Zeci de deținuți au ieșit din Penitenciarul Iași: „Mi-au zis ‘hai până la cabinet. Îmbracă-te că te eliberezi.’ Era să fac infarct, și acum am temperatură. Mă simt de parcă m-am născut a 15-a oară”

Zeci de deținuți au ieșit din Penitenciarul Iași: Mi-au zis 'hai până la cabinet. Îmbracă-te că te eliberezi.' Era să fac infarct, și acum am temperatură. Mă simt de parcă m-am născut a 15-a oară
Publicat: 06/09/2019, 17:17

La ieșirea din Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași, toți cei 37 de deținuți au reclamat condițiile din închisoare și au vorbit despre supraaglomerare.

Robert Banu a fost închis pentru trafic de droguri și avea de ispășit 5 ani și jumătate. A executat 5 ani din pedeapsă, pentru că prevederile legii 169/2017 i-au tăiat aproape 6 luni din pedeapsă.

„Am ieșit acum de pe poarta pușcăriei, cum se numește asta, Penitenciarul Iași. Condițiile sunt inumane. Anul trecut, cu revolta, ne-au bătut, ne-au aruncat în țară fără bagaje fără nimic, ploșnite în cameră, mucegai, igrasie, gândaci, saltele rupte, câte 2-3 inși în pat, e grozav ce e în penitenciare. E jale ce e aici. Cadrele se comportă rău cu deținuții, înjură, normal că ne luăm și noi în gură cu ei și ni se fac rapoarte. De vreo un an și patru luni trebuia să ies afară și mi s-au dat patru amânări. Azi dimineață (joi – n.r.) de la șeful de secție am aflat că ies. Foarte bine m-am simțit. Doamne, uite acum mi-a venit și mie ziua ca să ma eliberez”, a declarat Robert Banu la ieșirea din Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași.

Despre aceleași condiții vorbesc și alți deținuți care s-au eliberat joi, printre primii care au avut parte de efectele legii 169.

„Condițiile îs inumane, mâncare ca la porci, amânări, bat mascații de rup, distrug nu alta, mai ales maxima (Maximă Siguranță – n.r.). În partea aialaltă, deschisul (Regim semi-deschis – n.r.), 200 deținuți sunt aici, din 200, 170 sunt în amânare. Îs condiții inumane. Dacă nu făcea Toader nimic cu legile astea eram mâncați toți. Am avut 3 ani și 10 luni și am executat 3 ani și jumătate pentru furt calificat. Nu mi-e rușine să zic. De mâine mă duc să îmi depun actele pentru angajare, vă spun sigur. Momentan vreau să dau în judecată penitenciarul Iași pentru condițiile care sunt în Penitenciar, pentru că sunt inumane”, a explicat Andrei Matei.

Deținutul a povestit cum a venit ministrul Justiției, Tudorel Toader la penitenciar și cum s-a plimbat cu director, care i-a arătat terenul.

„Nu a intrat pe blocurile noastre, să intre într-o cameră sa vadă cum sunt, ca stau câte 30 în cameră de 7 metri pătrați”, a mai spus bărbatul la ieșirea din Penitenciar.

Un alt deținut a povestit că atunci când i s-a comunicat că va fi eliberat a fost atât de fericit încât a simțit că s-a „născut” a 15 – a oară.

„Eu nu am știut nimic, m-au luat prin surprindere. Mi-au zis hai până la cabinet. Îmbracă-te că te eliberezi. Era să fac infarct, și acum am temperatură. Mă simt de parcă m-am născut a 15-a oară”, a declarat un alt deținut la ieșirea din penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași.

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiții necorespunzătoare. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiții improprii, deținuții beneficiază de șase zile considerate executate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?