Reconstituirea tragediei Colectiv.Incendiul va fi reprodus într-un laborator

Reconstituirea tragediei Colectiv.Incendiul va fi reprodus într-un laborator
Publicat: 15/12/2015, 17:53
Actualizat: 15/12/2015, 23:55

Experții INSEMEX vor face, miercuri, un experiment judiciar în dosarul privind incendiul din Colectiv, într-un laborator care va fi amenajat ca la momentul incendiului din club, cu același tip de burete pus pe stâlpi și cu mobilier asemănător, pentru a stabili exact unde a izbucnit incendiul și cum s-a propagat focul, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că acest experiment judiciar reprezintă faza finală a expertizei Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani în dosarul de ucidere și vătămare corporală din culpă deschis de Parchetul instanței supreme după incendiul din 30 octombrie.

La experiment vor fi prezenți experți INSEMEX Petroșani, procurori, polițiști și pompieri.

Urmare a experimentului, anchetatorii vor ști dacă artificiile au cauzat aprinderea bureților de antifonare din club și incendiul care a urmat.

Laboratorul va fi amenajat ca la momentul producerii incendiului din club, vor fi folosite același tip de artificii, același tip de burete și va fi amplasat mobilier într-un mod cât mai asemănător, pe baza imaginilor și videoclipurilor recuperate de anchetatori.

Sursele citate au mai spus că patronii clubului Colectiv au fost audiați marți în legătură cu achiziția buretelui de antifonare, a amenajării interioare a clubului și a amplasării unui container ce servea drept anticameră la intrarea în local, care ar fi făcut dificilă evacuarea.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) fac cercetări în acest dosar de ucidere și vătămare corporală din culpă, deschis în urma incendiului ce a avut loc în seara de 30 octombrie în clubul Colectiv, în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity, ce a inclus efecte pirotehnice. Martorii relatau după incendiu că, după declanșarea artificiilor, a luat foc buretele de antifonare care acoperea un stâlp pe care erau montate artificii, și apoi întreg tavanul, acoperit cu același material. Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv spunea după incendiu că patronii localului nu au ales un burete ignifugat pentru că era prea scump.

Până în prezent, procurorii PICCJ i-au pus sub urmărire pe patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, care sunt arestați preventiv din 3 noiembrie, pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a instalat artificiile pentru concert, pe administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile, Daniela Niță, și pe directorul societății, Cristian Niță, aceștia trei fiind cercetați în arest la domiciliu.

PICCJ susține că „incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.

Procurorii au constatat și că artifiicile folosite la concertul Goodbye to Gravity erau destinate a fi folosite doar în spațiu deschis, conform instrucțiunilor de utilizare, care erau însă în limba bulgară.

Patronii clubului și pirotehnicianul Viorel Zaharia sunt acuzați de ucidere din culpă, iar patronii firmei care a furnizat artificiile sunt cercetați pentru favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri.

Potrivit procurorilor, ulterior producerii incendiului din clubul Colectiv, Daniela și Cristian Niță „au procedat la distrugerea și sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum și cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi trași la răspundere penală”, susțin procurorii.

Bilanțul incendiului produs în 30 octombrie în clubul Colectiv a ajuns la 62 de morți, după ce o altă persoană – o tânără de 26 de ani – a murit, marți dimineață, la Spitalul de Arși din Capitală.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. Aproape 150 de răniți au fost internați în spitale din Capitală, peste jumătate fiind în stare critică și foarte gravă. Un număr de 39 de răniți au fost transferați în spitale din străinătate. Dintre persoanele internate, 35 au murit, 24 în țară și 11 în străinătate.

Marți, în spitale din Capitală mai sunt internate 18 persoane rănite în incendiul din Colectiv, dintre care una în stare critică. În clinicile din străinatate mai sunt internați 22 de pacienți, dintre care opt în Belgia, câte patru în Marea Britanie și Olanda, câte doi în Israel, Austria și Germania.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...