Oferta Marii Britanii pentru a depăși impasul din negocierile cu UE pentru BREXIT. Câți bani vrea Londra să vireze în conturile Bruxelles-ului

Oferta Marii Britanii pentru a depăși impasul din negocierile cu UE pentru BREXIT. Câți bani vrea Londra să vireze în conturile Bruxelles-ului
Publicat: 21/09/2017, 19:47

Olly Robbins, principalul consilier al Theresei May pe relațiile cu UE i-a contactat pe omologii săi din câteva capitale Europene pentru a-i asigura pe aceștia că premierul britanic va veni cu oferte financiare în cadrul discursului de vineri, de la Florența, potrivit Financial Times.

Echipa lui May speră că această ofertă va șterge pauza de trei luni din negocierile pentru Brexit și le va permite să treacă la cea de-a doua fază a negocierilor, moment care ar reprezenta începerea discuțiilor referitoare la viitorul relațiilor comerciale dintre Regatul Unit și UE.

Oficialii britanici susțin că Marea Britanie se va asigura că niciun stat membru nu va trebui să contribuie cu mai mulți bani la bugetul UE sau va primi mai puțini bani din acesta până în 2020, an care semnalează finalul perioadei de planificare pe termen lung a bugetului Uniunii. Gaura bugetară provocată de ieșirea Marii Britanii din UE este estimată undeva la 20 de miliarde de euro, cu excluderea eventualelor plăți pe care Bruxelles-ul trebuie să le facă Regatului Unit.

Theresa May ar urma să-și informeze cabinetul în cursul zilei de joi cu privire la discursul pe care-l va susține la Florența, iar oficialii britanici spun că ar fi „surprinși” ca aceasta să fi trimis deja o adresă către capitalele străine. Cancelarul german nu a vrut să comenteze în această privință.

Reacția dinspre Londra vine după ce secretarul de externe Boris Johnson a publicat în weekend un tratat care propunea ca Marea Britanie să nu mai facă nicio plată către UE, pentru a reuși să acceseze piața comună a UE după perioada de tranziție. Reacțiile oficialilor britanici vin să asigure o dată în plus liderii din capitalele europene că Theresa May nu a fost întoarsă din drum de Boris Johnson.

Mujtaba Rhman, șeful Uniunii Europene pentru grupul de risc Eurasia, a spus că acest tip de comunicare este vital pentru construirea încrederii, însă a adăugat că mesajul UE pentru Regatul Unit este destul de clar. Acoperirea găurilor bugetare cauzate de părăsirea blocului comunitar este un prim pas, ulterior, Marea Britanie trebuie să-și plătească și datoriile din trecut.

Estimările arată că suma totală pe care Marea Britanie o are de dat către UE se ridică la 100 miliarde de euro, aceasta scăzând la 60 de miliarde dacă veniturile țării sunt eliminate. O ofertă de 20 de miliarde de euro din partea Regatului Unit ar permite UE să evite prelungirea planului bugetar pe termen lung și ar acoperi proiectele neplătite ale Marii Britanii, semnate înainte de ieșirea din 2019. Cu toate acestea, nu ar acoperi datoriile pe termen lung sau promisiunile de cheltuieli făcute în perioada de tranziție.

Propunerea britanicilor este de natură să provoace o reacție precaută a statelor membre UE. Chiar dacă aceasta va deschide calea unei soluții din punct de vedere financiar, negociatorii sunt siguri că această măsură nu va fi suficientă.

Totuși, înainte ca Boris Johnson să își facă public planul, unii diplomați din cadrul UE speculau că Marea Britanie ar urma să propună o perioadă de tranziție de 3 ani, cu plăți nete de aproximativ 30 miliarde de euro.

Theresa May nu a vorbit cu Boris Johnson de la publicarea articolului acestuia din urmă, cu toate că cei doi se află împreună la New York, cu ocazia adunării Organizației Națiunilor Unite. Purtătorul ei de cuvând a refuzat să spună dacă premierul britanic va discuta cu secretarul de externe înainte ca cei doi să se întoarcă la Londra.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a spus că Boris Johnson face o trabă bună, atunci când a fost întrebat despre o posibilă demisie a acestuia în cazul în care strategia Brexitului va fi alta decât cea propusă de el.

Totodată, Johnson a spus că o posibilă ruptură în cabinetul May din cauza Brexitului nu este posibilă, spunând că el nu va demisiona.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Soluţia disperată a patronului unui restaurant din Italia în criză de personal. "Ofer 300 de euro...
Medicul care l-a operat pe Florin Piersic a rupt tăcerea: Am descoperit că...
A murit Ian Gelder, cel care l-a jucat pe Kevan Lannister în "Game of Thrones"!...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a cedat în închisoare. S-a terminat
Un celebru artist român s-a sinucis din dragoste. N-a putut trece peste despărțire
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pe 9 mai 2024 este Ziua Europei: Ce evenimente sunt organizate în această zi?
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Veste bună pentru planetă: scad prețurile bateriilor!