Candidații la Medicină despre plecarea din țară: „Nu e un scop în sine”

Candidații la Medicină despre plecarea din țară: „Nu e un scop în sine
Publicat: 13/07/2015, 18:59

Cozile formate în anii anteriori de absolvenții de liceu, care doreau să devină cadre medicale, au dispărut în acest an la UMF București, cel puțin în prima zi de înscrieri. Curtea și holurile, pline anul trecut, au fost goale în prima jumătate a zilei de luni, când la ghișee era cel mult câte un candidat.

Doar una dintre mesele din holul UMF era ocupată de o absolventă care verifica dosarul de înscriere împreună cu mama sa. Elena Bucur a obținut media 9,70 la bacalaureat și a venit din Constanța cu gândul să devină medic. A ales Facultatea de Medicină pentru că o consideră o oprtunitate pentru viitor, dar și pentru că are exemple în familie care sunt foarte mulțumite de alegerea pe care au făcut-o.

Dacă ești medic bun, poți măcar să mergi în vacanțe

Elena spune că face Medicină pentru că i se potrivește și pentru că vrea să profeseze în România, unde pacienții au încă mare nevoie de servicii medicale.

„Știu că facultatea asta oferă oportunitatea de a pleca în afară, dar aș vrea să rămân să profesez în țară. Sunt o persoană care mă adaptez foarte repede și consider că și aici, dacă ești un medic bun, poți avea un viitor care să îți poată asigura cel puțin oportunitatea de a merge în vacanțe. Și apoi, în România, sunt destui oameni care au nevoie de servicii medicale. Salariile mici ar fi un dezavantaj, dar consider că avantajele sunt totuși mai numeroase”, a spus candidata.

În același timp, mama tinerei răspunde fără să se gândească că meseria de medic este cea mai potrivită pentru fiica sa, pentru că „este un om cu suflet”, adică exact de ce are nevoie un sistem medical.

„Este nevoie de oameni cu suflet și sistemul medical trebuie schimbat radical. Prima schimbare ar trebui să se facă în relația dintre cei care conduc ministerul și medici, și apoi în relația dintre medici și pacienți”, a spus femeia.

Lângă panoul cu instrucțiuni pentru completarea dosarului era Andreea, o altă candidată la statutul de „viitor medicinist”.

„Îmi doresc să fac Medicină încă din clasa a VII-a. Am participat la concursuri, olimpiade și m-a pasionat într-un fel. Știu că e foarte mult de învățat și că responsabilitățile sunt multe, dar dacă îți place nu mai contează asta”, a explicat tânăra.

La fel ca Elena, ea a susținut că nu face această facultate cu gândul la plecarea din țară, ci, dimpotrivă, i-ar plăcea să profeseze în România. Cu toate acestea, din precauție, nu respinge complet ideea de a lucra în străinătate.

„După ce termin facultatea, mi-ar plăcea să lucrez în România, dar, dacă vor apărea posibilități de a pleca în afară și îmi aduc un beneficiu, de ce să nu? Mă refer și la beneficii materiale, dar și profesionale, pentru că poți să capeți o altă experiență lucrând în afară. E altceva. Nu pentru că medicii sunt mai buni decât cei din România, dar capeți altfel experiența”, a spus tânăra.

Întrebată cum ar trebui să se transforme sistemul medical românesc astfel încât ea să nu mai ia deloc în calcul plecarea din țară, Andreea a spus că ar trebui ca după terminarea studiilor să existe mai multe locuri de muncă și acestea să fie plătite cum trebuie, în așa fel încât să recompenseze cei 10 ani de studiu necesari pentru a deveni medic.

Alexandra Sălăvăstru are 26 de ani și în acest an dorește să înceapă a doua facultate, Medicina, dintr-o pasiune pe care spune că și-a dezvoltat-o în urma unei relații pe care a avut-o cu un medic.

„Am avut o relație cu un medic care lucra în domeniul implantului de păr și am fost absorbită de toate lucrurile pe care le-am învățat alături de el și cred că vreau să fac și eu asta ca a doua facultate. Prima a fost Psihologia”, și-a explicat tânăra alegerea.

Cu toate acestea, nu exclude posibilitatea ca pe parcursul anilor de studiu să descopere alte specializări care să îi placă și să renunțe la visul de acum.

Tânăra spune că și-ar dori să poată schimba condițiile din spitale și să reducă birocrația, considerând că plimbatul pacienților de la un spital la altul sau de la un cabinet la altul nu face decât să îi descurajeze.

„Îmi pare rău că, deși spațiile în care se tratează oamenii ar trebui să fie cele mai curate, arată, de cele mai multe ori, groaznic. Probabil că aș schimba condițiile în primul rând și apoi birocrația, pentru că ai nevoie de foarte multe acte și, de multe ori, din cauza birocrației, unii oameni nu au mai ajuns să fie tratați și așa se scurge o viață”, a mai spus candidata.

În ce privește locul în care și-ar dori să profeseze, optează tot pentru România.

„Mi-ar plăcea să rămân aici, dar depinde de oportunități. Cu siguranță, practica nu o voi face în România, dar mi-ar plăcea să profesez aici”, a spus tânăra.

Fiecare încearcă să se descurce cum poate, dar nu mi se pare corect față de pacienți

O altă candidată, Alexandra, a absolvit liceul în 2011, a început în urmă cu câțiva ani Facultatea de Medicină dentară din Arad, însă a renunțat la ea „din motive personale”. Anul acesta a decis să înceapă un drum nou, în București, unde speră să ocupe unul dintre cele peste 100 de locuri disponibile la asistență medicală.

Spre deosebire de colegele ei, Alexandra se gândește deja că va pleca din țară, pentru că nu este de acord cu șpăgile date cadrelor medicale, dar și pentru că este conștientă că altfel, doar din salariu, nu s-ar putea descurca.

„Am gânduri de plecare, pentru că la noi salariile sunt mici în comparație cu cheltuielile și nu cred că m-aș putea descurca. Încă nu m-am gândit unde aș vrea să plec”, a spus Alexandra.

În opinia ei, ar fi prioritar pentru sistemul sanitar să fie schimbată salarizarea personalului din domeniu și să se elimine șpăgile.

„S-a ajuns aici pentru că sunt salariile mici și fiecare încearcă să se descurce cum poate, dar nu mi se pare corect față de pacienți”, a explicat tânara candidată.

Anul acesta, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București sunt disponibile, la toate facultÇŽțile, 950 de locuri finanțate de la buget și 470 de locuri la taxÇŽ.

La Facultatea de Medicină sunt scoase la concurs 510 locuri la buget și 200 locuri cu taxă, la Facultatea de Medicină Dentară – 130 de locuri la buget și 125 cu taxă, la Facultatea de Farmacie – 140 de locuri la buget și 100 cu taxă, la Facultatea de Moașe și Asistență Medicală (FMAM) – 110 locuri la buget și 45 cu taxă, iar la FMAM – alte specializări – 60 de locuri bugetate.

Admiterea se face prin examen scris, iar taxa de înscriere este de 200 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?