3 mituri despre apariția cancerului la sân, demontate de oamenii de știință

3 mituri despre apariția cancerului la sân, demontate de oamenii de știință
Publicat: 01/10/2016, 13:29
Actualizat: 02/10/2016, 02:15

Pentru că le-am denumit deja mituri, este clar că acestea sunt doar niște cauze false, care nu fac altceva decât să țină femeile din drumul către o adevărată și benefică acțiune de prevenție a cancerului la sân.

1. Sutienul te poate ucide

Ideea că purtarea unui sutien cu balene poate conduce la apariția cancerului de sân circulă în întreaga lumea încă din anul 1995. Atunci, Sydney Singer și Soma Grismaijer au publicat o carte „Dressed to Kill” („Îmbracă-te mortal”) în care acestea vorbesc despre legătura care există între purtarea sutienului și dezvoltarea cancerului la sân. Cele două autoare nu sunt medici sau cercetători.

Ideile expuse de Singer și Grismaijer nu au fost niciodată analizate de experți medicali sau publicate în vreo revistă de specialitate. Ele au ajuns la concluziile expuse în respectiva carte în urma intervievării a peste 4.000 de americance, care le-a arătat că în cazul femeilor care nu purtau sutien șansele de dezvoltare a cancerului la sân erau de 1 la 68 de cazuri, în timp ce în cazul celor care purtau sutien 24 de ore pe zi rata de risc creștea la 3 din 4 femei.

Explicația lor a fost aceea că balenele sutienelor, acele sârme care susțin cupa, opresc circulația lichidului limfatic și condc la umplerea sânilor cu toxine.

Oamenii de știință au criticat aspru „lucrarea” celor două, spunând că aceasta omite să aducă aminte despre factorii de risc principali în ceea ce privește riscul de dezvoltare a cancerului la sân, cum ar fi obezitatea.

Un studiu din 2014 derulat de unul dintre cei mai cunoscuți cercetători ai problemei cancerului, Fred Hutchinson, de la Centrul pentru Cancer din Seattle, susține că nu s-a găsit nicio explicație științifică în urma căreia să se poată vorbi despre purtarea sutienului ca fiind un factor de risc pentru apariția cancerului de sân.

De asemenea, obstreticienii blamează acest mit, spunând că multe femei care dezvoltă această afecțiune ajung să se învinovățească pentru că au purtat sutien.

2. Deodorantul sporește riscul de apariție a cancerului la sân

Ideea că antiperspirantul caunzează cancer de sân este justificată fie prin explicația care spune că substanțele componente ale acestuia blochează transpirația, deci eliminarea toxinelor din sân sau prin faptul că sărurile de aluminiu din deodorante sunt absorbite în piele și sporesc apariția celulelor canceroase.

Sursa acestei idei pare a fi o păcăleală care a circulat prin e-mail și care a alertat populația.

Această idee nu ține cont de explicațiile științifice care spun că substanțele care fac rău corpului nostru sunt eliminate prin intermediul ficatului și al rinichilor, nu prin transpirație.

Aproape toate studiile care promovează ideea că antiperspirantul cauzează cancer la sân provin din rezultatele de la un singur laborator și îl au ca unic autor pe medicul Philippa Darbre. Unul dintre aceste studii arată că aluminiul prezent în țesutul sânului bolnav nu poate fi folosit ca element de referință pentru că nivelul acestei substanțe în sânul canceros nu a fost comparat cu nivelul existent la nivelul sânului sănătos.

Un studiu din 2002 în care au fost implicate 1.606 femei a arătat că nu există nicio legătură între utilizarea antiperspirantelor și dezvoltarea cancerului la sân. Un alt studiu din 2006 a făcut o comparație între o serie de femei bolnave și unele sănătoase și a arătat că 82% dintre femeile care nu sufereau de cancer la sân foloseau antiperpirant, în timp ce în tabăra cealaltă doar 52% dintre femei foloseau. Aceste procente contrazic o dată în plus teoria conform căreia deodorantul sporește riscul de apariție a cancerului la sân.

3. Aparatele pentru mamografii emit radiații care cauzează apariția cancerului sau conduc la înmulțirea celulelor canceroase

Depistarea la timp a cancerului de sân reduce riscul de mortalitate cu până la 25%, ceea ce face ca mitul care pune cancerul pe seama radiațiilor emise de aparatele folosite pentru realizarea mamografiilor unul extrem de periculos.

Mamografiile sunt cea mai la îndemână metodă de depistare precoce a celulelor canceroase la nivelul sânului. Medicii asigură că o expunere timp de 20 de minute pe an la radiațiile emise de un aparat pentru mamografii nu prezintă niciun fel de risc, femeia fiind expusă la un număr de radiații mai mic decât în cazul unei ecografii și, cu siguranță, insignifiant în ceea ce privește riscul de apariție a cancerului la sân.

Mamografiile pot fi înfricoșătoare și periculoase doar prin prisma faptului că pot scoate la iveală un diagnostic nedorit, dar nu pentru că sunt un factor de risc în ceea ce privește apariția cancerului. Femeile din întreaga lume sunt sfătuite să își facă o mamografie o dată pe an, pentru a ține sub control potențiala apariție a unei boli care se dovedește, în cele mai multe dintre cazuri, necruțătoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari