Zeci de deținuți au ieșit din Penitenciarul Iași: „Mi-au zis ‘hai până la cabinet. Îmbracă-te că te eliberezi.’ Era să fac infarct, și acum am temperatură. Mă simt de parcă m-am născut a 15-a oară”

Zeci de deținuți au ieșit din Penitenciarul Iași: Mi-au zis 'hai până la cabinet. Îmbracă-te că te eliberezi.' Era să fac infarct, și acum am temperatură. Mă simt de parcă m-am născut a 15-a oară
Publicat: 06/09/2019, 17:17

La ieșirea din Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași, toți cei 37 de deținuți au reclamat condițiile din închisoare și au vorbit despre supraaglomerare.

Robert Banu a fost închis pentru trafic de droguri și avea de ispășit 5 ani și jumătate. A executat 5 ani din pedeapsă, pentru că prevederile legii 169/2017 i-au tăiat aproape 6 luni din pedeapsă.

„Am ieșit acum de pe poarta pușcăriei, cum se numește asta, Penitenciarul Iași. Condițiile sunt inumane. Anul trecut, cu revolta, ne-au bătut, ne-au aruncat în țară fără bagaje fără nimic, ploșnite în cameră, mucegai, igrasie, gândaci, saltele rupte, câte 2-3 inși în pat, e grozav ce e în penitenciare. E jale ce e aici. Cadrele se comportă rău cu deținuții, înjură, normal că ne luăm și noi în gură cu ei și ni se fac rapoarte. De vreo un an și patru luni trebuia să ies afară și mi s-au dat patru amânări. Azi dimineață (joi – n.r.) de la șeful de secție am aflat că ies. Foarte bine m-am simțit. Doamne, uite acum mi-a venit și mie ziua ca să ma eliberez”, a declarat Robert Banu la ieșirea din Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași.

Despre aceleași condiții vorbesc și alți deținuți care s-au eliberat joi, printre primii care au avut parte de efectele legii 169.

„Condițiile îs inumane, mâncare ca la porci, amânări, bat mascații de rup, distrug nu alta, mai ales maxima (Maximă Siguranță – n.r.). În partea aialaltă, deschisul (Regim semi-deschis – n.r.), 200 deținuți sunt aici, din 200, 170 sunt în amânare. Îs condiții inumane. Dacă nu făcea Toader nimic cu legile astea eram mâncați toți. Am avut 3 ani și 10 luni și am executat 3 ani și jumătate pentru furt calificat. Nu mi-e rușine să zic. De mâine mă duc să îmi depun actele pentru angajare, vă spun sigur. Momentan vreau să dau în judecată penitenciarul Iași pentru condițiile care sunt în Penitenciar, pentru că sunt inumane”, a explicat Andrei Matei.

Deținutul a povestit cum a venit ministrul Justiției, Tudorel Toader la penitenciar și cum s-a plimbat cu director, care i-a arătat terenul.

„Nu a intrat pe blocurile noastre, să intre într-o cameră sa vadă cum sunt, ca stau câte 30 în cameră de 7 metri pătrați”, a mai spus bărbatul la ieșirea din Penitenciar.

Un alt deținut a povestit că atunci când i s-a comunicat că va fi eliberat a fost atât de fericit încât a simțit că s-a „născut” a 15 – a oară.

„Eu nu am știut nimic, m-au luat prin surprindere. Mi-au zis hai până la cabinet. Îmbracă-te că te eliberezi. Era să fac infarct, și acum am temperatură. Mă simt de parcă m-am născut a 15-a oară”, a declarat un alt deținut la ieșirea din penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași.

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiții necorespunzătoare. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiții improprii, deținuții beneficiază de șase zile considerate executate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația