Reconstituirea tragediei Colectiv.Incendiul va fi reprodus într-un laborator

Reconstituirea tragediei Colectiv.Incendiul va fi reprodus într-un laborator
Publicat: 15/12/2015, 17:53
Actualizat: 15/12/2015, 23:55

Experții INSEMEX vor face, miercuri, un experiment judiciar în dosarul privind incendiul din Colectiv, într-un laborator care va fi amenajat ca la momentul incendiului din club, cu același tip de burete pus pe stâlpi și cu mobilier asemănător, pentru a stabili exact unde a izbucnit incendiul și cum s-a propagat focul, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că acest experiment judiciar reprezintă faza finală a expertizei Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani în dosarul de ucidere și vătămare corporală din culpă deschis de Parchetul instanței supreme după incendiul din 30 octombrie.

La experiment vor fi prezenți experți INSEMEX Petroșani, procurori, polițiști și pompieri.

Urmare a experimentului, anchetatorii vor ști dacă artificiile au cauzat aprinderea bureților de antifonare din club și incendiul care a urmat.

Laboratorul va fi amenajat ca la momentul producerii incendiului din club, vor fi folosite același tip de artificii, același tip de burete și va fi amplasat mobilier într-un mod cât mai asemănător, pe baza imaginilor și videoclipurilor recuperate de anchetatori.

Sursele citate au mai spus că patronii clubului Colectiv au fost audiați marți în legătură cu achiziția buretelui de antifonare, a amenajării interioare a clubului și a amplasării unui container ce servea drept anticameră la intrarea în local, care ar fi făcut dificilă evacuarea.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) fac cercetări în acest dosar de ucidere și vătămare corporală din culpă, deschis în urma incendiului ce a avut loc în seara de 30 octombrie în clubul Colectiv, în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity, ce a inclus efecte pirotehnice. Martorii relatau după incendiu că, după declanșarea artificiilor, a luat foc buretele de antifonare care acoperea un stâlp pe care erau montate artificii, și apoi întreg tavanul, acoperit cu același material. Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv spunea după incendiu că patronii localului nu au ales un burete ignifugat pentru că era prea scump.

Până în prezent, procurorii PICCJ i-au pus sub urmărire pe patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, care sunt arestați preventiv din 3 noiembrie, pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a instalat artificiile pentru concert, pe administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile, Daniela Niță, și pe directorul societății, Cristian Niță, aceștia trei fiind cercetați în arest la domiciliu.

PICCJ susține că „incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.

Procurorii au constatat și că artifiicile folosite la concertul Goodbye to Gravity erau destinate a fi folosite doar în spațiu deschis, conform instrucțiunilor de utilizare, care erau însă în limba bulgară.

Patronii clubului și pirotehnicianul Viorel Zaharia sunt acuzați de ucidere din culpă, iar patronii firmei care a furnizat artificiile sunt cercetați pentru favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri.

Potrivit procurorilor, ulterior producerii incendiului din clubul Colectiv, Daniela și Cristian Niță „au procedat la distrugerea și sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum și cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi trași la răspundere penală”, susțin procurorii.

Bilanțul incendiului produs în 30 octombrie în clubul Colectiv a ajuns la 62 de morți, după ce o altă persoană – o tânără de 26 de ani – a murit, marți dimineață, la Spitalul de Arși din Capitală.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. Aproape 150 de răniți au fost internați în spitale din Capitală, peste jumătate fiind în stare critică și foarte gravă. Un număr de 39 de răniți au fost transferați în spitale din străinătate. Dintre persoanele internate, 35 au murit, 24 în țară și 11 în străinătate.

Marți, în spitale din Capitală mai sunt internate 18 persoane rănite în incendiul din Colectiv, dintre care una în stare critică. În clinicile din străinatate mai sunt internați 22 de pacienți, dintre care opt în Belgia, câte patru în Marea Britanie și Olanda, câte doi în Israel, Austria și Germania.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția