menținerea normelor democratice în Europa”, insistă Habdank-Kolaczkowska. „Puterea și unitatea blocului (european) depind de menținerea unei guvernanțe transparente și responsabile în fiecare stat membru în parte”, adaugă ea.

Dintre cele 29 de țări a căror situație din 2014 a fost evaluată, 13 au fost clasate ca democrații, șase ca regimuri în tranziție, iar zece ca regimuri autoritariste, precizează ONG-ul în comunicat, notând că scorul mediu al democrației a scăzut anul trecut – o tendință care durează de zece ani -, iar 12 țări au fost retrogradate.

Rusia a înregistrat în 2014 cel mai mare declin din ultimul deceniu, în contextul în care Kremlinul și-a intensificat acțiunile de reprimare a disidenței interne și a căutat să destabilizeze noul Guvern al Ucrainei.

În schimb, în urma colapsului regimului corupt al fostului președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici și a două runde de alegeri „bine organizate și competitive”, Ucraina a și-a îmbunătățit scorul de anul trecut cu patru puncte.

Ungaria, care a înregistrat cel mai puternic declin în Europa Centrală și de Est, a ieșit din categoria „democrațiilor consolidate”. Retrogradarea la „democrație semiconsolidată” are loc după șapte ani consecutivi de declin.

Patru din cele șapte state din Balcani evaluate au făcut pași înapoi, în contextul situație precare a jurnaliștilor și stagnării reformelor judiciare, precizează Freedom House în comunicat.

La nivelul regiunii Eurasia, restricțiile de ordin legislativ și hărțuirea ONG-urilor de către guverne în Azerbaidjan, Kîrgîzstan, Rusia și Tadjikistan au condus la scăderea scorurilor pentru societatea civilă în toate cele patru țări.

Singurele țări din Eurasia în care s-au înregistrat îmbunătățiri sunt Georgia, care a organizat pentru prima dată alegeri directe de primari în 2014, și Ucraina.

Situația în Belarus, Turkmenistan și Uzbekistan a rămas disperată, potrivit Freedom House.

La nivelul Europei Centrale și de Est, în afară de alegerile „libere dar incorecte” din Ungaria, scrutine din Polonia și România au fost afectate de proasta gestionare și probleme tehnice.

Țările cu cele mai bune scoruri în privința presei independente – Estonia, Letonia și Lituania – au depus eforturi pentru a răspunde „adecvat” atacurilor propagandei din Rusia. Slovacia a fost retrogradată la această categorie, din cauza concentrării mari a proprietății media.

Singura țară din regiunea central și est-europeană care a înregistrat un scor general mai bun a fost Cehia, în care situația s-a calmat după scandalurile politice și instabilitatea din 2013.

În regiunea Balcanilor, Macedonia a fost retrogradată la „regim în tranziție” în raportul de anul trecut, iar situația a continuat să se înrăutățească la categoriile proces electoral și societate civilă.

Amenințările la adresa independenței presei și erodarea standardelor jurnalistice a condus la retrogradarea Muntenegrului și Serbiei.

Reformele guvernamentale și efectuarea unor pași în combaterea corupției au adus Albaniei o îmbunătățire, singura țară din Balcani care a obținut un câștig pe ansamblu în 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni...
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani