Ziua Mondială a Ciocolatei este marcată prin evenimente în Capitală

Publicat: 11/07/2015, 11:14
Actualizat: 05/11/2019, 01:12

Evenimentul este organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6, la Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală „Conacul Golescu Grant”.

Copiii care vor fi prezenți la eveniment vor avea ocazia să afle istoria ciocolatei, precum și diverse informații mai puțin cunoscute despre acest desert. Ei vor decora brioșe cu ciocolată, marțipan, creme și bombonele colorate tip confetti. Astfel, cele mai simple brioșe se vor transforma în oițe, dragoni, șoricei sau flori. Copiii își vor putea lua creațiile acasă, dacă nu le vor consuma între timp.

Ziua de 11 iulie a fost declarată oficial Ziua Mondială a Ciocolatei, în 1995, în Franța, în prezent fiind sărbătorită de iubitorii acestui desert din toată lumea.

Istoria ciocolatei începe cu 2.000 de ani în urmă, când arborele de cacao era cultivat în America de Sud. Denumirea provine din limba aztecilor de la „chocolatl” care derivă de la „xocolatl” („xococ” – amar și „atl” – apă sau băutură). Aztecii considerau ciocolata o băutură divină care întărește rezistența și combate oboseala, iar o ceașca din acestă băutură prețioasă îi permite unui om să reziste o zi întreagă fără mâncare.

Ciocolata s-a mâncat pentru prima dată în 1674, sub formă de rulouri si prăjituri.

În 1795, doctorul Joseph Fry din Bristol a inventat o mașină cu vapori pentru a înmuia boabele de cacao, ceea ce a dus fabricarea ciocolatei la scară mare.

În 1874, Fry & Sons a început să vândă „Ciocolată delicioasă de mâncat”, despre care se crede că a fost prima tabletă de ciocolată.

În jurul anului 1810, Venezuela producea o jumătate din pudra de cacao consumată pe plan mondial, iar o treime din cantitatea de cacao produsă era consumată de spanioli.

În anii ’90, ciocolata și-a dovedit popularitatea ca produs, dar și succesul în lumea afacerilor. Consumul mondial anual de boabe de cacao este de aproximativ 600.000 de tone. Mai mult decât atât, consumul de ciocolată pe cap de locuitor este în creștere.

Consumul de ciocolată cacao/ciocolată amăruie a fost dovedit a fi benefic sistemului circulator. Un studiu a relevat faptul că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaște o creștere a activității electrice și a ritmului cardiac. Cu toate că beneficiile sunt multiple, consumul excesiv de ciocolată poate favoriza obezitatea și apariția diabetului zaharat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bancher condamnat la moarte pentru luare de mită. Câți bani a luat
LIVE VIDEO | Marea finală Survivor All Stars 2024: Și câștigătorul este…
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Tanchiștii ucraineni se plâng că tancurile Abrams i-au transformat în ținta principală a atacurilor Rusiei....
Zanni a decis ce va face cu premiul de 100.000 de euro de la Survivor...
ȘOCANT! E de nerecunoscut după ce a slăbit ENORM. A ajuns piele și os: „Am...
PSD vrea impozit progresiv după alegeri. Cât ar plăti românii cu salarii de peste 10.000...
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Ce prețuri au alimentele în Ucraina, pe timp de război! Zece ouă costă doar 4...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Șoferii ce NU poartă ochelari de vedere iau amendă! Cum EVIȚI sancțiunea?
Trump a fost găsit vinovat la 34 de capete de acuzare. Riscă 134 de ani...
ALERTĂ de furtuni geomagnetice și AURORE pentru 31 mai și 1 iunie
Românii primesc BANII ÎNAPOI. Ordin la Guvern: Nu ne batem joc de cetățeni
Doliu în sportul românesc. A murit unul dintre cei mai mari campioni
O femeie se afla la o plimbare la marginea orașului și a dat peste o...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Rebecca, acces de furie în Casa Iubirii! Concurenta nu vreau să vorbească cu Gagea: „Mă...
Tânărul de 15 ani a recunoscut crima. A povestit în detaliu cum a ucis-o pe...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Metoda simplă care ar putea reduce riscul de alergie la arahide
×