O actriță legendară a murit la 95 de ani

O actriță legendară a murit la 95 de ani
Publicat: 26/11/2015, 11:18

Actrița niponă, care a dus o viață extrem de retrasă în ultimele patru decenii, a murit din cauza unei pneumonii, pe 5 septembrie, potrivit familiei sale.

Setsuko Hara a debutat pe marele ecran la vârsta de 15 ani, în filmul „Tamerau nakare wakodo yo”, lansat în 1935, și a devenit celebră doi ani mai târziu, grație coproducției germano-nipone „The New Earth”, un film creat pentru strânge relațiile între cele două țări, care au devenit apoi aliate în Al Doilea Război Mondial.

Actrița niponă a apărut în peste 100 de filme pe parcursul carierei sale de peste 30 de ani, în timpul căreia a colaborat cu regizori celebri, precum Akira Kurosawa și Tadashi Imai.

A rămas însă în memoria publicului larg grație colaborărilor sale cu cineastul Yasujiro Ozu, regizorul dramei „Poveste din Tokyo” din 1953, în care ea a interpretat rolul principal. Setsuko Hara a jucat roluri principale în șase filme regizate de Yasujiro Ozu, cele mai cunoscute dintre acestea fiind „Banshun/ Late Spring” (1949), „Bakushu/ Early Summer” (1951) și „Tôkyô boshoku/ Tokyo Twilight” 1957″.

Potrivit imdb.com, rolul ei tipic – variații pe tema fiicei devotate părinților și căminului familial – i-a adus și porecla care i-a rămas până la retragerea din carieră: „Fecioara Eternă”. Dintr-un anumit punct de vedere, realitatea s-a potrivit foarte bine rolurilor jucate în filme. Într-o societate care considera căsătoria și calitatea de a fi părinte ca pe niște atribute aproape obligatorii, Setsuko Hara a rămas necăsătorită și fără copii, generând controverse în Japonia anilor 1950. Din fericire, era suficient de populară pentru a evita valurile de critici, dar, totuși, anii ’50 au reprezentat un deceniu extrem de dificil pentru ea. A fost afectată de diverse boli, ratând din acest motiv mai multe roluri importante și a asistat la moartea fratelui ei – operator de imagine – într-un bizar accident produs pe platourile de filmare.

În 1963, la scurt timp după moartea mentorului ei, regizorul Yasujiro Ozu, celebra actriță s-a retras, brusc, din industria cinematografică. La vârsta de 43 de ani, pe culmile gloriei, a refuzat categoric să mai joace în filme, supărându-i pe fanii ei, pe reprezentanții industriei cinematografice și pe cei ai presei. A lăsat să se înțeleagă că nu i-a plăcut niciodată actoria și că și-a construit o carieră de actriță cu unicul scop de a putea să își întrețină familia, care era foarte numeroasă. Această explicație a fost considerată ulterior drept cauză principală a scăderii popularității sale. A părăsit Tokyo în același an și s-a mutat într-o casă de mici dimensiuni din Kamakura, picturalul orășel în care au fost realizate multe dintre filmele sale regizate de Yasujiro Ozu – unde regizorul a și fost înmormântat. Setsuko Hara trăit singură pentru tot restul vieții, deși a continuat să fie vizitată de prieteni, și a refuzat toate rolurile care i-au fost ulterior oferite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Meghan Markle, sperietoarea de la Palatul Kensington. Angajații tremurau când o vedeau
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului