Guvernul s-a sucit: schimbă Legea Vânătorii, după protestul ciobanilor

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunțat miercuri, după ședința de guvern, că aplicarea articolelor din Legea vânătorii care se referă la numărul de câini și la pășunat va fi suspendată până la 25 aprilie 2016, decizia fiind luată printr-o ordonanță de urgență.

De asemenea, Dan Suciu a precizat că premierul a trimis celor doi președinți ai Camerei Deputaților și Senatului o scrisoare prin care le solicită să vină cu soluții privind modificarea Legii vânătorii, adăugând că există un „interes comun” de a rezolva această problemă.

Marți, același Dan Suciu anunța că modificarea legii respective nu este posibilă prin ordonanță de urgență, pentru că este vorba despre o lege organică, inițiată și adoptată de Parlament. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îi solicitase anterior lui Dacian Cioloș acest lucru.

„În cel mai scurt timp, Guvernul va veni cu o soluție tehnică și legală, care să rezolve problema”, a declarat marți Dan Suciu. Soluția legală, cel puțin pe moment, s-a dovedit a fi chiar cea negată inițial de Suciu.

Ciobanii, furioși după 20 de ani de legi în vigoare

Peste 2.500 de crescători de oi au protestat marți la Palatul Parlamentului, pe parcursul manifestației înregistrându-se incidente după ce o parte din aceștia au forțat poarta și au reușit să intre în curte.

Principalele nemulțumiri ale ciobanilor vizează deci limitarea numărului de câini la stână și interdicția la pășunat în perioada 6 decembrie-24 aprilie, pentru protejarea fondului cinegetic. Aceste prevederi sunt însă în vigoare din anul 2006 (inițial din 1996) – cea cu câinii, respectiv din vara lui 2015 – cea cu pășunatul.

Încă de acum aproape 10 ani, Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic 407/2006 prevede la articolul 23, litera k, că se interzice: „permiterea însoțirii turmelor și cirezilor de către câini însoțitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal și de 1 la câmpie. În acest număr se includ și câinii care asigură paza stânei”.

De altfel, exact aceeași prevedere se găsește și în legea 103/1996, deci veche de 20 de ani, la articolul 24, litera g).

Printr-o lege care a modificat-o pe cea din 2006, în luna iulie 2015 s-a introdus și prevederea legată de pășunat, la același articol: „c) pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie și 24 aprilie”.

Ciobanii au decis însă să protesteze abia acum față de aceste prevederi legale care le limitează activitățile și drepturile.

Protestatarii au avut ciocniri cu jandarmii, care au încercat să îi oprească să pătrundă în curtea Parlamentului. În busculada creată în încercarea manifestanților de a intra în curtea Parlamentului, un jandarm a folosit un spray lacrimogen.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, jandarmul a folosit sprayul pentru a se apăra, fiindu-i rupt un deget în busculada creată. În urma incidentului, jandarmul a fost dus la spital.

Reprezentanți ai protestatarilor au fost invitați la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților, care s-a întrunit pentru a discuta despre nemulțumirile acestora, respectiv noile modificări ale Legii vânătorii, după care să propună o serie de modificări către Ministerul Mediului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Oana Lis, diagnosticată cu CANCER! Clipele grele prin care trece soția lui Viorel Lis: „Viața...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Este interzis în România. Ți se suspendă PERMISUL și iei amendă de 10.000 de lei
Divorț fulgerător în lumea fotbalului. Au rezistat doar câteva luni
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Cuza a murit în urmă cu 151 de ani, la Heidelberg, Germania. Conspiraţia din spatele...
×