9 lucruri pe care nu le știai despre cofeină

9 lucruri pe care nu le știai despre cofeină
Publicat: 07/05/2016, 11:34
Actualizat: 30/01/2018, 19:02

Cafeaua conține cofeină. Această substanță este, de fapt, cea care face din această băutură un produs benefic pentru sănătatea noastră, dar care poate deveni și un factor de risc.

Iată câteva lucruri esențiale pe care fiecare dintre noi trebuie să le cunoască despre cofeină:

1. Cofeina poate diminua riscul de dezvoltare a cancerului de piele: O mulțime de studii sugerează că riscul de dezvoltare a cancerului de piele poate fi scăzut prin consumul de cofeină. Într-o cercetare din 2012 oamenii de știință au arătat că, cu cât cantitatea de cofeină consumată de o persoană creștea, cu atât riscul de apariție a celulelor canceroase scădea. De asemenea, două studii din 2015 arată că riscul de instalare a melanomului – faza terminală a cancerului de piele – scădea odată cu consumul de cofeină.

2. Cofeina te ajută în lupta cu durerile: Acesta este motivul pentru care medicamentele pentru calmarea durerii conțin, pe lângă ibuprofen sau aspirină, cofeină. Aceasta este benefică în lupta cu durerile menstruale sau cele de cap, însă poate avea efect și asupra altor tipuri de dureri.

3. Cofeina te ajută atunci când mergi la sală: Dacă bei cafea înainte să mergi la sala de gimnastică, s-ar putea să ai mai multă energie și să-ți faci exercițiile cu mai multă ușurință decât de obicei. În 2014, cercetătorii britanici au format un grup de 19 bătrâni cu vârste cuprinse între 61 și 79 de ani care au băut două cești de cafea filtrată înainte să facă niște exerciții de gimnastică. Diferența s-a văzut imediat, astfel că, față de încercările anterioare, bătrânii și-au dezvoltat dexteritatea și au fost performanți la o serie de exerciții la care înainte nu se descurcaseră atât de bine.

4. Cofeina sporește capacitatea de memorare: Consumul de cofeină a fost asociat de multe ori cu o memorie mai bună și cu calități organizatorice dezvoltate. Un studiu recent, făcut, ce-i drept, pe șoareci de laborator, a demonstrat beneficiile cofeinei în lupta cu boli precum Alzheimerul.

5. Cofeina, consumată cu moderație, poate aduce beneficii inimii: Studiile au arătat că dacă bei între trei și patru cești de cafea pe zi poți reduce riscul de dezvoltare a unor afecțiuni cardiace precum infarctul sau accidentul vascular cerebral. De asemenea, consumul de cofeină este asociat și reducerii aritmiilor și fibrilațiilor.

6. Băuturile energizante conțin cofeină, însă ele nu sunt recomandate: Cu cât mai puțin, cu atât mai bine. Această zicală se potrivește de minune când vine vorba de băuturile energizante. Ele nu sunt recomandate persoanelor sub 18 ani și, în cel mai rău caz se recomandă consumul a două astfel de băuturi pe zi, în niciun caz mai mult.

7. Cofeina poate reduce riscul reapariției celulelor canceroase în cazul pacienților care au suferit de cancer de colon, reducând, astfel, mortalitatea din această cauză. Rezultatele unui studiu arată că la pacienții cu cancer de colon în stadiu avansat care consumă patru sau mai multe cești de cafea pe zi s-a diminuat evoluția bolii.

8. De asemena, cofeina reduce riscul dezvoltării cancerului oral.

9. Prea multă cofeină te poate face să te simți epuizat: Cofeina este un drog, astfel că ea poate avea efecte nedorite atunci când este consumată în exces. Nu se recomandă consumul a mai mult de 500 mg de cofeină pe zi, echivalentul a patru cești de cafea. Dacă este depășită această doză, se poate ajunge la stări de nervozitate, iritabilitate, insomnie, dureri de stomac și chiar palpitații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic