Cine este Tudorel Toader, propus ministru al Justiției

Redactor:
Radu Tutulan
Cine este Tudorel Toader, propus ministru al Justiției
Coaliția de guvernare l-a propus pentru funcția de ministru al Justiției pe Tudorel Toader, rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, fost judecător al Curții Constituționale din 2006 până în 2016.

Tudorel Toader s-a născut la data de 25 martie 1960 în comuna Vulturu, din județul Vrancea. A urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, pe care a absolvit-o ca șef de promoție în 1986 și a fost numit în funcția de procuror la Procuratura Locală Panciu, din Vrancea, poziție pe care a ocupat-o până în 1990. În același an a fost angajat ca asistent universitar la Facultatea de Drept a Universității ,,A.I. Cuza”, din Iași, a obținut titlul științific de doctor în științe juridice, devenind profesor universitar. În cadrul Facultății de Drept a deținut funcțiile de secretar științific al Consiliului Facultății între anii 1993 și 1995, prodecan din 1995 până în 2003, decan din anul 2004, iar în 2016 a obținut funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza, din Iași.

Tudorel Toader deține funcțiile de membru al Asociației Internaționale de Drept Penal și al Comitetului de Direcție al Asociației Române de Științe Penale, este membru în Consiliul științific al Institutului Național al Magistraturii, membru al Agenției Universitare a Francofoniei, expert evaluator în cadrul Consiliului Național al Cercetării Științifice și în cadrul Oficiului Național al Burselor de Studii în Străinătate. De asemenea, este conferențiar universitar, cercetător științific gradul I și gradul II.

În anul 2006, Tudorel Toader a fost propus de grupul parlamentar al PNL pentru a ocupa temporar poziția de judecător la Curtea Constituțională a României, după demisia judecătorului Constantin Doldur, până în luna iulie 2007. Ulterior, a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani în această funcție, mandat care a expirat în 2016.

După preluarea mandatului la CCR, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Tudorel Toader ar fi avut relații de prietenie cu politicieni din PNL. În anul 2009, în presă s-a scris că ar fi participat la o petrecere organizată de fostul ministru Relu Fenechiu. La eveniment ar fi participat și Radu Prisecaru, fostul prefect PNL de Iași, trimis în judecată pentru corupție și condamnat la patru ani de închisoare. În 2006 Tudorel Toader a fost avocatul fostului prefect și l-a reprezentat în fața instanței în momentul în care DNA a cerut arestarea sa preventivă. Fosta șefă a PNL, Alina Gorghiu, l-a avut ca îndrumător de doctorat pe Tudorel Toader.

În declarația sa de avere, depusă în 2016, Tudorel Toader precizează că deține patru terenuri arabile în județul Vrancea, în suprafață totală de aproape 50.000 de metri pătrați, aproximativ 10.000 de metri pătrați de pădure, tot în județul Vrancea, un teren extravilat de 8.500 de metri pătrați în apropierea localității Străoane, din Vrancea și un teren de 850 de metri pătrați în Iași. Majoritatea acestor terenuri au fost cumpărate în anii 2000 și 2001 sau moștenite în aceeași perioadă.

De asemenea, deține trei apartamente, unul în Focșani și două în Iași, și trei case, două în localitatea Vulturul, din județul Vrancea, și una în municipiul Iași.

În 2015, Tudorel Toader a însumat venituri totale de peste 490.000 de lei, cei mai mulți bani reprezentând salariul de profesor universitar, aproximativ 22.000 de lei lunar, și indemnizația de judecător CRR, de 17.300 de lei lunar.

În anul 2012, președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de „Cavaler”.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
EXCLUSIV Redactia.ro! Vedeta a mărturisit că s-a împăcat cu fostul soț, tatăl copilului ei: Am...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vine DEZASTRUL. După pandemie vom avea o 'maladie' și mai cruntă. Este ORIBIL
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Mihai Trăistariu, distrus din punct de vedere financiar. Gestul extrem făcut de artist: ”Nu mai...
×
Inchide