Trump cere demisiile a 46 de procurori din administrația Obama

Trump cere demisiile a 46 de procurori din administrația Obama
Publicat: 11/03/2017, 15:13
Actualizat: 11/03/2017, 18:23

Administrația Trump a cerut vineri demisia imediată a 46 de procurori, inclusiv a procurorului general din Manhattan, Preet Bharara, în încercarea de a elimina toate rămășițele administrației Obama din Departamentul de Justiție, arată New York Times.

Măsura a venit ca o surpriză pentru Bharara, care are o reputație pentru cazuri de corupție, pentru că el s-a întâlnit cu Donald Trump și cu noul procuror general al SUA, Jeff Sessions, stabilind cu aceștia că va rămâne în funcție. Vineri însă, procurorul din Manhattan s-a aflat pe lista celor care au fost contactați de Dana Boente, adjunctul procurorului general, care i-a cerut demisia. De vineri până sâmbătă, mai mulți procurori și-au anunțat demisiile, însă nu și Preet Bharara.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Justiție a arătat într-un email că tuturor procurorilor generali din SUA, rămași din fosta administrație Obama, li s-au cerut demisiile, urmând ca atribuțiile lor să fie preluate temporar de adjuncții lor.

„Așa cum s-a întâmplat și cu tranzițiile anterioare, mulți dintre procurorii SUA nominalizați de administrația anterioară au părăsit deja Departamentul de Justiție. Procurorul General le-a cerut acum celor 46 de procurori numiți de președinte, care au mai rămas, să își depună demisiile, pentru a asigura o tranziție uniformă”, a arătat oficialul în email.

Donald Trump ar fi furios că din Departamentul de Justiție se scurg informații care îi dăunează. Un comentator al Fox News, care este un suporter înfocat al lui Trump, a spus pe post că președintele Trump trebuie să „curețe” rămășițele administrației Obama din guvernul federal. El i-a numit pe aceștia „sabotori” din „statul adânc” (deep state), care scurg secrete pentru a-i face rău lui Trump.

În aceeași săptămână, organizații care se ocupă de supravegherea activității guvernului i-au cerut procurorului Bharara să investigheze dacă Donald Trump a primit bani de la guverne străine.

Măsuri similare s-au întâmplat și pe vremea altor președinți. Michael D. McKay, care a fost procuror general în Seattle pe vremea administrației George Bush, își amintește că așa a pățit și el, rămânând însă în funcție timp de 3 săptămâni după ce procurorul general de atunci le ceruse procurorilor din fosta administrație să plece. El spune că își amintește de cel puțin un coleg care se afla în mijlocul unei anchete de proporții și care a fost lăsat să o finalizeze, înainte să plece.

Totuși, procurorul își amintește că măsurile de acest gen nu se luau la grămadă.

„Sunt sigur că nu au fost toți în aceeași zi. Cu toate că mesajul era „ne pare bine să vă vedem, mulțumim pentru servicii și acum vă rugăm să plecați”, oamenii au fost păstrați de la caz la ca, în funcție de situație”, spune fostul procuror.

Până acum, Donald Trump a păstrat în funcție doar doi procurori, pe care i-a numit adjuncți ai procurorului general: Dana Boente, din Districtul de Est al Virginiei, și Rod Rosenstein, procurorul din Baltimore. Deși aceștia și-au depus demisiile, Trump le-a refuzat.

Nu este ceva neobișnuit ca un nou președinte să înlocuiască procurorii numiți de predecesorul său, mai ales când are loc și o schimbare a partidului care controlează Casa Albă, scrie New York Times. Totuși, alți președinți au luat aceste măsuri gradual.

Așa părea să fie și cazul lui Trump, care se întâlnise cu procurorul Preet Bharara și convenise să îl păstreze. Acesta este o figură proeminentă, care a pus sub acuzare pentru corupție politicieni atât democrați, cât și republicani și a investigat cazuri legate de lumea finanțelor de pe Wall Street. Bharara este însă un apropiat al democraților, el fiind un fost consilier al unui senator democrat de New York, care i l-a recomandat lui Obama.

Între timp, senatorul Schumer, care la propulsat pe Bharara, a ajuns să aibă ciocniri politice publice cu Donald Trump, ba chiar a cerut o anchetă cu privire la legăturile dintre campania electorală a lui Trump și guvernul Rusiei, cerându-i procurorului general numit de Trump, Jeff Sessions, să își dea demisia pentru că a declarat sub jurământ că nu a avut contacte cu rușii, deși s-a întâlnit cu ambasadorul rus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre părinții români care muncesc în alte țări vin acasă de Paște?