• Publicat:
Magazin

O actriță legendară a murit la 95 de ani

O actriță legendară a murit la 95 de ani
Actrița Setsuko Hara, o legendă a cinematografiei japoneze, a murit la vârsta de 95 de ani, a anunțat, miercuri, familia artistei, citată de contactmusic.com.

Actrița niponă, care a dus o viață extrem de retrasă în ultimele patru decenii, a murit din cauza unei pneumonii, pe 5 septembrie, potrivit familiei sale.

Setsuko Hara a debutat pe marele ecran la vârsta de 15 ani, în filmul „Tamerau nakare wakodo yo”, lansat în 1935, și a devenit celebră doi ani mai târziu, grație coproducției germano-nipone „The New Earth”, un film creat pentru strânge relațiile între cele două țări, care au devenit apoi aliate în Al Doilea Război Mondial.

Actrița niponă a apărut în peste 100 de filme pe parcursul carierei sale de peste 30 de ani, în timpul căreia a colaborat cu regizori celebri, precum Akira Kurosawa și Tadashi Imai.

A rămas însă în memoria publicului larg grație colaborărilor sale cu cineastul Yasujiro Ozu, regizorul dramei „Poveste din Tokyo” din 1953, în care ea a interpretat rolul principal. Setsuko Hara a jucat roluri principale în șase filme regizate de Yasujiro Ozu, cele mai cunoscute dintre acestea fiind „Banshun/ Late Spring” (1949), „Bakushu/ Early Summer” (1951) și „Tôkyô boshoku/ Tokyo Twilight” 1957″.

Potrivit imdb.com, rolul ei tipic – variații pe tema fiicei devotate părinților și căminului familial – i-a adus și porecla care i-a rămas până la retragerea din carieră: „Fecioara Eternă”. Dintr-un anumit punct de vedere, realitatea s-a potrivit foarte bine rolurilor jucate în filme. Într-o societate care considera căsătoria și calitatea de a fi părinte ca pe niște atribute aproape obligatorii, Setsuko Hara a rămas necăsătorită și fără copii, generând controverse în Japonia anilor 1950. Din fericire, era suficient de populară pentru a evita valurile de critici, dar, totuși, anii ’50 au reprezentat un deceniu extrem de dificil pentru ea. A fost afectată de diverse boli, ratând din acest motiv mai multe roluri importante și a asistat la moartea fratelui ei – operator de imagine – într-un bizar accident produs pe platourile de filmare.

În 1963, la scurt timp după moartea mentorului ei, regizorul Yasujiro Ozu, celebra actriță s-a retras, brusc, din industria cinematografică. La vârsta de 43 de ani, pe culmile gloriei, a refuzat categoric să mai joace în filme, supărându-i pe fanii ei, pe reprezentanții industriei cinematografice și pe cei ai presei. A lăsat să se înțeleagă că nu i-a plăcut niciodată actoria și că și-a construit o carieră de actriță cu unicul scop de a putea să își întrețină familia, care era foarte numeroasă. Această explicație a fost considerată ulterior drept cauză principală a scăderii popularității sale. A părăsit Tokyo în același an și s-a mutat într-o casă de mici dimensiuni din Kamakura, picturalul orășel în care au fost realizate multe dintre filmele sale regizate de Yasujiro Ozu – unde regizorul a și fost înmormântat. Setsuko Hara trăit singură pentru tot restul vieții, deși a continuat să fie vizitată de prieteni, și a refuzat toate rolurile care i-au fost ulterior oferite.

Inchide