România, codașă la reciclarea deșeurilor electronice. Unde se desfășoară cel mai des comerțul ilegal cu asemenea produse

România, codașă la reciclarea deșeurilor electronice. Unde se desfășoară cel mai des comerțul ilegal cu asemenea produse
Publicat: 31/08/2015, 12:38
Actualizat: 31/08/2015, 14:42

Suedia și Norvegia sunt în fruntea clasamentului și aproape de ținta europeană de colectare și reciclare a 85% din toate deșeurile electrice și electronice, relatează Reuters.

Reglementările europene impun reciclarea deșeurilor electronice, produse care sunt conectate la prize sau care funcționează cu baterii, pentru a recupera metale precum aurul și argintul și a evita poluarea cu toxine cum sunt plumbul sau mercurul.

Pe ansamblu, 35% din deșeurile electronice din Europa au fost reciclate corespunzător în 2012. Raportul respinge sugestiile din trecut, potrivit cărora majoritatea acestor deșeuri sunt livrate ilegal în state africane ca Nigeria și Ghana, unde sunt reparate și repuse în funcțiune.

„Majoritatea comerțului ilegal cu deșeuri electronice are loc tot în Europa, nu în Africa”, a declarat Jaco Huisman, coordonator științific al studiului la United Nations University.

El a arătat că managementul defectuos are loc peste tot în Europa, sub formă de furturi și dezmembrări, în timp ce o cantitate semnificativă de deșeuri electronice ajunge la gunoi.

Un frigider stricat, de exemplu, este valoros pentru cuprul din compresor. Deseori este scos compresorul, iar restul se aruncă.

Furtul unor astfel de componente face ca procesatorii legali din Europa să piardă anual 1,7 miliarde de euro, estimează studiul.

În total, 3,3 milioane de tone din cele 9,5 milioane de tone de deșeuri electronice generate în Europa în 2012 au fost reciclate corespunzător. Numai 1,3 milioane de tone de astfel de deșeuri au fost exportate, iar restul reciclate în Europa în afara programelor reglementate, sau aruncate.

Ioana Botezatu, expert în probleme de mediu la agenția Interpol, a spus că acuzațiile oficiale în astfel de cazuri sunt rare, chiar dacă unele țări au pedepse aspre pentru delictele care afectează mediul.

Recomandările raportului includ colaborarea mai bună cu poliția, educarea consumatorilor în privința reciclării și interzicerea tranzacțiilor în numerar cu deșeuri metalice.

Una dintre probleme este și promovarea centrelor de reciclare, întrucât oamenii nu au cunoștință de acestea.

În privința corpurilor de iluminat, de exemplu, românii aruncă la gunoi, anual, peste 5 milioane de becuri eficiente energetic, respectiv sute de tone de astfel de deșeuri care conțin mercur și ar trebui colectate și reciclate în mod responsabil, potrivit normelor europene, fiind posibilă, în caz contrar, declanșarea procedurii de infringement, a declarat luna trecută, pentru MEDIAFAX, Roxana Șunică, director de marketing al Recolamp.

Asociația Recolamp este formată din 164 de producători sau importatori de echipamente de iluminat. În 2014, Recolamp a produs și distribuit 17.000 de recipiente pentru colectarea deșeurilor. Asociația are ca membri fondatori companiile Philips România, Osram România și GE Hungary ZRT.

De la 1 ianuarie 2016, ținta de colectare va fi de minimum 40% din greutatea medie a produselor introduse pe piață, în ultimii trei ani, de către producătorii români. Până în 2021, România trebuie să asigure colectarea și tratarea a minimum 65% din deșeurile de echipamente electrice.

Dacă nu îndeplinește aceste ținte, România riscă procedura de infringement din partea Comisiei Europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Cea mai urmărită televiziune din România. PRO TV, învinsă de un post de știri
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?