Scandalul Volkswagen se extinde. Ministrul german al Transporturilor anunță că testele de poluare au fost trucate și în Europa

Scandalul Volkswagen se extinde. Ministrul german al Transporturilor anunță că testele de poluare au fost trucate și în Europa
Publicat: 24/09/2015, 16:42

„Am fost informați că și în Europa sunt afectate automobile cu motoare diesel de 1,6 și 2 litri. Vom continua să colaborăm intens cu VW pentru a afla care vehicule sunt implicate”, a spus oficialul german.

Volkswagen a dezvăluit marți că până la 11 milioane de automobile la nivel mondial conțin softul prin care este influențat rezultatul testelor de poluare, fiind posibil ca aceste vehicule să fie incluse în programe de rechemări.

Compania a alocat 6,5 miliarde de euro, în trimestrul al treilea, pentru acoperirea costurilor legate de acest caz și a avertizat că profitul grupului va fi afectat.

Ministerul Transporturilor investighează totodată și vehicule ale altor producători auto, în privința corectitudinii testelor de poluare, a spus joi Dobrindt.

Ministrul a adăugat că se așteaptă ca la nivel european să aibă loc în următoarele luni un acord referitor la testarea emisiilor poluante ale automobilelor, care să fie efectuată în condiții reale, pe șosea.

Marea Britanie, Germania și Franța au susținut testele superficiale

Trei dintre cele mai vocale țări care au susținut realizarea de investigații amănunțite privind emisiile de gaze la mașinile Volkswagen, după declanșarea scandalului, au făcut, în secret, presiuni pentru aplicarea unor măsuri care să falsifice rezultatele testelor de noxe, arată The Guardian.

Marea Britanie, Germania și Franța au fost acuzate public de ipocrizie după ce, la aflarea acuzațiilor care se aduc grupului german au susținut puternic efectuarea unor controale amănunțite și aplicarea pedepselor cuvenite, deși, prin jocuri de culise, au forțat menținerea unor proceduri proprii în cazul testelor învechite privind emisiile de carbon și s-au folosit de artificii astfel încât să rezulte grade mult mai scăzute de poluanți.

Documente obținute de cotidianul The Guardian arată că cele trei țări au militat pentru menținerea controalelor lacunare, pentru a obține rezultate cu circa 14% mai mici decât cele reale.

Cu doar patru luni înainte de izbucnirea scandalului Volkswagen, cele mai importante trei state europene ar fi făcut presiuni pentru menținerea specificațiilor testului NEDC, proiectat în 1970, mult mai puțin performant decât procedura mondială de testare a vehiculelor ușoare – cunoscută sub numele de World Light Vehicles Test Procedure (WLTP) – și pe care ar trebui să îl înlocuiască complet în 2017.

„Este inacceptabil ca guvernele care cer vehement demararea unei anchete europene privind aplicarea strictă a testelor de poluare pentru vehiculele Volkswagen să facă, simultan, un lobby de culise pentru a continua aplicarea testelor vechi de emisii de carbon”, a declarat Greg Archer, manager la renumita organizație Transport and Environment (T&E), citat de The Guardian.

Gazele poluante emise de automobile reprezintă circa 12% din totalu lemisiilor de carbon de pe continent, iar procedurile prevăd că până în 2021 toate mașinile noi trebuie să se încadreze în limita de 95 g CO2/km, trecând măsurarea cât mai precisă a emisiilor și limita admisă la un nivel mult mai strict.

Reprezentanții T&E susțin că lipsurile în testare existente până de curând determinau creșterea cantității de emisii mult peste limita europeană admisă – până la 110 g CO2/km – și, în plus, veneau cu dezavantaje și pentru conducătorii auto, întrucât produceau creșterea facturii pentru combustibil cu până la 140 de euro pe an.

„Dat fiind faptul că Marea Britanie se luptă să reducă emisiile de carbon și alți astfel de poluanți care provin de la autovehicule, este extrem de îngrijorător faptul că guvernul englez pare să fi încercat să pună în umbră noul regim de testare rutieră propus de Uniunea Europeană”, a declarat HuwIrranca-Davies, parlamentar laburist și președinte al comisiei parlamentare pentru mediu.

În ciuda acestor declarații, Marea Britanie este suspectată că ar fi militat ca firmele constructoare de mașini să poată profita de metodele care ofereau mai multă flexibilitate, precum încărcarea completă a bateriei mașinii înainte de testare. Ministerul Transporturilor a susținut că aceste tehnologii avansate ar trebui ignorate în favoarea altora mai demodate, care implică adăugarea manuală a 100 de kilograme la greutatea mașinii, pentru a observa ce efect produce o masă sporită asupra emisiilor de carbon.

Germania a mers, însă, și mai departe decât Marea Britanie, solicitând ca testele să fie realizate pe platforme înclinate și, ulterior, ca emisiile de carbon declarate să aibă o valoare cu 4% mai scăzută decât cea înregistrată de facto. Franța a susținut cererile, cu excepția falsificării rezultatului cu cele patru procente.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europenepe 29 mai, Bob Moran, membru al conducerii secției de reglementări din Ministerul britanic al Transporturilor, a susținut că un instrument de corelare între vechiul și noul test ar trebui să mențină unele dintre vechile proceduri pentru anumite categorii de testare.
„Se pare că există o poziție comună privind condițiile în care să fie susținute testele NEDC, atunci când constructorii solicită încărcarea bateriei în timpul perioadei de absorbție sau înlocuirea unei baterii parțial epuizate cu una plină la începutul testului”, a scrisac esta. Franța a susținut această poziție din rațiuni tehnice, argumentând că oferea „informații redundante”. O baterie complet încărcată, însă, are și funcția de a preveni cedarea alternatorului mașinii și de a-l inhiba în producerea emisiilor de carbon în timpul testelor. (A contribuit Cristina Andrei)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată