UE și-a pierdut răbdarea în negocierile pentru Brexit. Ultimatum pentru Marea Britanie: „Ca să fiu sincer, sunt preocupat. Timpul trece repede..”

UE și-a pierdut răbdarea în negocierile pentru Brexit. Ultimatum pentru Marea Britanie: Ca să fiu sincer, sunt preocupat. Timpul trece repede..
Publicat: 28/08/2017, 20:42

„Ca să fiu sincer, sunt preocupat. Timpul trece repede. (…) Trebuie să începem să negociem serios”, a declarat Michel Barnier luni seară.

Michel Barnier și David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, s-au întâlnit la sediul Comisiei Europene, luni seară, pentru o nouă sesiune de negocieri.

Barnier a urmărit cu „multă atenție” pozițiile britanice pe tema Brexit anunțate în ultimele zile. „Avem nevoie de poziții britanice clare înainte de a purta negocieri constructive”, a subliniat oficialul UE, citat de site-ul cotidianului francez Le Figaro.

Uniunea Europeană consideră prioritare în negocieri cuantumul angajamentelor Londrei față de UE, estimate a fi între 60 și 100 de miliarde de euro, situația cetățenilor europeni aflați pe teritoriul britanic și viitorul frontierei între Irlanda și Irlanda de Nord, teritoriu britanic. „Cu cât ambiguitatea pe aceste teme va fi eliminată mai rapid, cu atât vom putea discuta mai repede despre viitorul relațiilor” între Marea Britanie și UE, a subliniat Barnier.

Oficialul UE a exprimat disponibilitatea „intensificării negocierilor în următoarele săptămâni, pentru înregistrarea de progrese”.

„Pentru Marea Britanie, următoarele zile ar trebui să permită avansarea discuțiilor tehnice pe toate subiecte”, a declarat, la rândul său, David Davis.

Negocierile pe tema Brexit se vor concentra în primul rând pe condițiile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în martie 2019. În etapa a doua se va discuta despre viitoarea relație bilaterală. Londra speră să mențină accesul la piața unică europeană post-Brexit, însă nu va reuși acest lucru dacă nu va accepta libera circulație a cetățenilor UE și nu va contribui în continuare la bugetul comunitar.

Marea Britanie trebuie să renunțe la „gândirea soluțiilor magice” în abordarea față de Brexit, mai ales în privința situației din Irlanda de Nord, teritoriu britanic, a recomandat acum câteva zile un oficial european de rang înalt citat de cotidianul The Independent. Guvernul Theresa May a prezentat miercuri un plan de soluționare a problemei Irlandei de Nord în contextul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Guvernul de la Londra sugerează instalarea unor sisteme electronice de-a lungul frontierei Irlandei de Nord cu Irlanda, pentru evitarea verificărilor directe. Partidul Laburist (centru-stânga, de opoziție) a catalogat ideea drept „frontiera fantastică”. Problema frontierei Marii Britanii cu Irlanda riscă să afecteze procesul de pace din Irlanda de Nord după Brexit.

Planul Guvernului britanic a fost ironizat și de un oficial european de rang înalt. „Decizia de ieșire din UE a fost a Marii Britanii, nu a Irlandei, nici a Uniunii Europene. Marea Britanie trebuie să asume responsabilitatea. Vedem un plan britanic specific gândirii soluțiilor magice în legătură cu funcționarea frontierei. Planul britanic este bun la nivelul aspirațiilor, dar nu are soluții funcționale”, a declarat oficialul UE pentru cotidianul britanic The Independent.

Partidul Laburist cere menținerea accesului Marii Britanii la piața UE o perioadă lungă după Brexit

Marea Britanie trebuie să mențină accesul la piața unică a Uniunii Europene o perioadă extinsă după producerea oficială a Brexit, solicită Partidul Laburist (centru-stânga), aflat în opoziție, această schimbare de abordare riscând să afecteze poziția Guvernului Theresa May în negocieri.

Planul, care ar însemna că nu vor fi introduse controale vamale suplimentare ori măsuri pentru limitarea imigrației după producerea Brexit, în martie 2019, va oferi timp suficient pentru finalizarea detaliilor ieșirii Marii Britanii din UE și stabilirii viitoarelor relații, oferind oportunități de pregătire Guvernului britanic și companiilor, argumentează Keir Starmer, un purtător de cuvânt al Partidului Laburist.

De asemenea, nu va mai fi necesară negocierea unui acord tranzitoriu până în martie 2019. „Nu va mai fi necesar să stabilim relații alternative complexe de tip comercial și vamal. Opinia generală este că este improbabil să poată fi negociate, acceptate și implementate acorduri tranzitorii în doar 18 luni”, a argumentat Starmer, potrivit publicației The Observer și agenției Bloomberg.

În cazul în care Partidul Laburist va forța organizarea unui vot în Parlament pentru susținerea acestei poziții, presiunile asupra Guvernului conservator condus de premierul Theresa May vor crește.
Keir Starmer a subliniat că Partidul Laburist menține angajamentul implementării deciziei ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, subliniind că formațiunea de centru-stânga dorește „exercitarea unui control eficient asupra imigrației”. Însă Partidul Laburist „rămâne deschis negocierii unui acord pentru menținerea accesului la piața comunitară” și a unui „tratat comercial specific”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?