Povestea șoferului de ambulanță care îndeplinește ultimele dorințe pacienților. Ce a vrut să facă înainte să moară o femeie de 101 ani

„Am învățat că oamenii care sunt pe moarte au dorințe mărunte”, spune Kees Veldboer, un șofer de ambulanță, care a înființat Fundația Ambulance Wish – după ce a avut tăria să ajute un pacient aflat în faza terminală a bolii.

În luna noiembrie a anului 2006, Veldboer transporta un pacient grav bolnav, Mario Stefanutto, dintr-un spital în altul. Stefanutto nu a vrut însă nici în ruptul capului să meargă înapoi la spital, cerând să fie dus pentru ultima oară în portul din Rotterdam, el fiind de meserie navigator.

Veldboer a fost determinat să-i îndeplinească ultima dorință acestui bărbat aflat în suferință. I-a cerut șefului său o ambulanță, pe care să o împrumute chiar în ziua sa liberă și cu ajutorul unui coleg și a unei firme care oferă tururi în largul portului Rotterdam, dorința lui Stefanutto a fost îndeplinită.

Așa a început povestea organizației Stichting Ambulance Wens, scrie bbc.com. Veldboer și soția sa, Ineke, asistentă medicală de meserie, a realizat „planul” la o masă de bucătărie – și după 8 ani avea deja 230 de voluntari, 6 ambulanțe și o casă de vacanță, îndeplinind până acum aproape 7.000 de ultime dorințe ale muribunzilor.

„Cel mai tânăr pacient al nostru a avut 10 luni. Se afla în spitalul pentru copii și nu ar fi putut ajunge acasă. Părinții au vrut să stea măcar o clipă cu fetița pe canapeaua din locuința lor. Cel mai bătrân pacient a avut 101 ani și a dorit să călărească pentru ultima oară”, spune Veldboer.

„Noi, voluntarii, avem o satisfacție majoră când îi ajutăm pe oamenii bolnavi”, spune Roel Foppen, un fost soldat, care lucrează ca șofer. În ultimii 6 ani, a ajutat peste 300 de pacienți grav bolnavi să-și îndeplinească ultimele dorințe.

O româncă a vrut să moară acasă

Într-unul din cazuri, Foppen a ajuns în România, făcând o călătorie de 4.500 de km. Solicitanta era o pacientă pe nume Nadja, care a locuit în Olanda timp de 12 ani. Copiii ei, cu vârste între 3 și 7 ani, erau deja în România, alături de familie și aceasta a vrut să moară acasă.

„Era atât de bolnavă, încât nu o putea atinge nimeni”, povestește Foppen. După un drum lung, ambulanța a ajuns la București, unde a avut loc reuniunea emoționantă. Două săptămâni mai târziu, Nadja a murit.

Un alt voluntar al fundației este Frans Lepelaar, fost polițist. „Uneori, este dificil, dar ca fost polițist am avut de-a face cu moartea și știu când să iau o decizie. Ziua ar putea fi foarte lungă. Vei ajunge acasă târziu. Mai ai nevoie de ceva? Pacienții sunt mereu recunoscători. Pentru asta lucrăm”, spune Lepelaar.

Vizitele la grădina zoologică însumează 15% din ultimele dorințe ale pacienților aflați în fază terminală.

În 2014, Lepelaar și colegul său, Olaf Exoo, l-au condus pe Mario, un bărbat de 54 de ani cu dizabilități psihice, pentru a-și lua la revedere de la foștii săi colegi de la Grădina Zoologică Blijdorp din Rotterdam, unde a lucrat timp de 25 de ani. Mario era prea slăbit să vorbească, dar a reușit să schițeze un zâmbet, în momentul în care a interacționat cu o girafă.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei...