Cauzele ascunse ale migrenelor

Cauzele ascunse ale migrenelor
Publicat: 14/03/2016, 17:22

CSID a identificat alimentele care provoacă migrene.

Alimentele cu un conținut ridicat de tiramină

Deși cauza migrenelor diferă de la persoană la persoană, un lucru este sigur, și anume că alimentele care conțin tiramină și feniletilamină, aminoacizi care cauzează dilatarea vaselor de sânge și cresc presiunea sângelui în creier, pot provoca migrene. Substanțele se găsesc în ciocolată, brânzeturi (cheddar, Brie, feta, gorgonzola sau brânză mucegăită), alimente pe bază de soia, murături, nuci, citrice și oțet (balsamic sau din vin). Cu cât brânzeturile sunt supuse unui proces de fermentare mai îndelungat, cu atât conțin mai multă tiramină.

Resturi alimentare

Deoarece conținutul de tiamină crește de-a lungul timpului, mai ales dacă alimentele sunt păstrate în mod impropriu, persoanele care sunt predispuse la migrene ar trebui să evite resturile alimentare. Fii atentă și la ce alimente consumi la petrecerile de la birou sau la diferite evenimente – ambele fiind locații unde alimentele nu sunt păstrate la frigider pentru perioade lungi de timp. Pentru a păstra mâncarea pentru alte zile este recomandată utilizarea recipientelor de sticlă cu capace etanșe la aer.

Alimentele care conțin nitriți

Alimentele care conțin aditivi alimentari precum nitriții (hot dog, salamuri, mezeurile) pot declanșa dureri de cap. Folosiți mai ales pentru conservare și adaos de aromă, nitriții se mai găsesc în cârnați sau crenvurști (inclusiv cei de pui, de curcan sau din soia), carne de vită și alte alimente care au fost afumate, macerate în saramură sau conservate. Pentru a evita consumul de nitriți trebuie citite cu atenție etichetele și alese variantele de carne care nu conțin aditivi alimentari.

Alimente cu un conținut ridicat de tanin

Ceaiul, merele și perele cu coajă de culoare roșie, sucul și oțetul de mere, cât și vinul roșu conțin tanin. Taninul poate provoca migrene celor care suferă de obicei de așa ceva sau poate cauza dureri de cap chiar și persoanelor fără astfel de probleme. Sensibilitatea la tanin variază însă de la persoană la persoană.

Alimentele care conțin sulfiți

Sulfiții, alți aditivi alimentari, se găsesc de obicei în fructe uscate (prune, smochine sau caise), vinuri (roșu și alb) și multe alimente procesate. Este recoamdată citirea cu atenție a etichetei pentru a evita sulfiții. Vinul roșu pare a fi cel mai puternic declanșator al durerilor de cap din cauza conținutului de tiramină, histamină și sulfiți. Experții spun că în cazul strugurilor crescuți organic riscul durerilor de cap scade, mai ales dacă nu au sulfiți adăugați.

Aditivii alimentari de evitat

Mulți alți aditivi alimentari pot provoca dureri de cap. Trebuie evitate alimentele care conțin glutamat de monosodiu (MSG sau E621), extract de drojdie, drojdie hidrolizată, proteină hidrolizată (HPP), cazeinat de sodiu și extract de kombu, foarte de des utilizat în mâncărurile japoneze, conform CSID.

Alimentele care conțin aspartam

Există un număr mare de persoane care spun că aspartamul, înlocuitor artificial al zahărului, poate provoca migrene. Aspartamul este prezent mai ales în produsele dietetice (sucuri, iaurturi, dulciuri fără zahăr, deserturi cu puține calorii și alte alimente din această categorie).

Alimentele care conțin cofeină

Persoanele care au intoleranță la cofeină sau o sensibilitate pot avea dureri de cap după ce au consumat cafea, ceai negru, ceai verde sau alte băuturi cu un conținut ridicat de cafeină. Ciocolata și toate celelalte alimente sau băuturi care conțin cofeină, consumate în cantități mari, cauzează irascibilitate și migrene, avertizează experții medicali. Cu toate acestea, se poate apela la cofeină pentru a ameliora durerile de cap, datorită efectului vasocontrictor, cofeina fiind prezentă în majoritatea analgezicelor, potrivit CSID.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?