România, codașă la reciclarea deșeurilor electronice. Unde se desfășoară cel mai des comerțul ilegal cu asemenea produse

România, codașă la reciclarea deșeurilor electronice. Unde se desfășoară cel mai des comerțul ilegal cu asemenea produse
Publicat: 31/08/2015, 12:38
Actualizat: 31/08/2015, 14:42

Suedia și Norvegia sunt în fruntea clasamentului și aproape de ținta europeană de colectare și reciclare a 85% din toate deșeurile electrice și electronice, relatează Reuters.

Reglementările europene impun reciclarea deșeurilor electronice, produse care sunt conectate la prize sau care funcționează cu baterii, pentru a recupera metale precum aurul și argintul și a evita poluarea cu toxine cum sunt plumbul sau mercurul.

Pe ansamblu, 35% din deșeurile electronice din Europa au fost reciclate corespunzător în 2012. Raportul respinge sugestiile din trecut, potrivit cărora majoritatea acestor deșeuri sunt livrate ilegal în state africane ca Nigeria și Ghana, unde sunt reparate și repuse în funcțiune.

„Majoritatea comerțului ilegal cu deșeuri electronice are loc tot în Europa, nu în Africa”, a declarat Jaco Huisman, coordonator științific al studiului la United Nations University.

El a arătat că managementul defectuos are loc peste tot în Europa, sub formă de furturi și dezmembrări, în timp ce o cantitate semnificativă de deșeuri electronice ajunge la gunoi.

Un frigider stricat, de exemplu, este valoros pentru cuprul din compresor. Deseori este scos compresorul, iar restul se aruncă.

Furtul unor astfel de componente face ca procesatorii legali din Europa să piardă anual 1,7 miliarde de euro, estimează studiul.

În total, 3,3 milioane de tone din cele 9,5 milioane de tone de deșeuri electronice generate în Europa în 2012 au fost reciclate corespunzător. Numai 1,3 milioane de tone de astfel de deșeuri au fost exportate, iar restul reciclate în Europa în afara programelor reglementate, sau aruncate.

Ioana Botezatu, expert în probleme de mediu la agenția Interpol, a spus că acuzațiile oficiale în astfel de cazuri sunt rare, chiar dacă unele țări au pedepse aspre pentru delictele care afectează mediul.

Recomandările raportului includ colaborarea mai bună cu poliția, educarea consumatorilor în privința reciclării și interzicerea tranzacțiilor în numerar cu deșeuri metalice.

Una dintre probleme este și promovarea centrelor de reciclare, întrucât oamenii nu au cunoștință de acestea.

În privința corpurilor de iluminat, de exemplu, românii aruncă la gunoi, anual, peste 5 milioane de becuri eficiente energetic, respectiv sute de tone de astfel de deșeuri care conțin mercur și ar trebui colectate și reciclate în mod responsabil, potrivit normelor europene, fiind posibilă, în caz contrar, declanșarea procedurii de infringement, a declarat luna trecută, pentru MEDIAFAX, Roxana Șunică, director de marketing al Recolamp.

Asociația Recolamp este formată din 164 de producători sau importatori de echipamente de iluminat. În 2014, Recolamp a produs și distribuit 17.000 de recipiente pentru colectarea deșeurilor. Asociația are ca membri fondatori companiile Philips România, Osram România și GE Hungary ZRT.

De la 1 ianuarie 2016, ținta de colectare va fi de minimum 40% din greutatea medie a produselor introduse pe piață, în ultimii trei ani, de către producătorii români. Până în 2021, România trebuie să asigure colectarea și tratarea a minimum 65% din deșeurile de echipamente electrice.

Dacă nu îndeplinește aceste ținte, România riscă procedura de infringement din partea Comisiei Europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii