Un an de la moartea lui Bogdan Gigină. Colegii și familia, la locul accidentului pentru a-l comemora. VIDEO

Publicat: 20/10/2016, 15:08
Actualizat: 19/08/2017, 22:21

Zeci de polițiști de la Brigada Rutieră l-au comemorat joi pe Bogdan Gigină, venind cu lumânări și flori la locul accidentului. Aceștia s-au adunat, în jurul orei 13.00, la sediul Brigăzii de unde, cu un autocar și cu mai multe autospeciale de la Rutieră, au plecat spre Bulevardul Știrbei Vodă, acolo unde Bogdan a murit. La crucea amenajată la locul accidentului de familia lui Bogdan Gigină un preot a ținut o slujbă iar polițiștii au aprins lumânări, au adus flori și au ținut un moment de reculegere. La ceremonie a fost prezent și tatăl lui Bogdan Gigină, polițist în cadrul Brigăzii Rutiere, soția fostului agent dar și prieteni ai acestuia. Ulterior, aceștia au merg la mormântul lui Bogdan Gigină.

„Bogdan a fost colegul nostru, pentru noi încă este colegul nostru, a plecat într-o misiune din care nu s-a mai întors. E o zi tristă și am zis să-i cinstim memoria venind aici, mergând la cimitir. (…) Noi suntem polițiști și știm cum merg anchetele. Pentru a se putea dispune în cunostință de cauză este necesar să se facă o anchetă minuțioasă în care să se determine cei cu adevărat vinovați de moartea colegului nostru.(…) Acum nu mai există aceeași presiune. Coloanele oficiale sunt asigurate la nivel central, la nivel IGPR și Brigada Rutieră nu mai are aceeași presiune. Acum e o altfel de abordare. Sunt, cei care conduc, sunt mai deschiși, mai comunicativi, s-au schimbat puțin lucrurile, cel putin în ceea ce privește comunicarea și în ceea ce privește logistica, aici mă refer la autovehicule, motociclete, e altfel. Noi o simțim mai bine. Era mai închisă, nu prea se comunica pe verticală, adica între subordonați și șefi. Acum există o comunicare mai bună”, a declarat polițistul Valentin Riciu.

Tot ca un moment de comemorare, la ora 19.02, oră la care în urmă cu un an s-a produs accidentul, prin statiile radio ale poliției, după un moment de reculegere, șeful Poliției Capitalei va rosti câteva cuvinte în memoria lui Bogdan Gigină, iar autospecialele vor avea lampile aprinse.

Bogdan Gigină avea 28 de ani și lucra la Brigada de Poliție Rutieră a Capitalei de opt ani. În seara de 20 octombrie 2015, agentul Gigină a fost motociclistul desemnat să deschidă coloana oficială lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier și ministru al afacerilor interne. Pe o ploaie măruntă, vizibilitate redusă și cu o viteză de 84 km/h, spun procurorii, în zona Bulevardului Știrbei Vodă agentul a pierdut controlul motorului și a căzut într-o groapă ce fusese săpată pentru remedierea unei avarii la rețeaua de distribuție a gazelor.

Ulterior a fost deschis un dosar penal care a ajuns de la Parchetul Capitalei la DNA, după ce cercetările au arătat că ministrul ar fi folosit coloana oficială de peste 1.600 de ori în 2015. Pe 25 ianuarie 2016, DNA cerea aviz pentru urmărirea penală a demnitarului iar pe 5 februarie, oficial, Oprea era suspect.

Procurorii DNA susțineau atunci că Oprea Gabriel este cel care a determinat, prin „încălcarea dispozițiilor legale menționate, prezența victimei Gigină Bogdan-Cosmin ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat”.

De la accident până în prezent, procurorii au strâns probe în dosar, astfel că la începutul lunii septembrie DNA a cerut avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale și pentru omor din culpă în cazul lui Gabriel Oprea. Pe 19 septembrie Senatul a respins solicitarea DNA, lucru ce a stârnit revoltă în rândul opiniei publice și a familiei lui Bogdan Gigină.

Câteva zile mai târziu, aproape 3.000 de oameni s-au adunat în fața Senatului protestând cu mesaje precum „Nu Imunitate!”, „73 de indolenți apără un impostor”, „Vrem dreptate”, „Alături de familia Gigină” sau „Egalitate în fața legii”. Ulterior, pe 23 septembrie Gabriel Oprea a anunțat că demisionează din funcția de senator. „‘Nu mă ascund în spatele niciunei imunități „, spunea atunci Oprea.

După demisia din Senat, DNA a cerut din nou aviz de urmărire penală , de această dată la președinte. Klaus Iohannis a încuviințat ridicarea imunității iar pe 17 septembrie Gabriel Oprea a fost pus sub învinuire de procurori pentru omor din culpă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!