Cine este Tudorel Toader, propus ministru al Justiției

Cine este Tudorel Toader, propus ministru al Justiției
Publicat: 22/02/2017, 17:28
Actualizat: 27/02/2017, 17:46

Tudorel Toader s-a născut la data de 25 martie 1960 în comuna Vulturu, din județul Vrancea. A urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, pe care a absolvit-o ca șef de promoție în 1986 și a fost numit în funcția de procuror la Procuratura Locală Panciu, din Vrancea, poziție pe care a ocupat-o până în 1990. În același an a fost angajat ca asistent universitar la Facultatea de Drept a Universității ,,A.I. Cuza”, din Iași, a obținut titlul științific de doctor în științe juridice, devenind profesor universitar. În cadrul Facultății de Drept a deținut funcțiile de secretar științific al Consiliului Facultății între anii 1993 și 1995, prodecan din 1995 până în 2003, decan din anul 2004, iar în 2016 a obținut funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza, din Iași.

Tudorel Toader deține funcțiile de membru al Asociației Internaționale de Drept Penal și al Comitetului de Direcție al Asociației Române de Științe Penale, este membru în Consiliul științific al Institutului Național al Magistraturii, membru al Agenției Universitare a Francofoniei, expert evaluator în cadrul Consiliului Național al Cercetării Științifice și în cadrul Oficiului Național al Burselor de Studii în Străinătate. De asemenea, este conferențiar universitar, cercetător științific gradul I și gradul II.

În anul 2006, Tudorel Toader a fost propus de grupul parlamentar al PNL pentru a ocupa temporar poziția de judecător la Curtea Constituțională a României, după demisia judecătorului Constantin Doldur, până în luna iulie 2007. Ulterior, a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani în această funcție, mandat care a expirat în 2016.

După preluarea mandatului la CCR, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Tudorel Toader ar fi avut relații de prietenie cu politicieni din PNL. În anul 2009, în presă s-a scris că ar fi participat la o petrecere organizată de fostul ministru Relu Fenechiu. La eveniment ar fi participat și Radu Prisecaru, fostul prefect PNL de Iași, trimis în judecată pentru corupție și condamnat la patru ani de închisoare. În 2006 Tudorel Toader a fost avocatul fostului prefect și l-a reprezentat în fața instanței în momentul în care DNA a cerut arestarea sa preventivă. Fosta șefă a PNL, Alina Gorghiu, l-a avut ca îndrumător de doctorat pe Tudorel Toader.

În declarația sa de avere, depusă în 2016, Tudorel Toader precizează că deține patru terenuri arabile în județul Vrancea, în suprafață totală de aproape 50.000 de metri pătrați, aproximativ 10.000 de metri pătrați de pădure, tot în județul Vrancea, un teren extravilat de 8.500 de metri pătrați în apropierea localității Străoane, din Vrancea și un teren de 850 de metri pătrați în Iași. Majoritatea acestor terenuri au fost cumpărate în anii 2000 și 2001 sau moștenite în aceeași perioadă.

De asemenea, deține trei apartamente, unul în Focșani și două în Iași, și trei case, două în localitatea Vulturul, din județul Vrancea, și una în municipiul Iași.

În 2015, Tudorel Toader a însumat venituri totale de peste 490.000 de lei, cei mai mulți bani reprezentând salariul de profesor universitar, aproximativ 22.000 de lei lunar, și indemnizația de judecător CRR, de 17.300 de lei lunar.

În anul 2012, președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de „Cavaler”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern