Un arheolog anunță o descoperire de excepție: „O singură femeie de sânge regal din cea de-a 18-a Dinastie a Egiptului a primit astfel de onoruri”

Un arheolog anunță o descoperire de excepție: O singură femeie de sânge regal din cea de-a 18-a Dinastie a Egiptului a primit astfel de onoruri
Publicat: 11/08/2015, 13:55
Actualizat: 24/08/2015, 15:20

La aproape 100 de ani de la descoperirea sa, mormântul faraonului Tutankhamon continuă să își dezvăluie unele dintre secretele sale străvechi în fața oamenilor de știință. Un cercetător britanic afirmă că a găsit o „ușă secretă” într-un perete din camera funerară a celebrului faraon și consideră că acea ușă duce spre mormântul presupusei mame a acestuia, regina Nefertiti.

Afirmația a fost făcută de profesorul britanic Nicholas Reeves, arheolog la Universitatea Arizona, într-un studiu publicat de Amarna Royal Tombs Project.

Nefertiti, supranumită „Doamna celor două țări”, era celebră pentru frumusețea ei deosebită, însă mormântul său a fost pierdut de-a lungul secolelor, după moartea subită a reginei, în anul 1340 î.e.n.

După ce au analizat cu o serie de scanere de înaltă definiție pereții complexului funerar al faraonului Tutankhamon din Valea Regilor, profesorul Reeves a găsit ceva ce părea să fie o intrare secretă.

El spune că a descoperit două portaluri „ascunse”, desenate pe un perete, iar accesul a fost blocat de constructorii piramidei. Unul dintre acestea duce, după părerea sa, într-o cameră de depozitare.

Celălalt, aflat în partea de nord a camerei funerare a faraonului Tutankhamon, conține „mormântul netulburat al proprietarului original al locurilor – Nefertiti”, precizează profesorul Reeves.

Arheologul crede acest lucru deoarece mormântul ascuns se află în partea dreaptă față de intrarea în camera principală – un detaliu tipic pentru mormintele reginelor egiptene.

Dimensiunea redusă a camerei funerare a lui Tutankhamon, ținând cont de importanța acestuia în istoria Egiptului, i-a nedumerit de-a lungul anilor pe oamenii de știință, însă profesorul Reeves crede că acea cameră a fost construită ca o extindere a unui mormânt deja existent – cel al mamei sale.

Camera funerară a lui Tutankhamon are exact aceleași dimensiuni ca o antecameră din piramidele celorlalți faraoni egipteni.

Profesorul Reeves consideră că mormântul inițial a aparținut reginei Nefertiti, iar camera faraonului a fost realizată ulterior, devenind „un mormânt într-un mormânt, în forma unui coridor”.

Intrarea în ceea ce se presupune că ar fi mormântul reginei Nefertiti a fost decorată cu scene religioase – probabil un ritual care să protejeze camera din spatele zidului respectiv.

„Doar o singură femeie de sânge regal din cea de-a 18-a Dinastie a Egiptului a primit astfel de onoruri, iar aceasta este Nefertiti”, spune profesorul Reeves.

Nefertiti, al cărei nume înseamnă „frumoasa care, iată, vine”, a fost regina Egiptului și soția faraonului Akhenaten, în secolul al XIV-lea î.e.n.

Nefertiti și soțul ei au fost autorii unei veritabile „revoluții religioase” în Egipt, instaurând cultul lui Aten, zeul Soarelui, și au promovat răspândirea în întregul regat a unor opere de artă care prezentau diferențe majore în comparație cu cele ale predecesorilor lor.

Titlurile ei nobiliare sugerează faptul că Nefertiti a fost co-regentă și că a devenit probabil faraon după moartea lui Akhenaten.

Dar, în ciuda statutului ei remarcabil, moartea ei și locul în care a fost înmormântată au rămas un mister până în zilele noastre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Halep a primit noul verdict. Începe iar calvarul: Decizia TAS a fost...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×