Tăriceanu: Iohannis are o atitudine totalitară. Dictatorul se consultă cu poporul. Replica lui Turcan: „Să mai pună mâna pe un dicționar”

Tăriceanu: Iohannis are o atitudine totalitară. Dictatorul se consultă cu poporul. Replica lui Turcan: „Să mai pună mâna pe un dicționar
Publicat: 25/01/2017, 16:58
Actualizat: 25/01/2017, 20:53

„În același timp cred că trebuie să respectăm ordinea constituțională democratică, de aceea am avut alegeri și această idee pe care președintele a lansat-o, de lansare unui referendum, se circumscrie unui alt tip de atitudine caracteristică regimurilor totalitare în care dictatorul discută direct cu poporul, peste capul instituțiilor democratice și se consultă cu poporul. Aceste consultări de multe ori sunt riscante. Să vă dau un exemplu: Germania de azi, după Al Doilea Război Mondial, când a redactat Constituția, a eliminat posibilitatea organizării de referendum tocmai de teama ca Germania să nu se reîntoarcă la epoca de dictatură. Regret această abordare din perspectiva declarațiilor pe care le-a făcut ieri președintele și a intenției manifestate de organizare a unei referendum”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unei conferințe de presă la Senat.

În replică, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, la Interviurile Gândul, că declarația președintelui Senatului este „una ruptă de realitate și una de disperare, în același timp”. Turcan i-a făcut o recomandare lui Tăriceanu: „Ar trebui să mai pună mâna pe un dicționar”.

„Grațierea favorizează un grup restrâns de oameni care și-ar dori să „se albească”. Arată și dispoziția pe care majoritatea PSD-ALDE o are: o majoritate privilegiată, care are puterea să dea legi pentru ea, și ceilalți oameni care plătesc taxe și impozite”, a mai spus Turcan.

Tăriceanu a calificat demersul președintelui Iohannis privind convocarea unui referendum drept unul „nepotrivit”, invocând, în acest context, o „Hotârâre de Guvern privitoare la strategia de combatere a corupției pe perioada 2016 – 2020, care stabilește clar care sunt opțiunile României în această privință” și o hotărâre a CSAT, „care stabilește și prioritățile și căile de acțiune pentru întărirea statului de drept și combaterea corupției”.

„Deciziile sunt deja luate, nu știu de ce mai convocăm referendum”, a mai spus Tăriceanu.

Președintele Senatului a avut o reacție și cu privire la raportul MCV, dat publicității miercuri, precizând că anumite concluzii l-au bucurat, dar criticând lipsa recomandării ca acest mecanism să fie ridicat și ridicând obiecții, totodată, și asupra recomandărilor Comisiei Europene în ceea ce privește regimul imunităților.

„Nu am stat să citesc în detaliu. M-am uiitat la concluzii, concluziile la un moment dat m-au bucurat (…) În mod normal ar fi fost ca concluzia finală să fie că se recomandă ridicarea MCV. Ei bine, nu. Așa cum am spus și în trecut, aici e o poveste fără sfârșit. Avem progrese ireversibile, dar tot timpul se mai găsește ceva de făcut. Sunt aberații. În raport m-am uitat la chestiunea care privește Parlamentul (…) Nu știu cum să invit pe fiecare senator să își motiveze un vot. E un vot, poate să fie deschis, secret, nu se motivează aceste decizii. Nu funcționează imunitatea în România altfel decât funcționează în altă parte”, a comentat Tăriceanu, adăugând faptul că va discuta cu Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu și Teodor Meleșcanu pentru a transmite Comisiei Europene că nu mai doresc să coopereze în cadrul MCV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Ungaria NU vrea să renunțe. Alianța care o scoate definitiv din Europa
Pensiile pe luna iunie. Banii vor fi livrați mai târziu
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Paște de basm pentru Medana și Alin Oprea! Cum au sărbătorit cei doi în Cluj:...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cât de inteligent era T-Rex? Se pare că nu foarte