Povestea șoferului de ambulanță care îndeplinește ultimele dorințe pacienților. Ce a vrut să facă înainte să moară o femeie de 101 ani

„Am învățat că oamenii care sunt pe moarte au dorințe mărunte”, spune Kees Veldboer, un șofer de ambulanță, care a înființat Fundația Ambulance Wish – după ce a avut tăria să ajute un pacient aflat în faza terminală a bolii.

În luna noiembrie a anului 2006, Veldboer transporta un pacient grav bolnav, Mario Stefanutto, dintr-un spital în altul. Stefanutto nu a vrut însă nici în ruptul capului să meargă înapoi la spital, cerând să fie dus pentru ultima oară în portul din Rotterdam, el fiind de meserie navigator.

Veldboer a fost determinat să-i îndeplinească ultima dorință acestui bărbat aflat în suferință. I-a cerut șefului său o ambulanță, pe care să o împrumute chiar în ziua sa liberă și cu ajutorul unui coleg și a unei firme care oferă tururi în largul portului Rotterdam, dorința lui Stefanutto a fost îndeplinită.

Așa a început povestea organizației Stichting Ambulance Wens, scrie bbc.com. Veldboer și soția sa, Ineke, asistentă medicală de meserie, a realizat „planul” la o masă de bucătărie – și după 8 ani avea deja 230 de voluntari, 6 ambulanțe și o casă de vacanță, îndeplinind până acum aproape 7.000 de ultime dorințe ale muribunzilor.

„Cel mai tânăr pacient al nostru a avut 10 luni. Se afla în spitalul pentru copii și nu ar fi putut ajunge acasă. Părinții au vrut să stea măcar o clipă cu fetița pe canapeaua din locuința lor. Cel mai bătrân pacient a avut 101 ani și a dorit să călărească pentru ultima oară”, spune Veldboer.

„Noi, voluntarii, avem o satisfacție majoră când îi ajutăm pe oamenii bolnavi”, spune Roel Foppen, un fost soldat, care lucrează ca șofer. În ultimii 6 ani, a ajutat peste 300 de pacienți grav bolnavi să-și îndeplinească ultimele dorințe.

O româncă a vrut să moară acasă

Într-unul din cazuri, Foppen a ajuns în România, făcând o călătorie de 4.500 de km. Solicitanta era o pacientă pe nume Nadja, care a locuit în Olanda timp de 12 ani. Copiii ei, cu vârste între 3 și 7 ani, erau deja în România, alături de familie și aceasta a vrut să moară acasă.

„Era atât de bolnavă, încât nu o putea atinge nimeni”, povestește Foppen. După un drum lung, ambulanța a ajuns la București, unde a avut loc reuniunea emoționantă. Două săptămâni mai târziu, Nadja a murit.

Un alt voluntar al fundației este Frans Lepelaar, fost polițist. „Uneori, este dificil, dar ca fost polițist am avut de-a face cu moartea și știu când să iau o decizie. Ziua ar putea fi foarte lungă. Vei ajunge acasă târziu. Mai ai nevoie de ceva? Pacienții sunt mereu recunoscători. Pentru asta lucrăm”, spune Lepelaar.

Vizitele la grădina zoologică însumează 15% din ultimele dorințe ale pacienților aflați în fază terminală.

În 2014, Lepelaar și colegul său, Olaf Exoo, l-au condus pe Mario, un bărbat de 54 de ani cu dizabilități psihice, pentru a-și lua la revedere de la foștii săi colegi de la Grădina Zoologică Blijdorp din Rotterdam, unde a lucrat timp de 25 de ani. Mario era prea slăbit să vorbească, dar a reușit să schițeze un zâmbet, în momentul în care a interacționat cu o girafă.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier