Zeci de deținuți au ieșit din Penitenciarul Iași: „Mi-au zis ‘hai până la cabinet. Îmbracă-te că te eliberezi.’ Era să fac infarct, și acum am temperatură. Mă simt de parcă m-am născut a 15-a oară”

Zeci de deținuți au ieșit din Penitenciarul Iași: Mi-au zis 'hai până la cabinet. Îmbracă-te că te eliberezi.' Era să fac infarct, și acum am temperatură. Mă simt de parcă m-am născut a 15-a oară
Publicat: 06/09/2019, 17:17

La ieșirea din Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași, toți cei 37 de deținuți au reclamat condițiile din închisoare și au vorbit despre supraaglomerare.

Robert Banu a fost închis pentru trafic de droguri și avea de ispășit 5 ani și jumătate. A executat 5 ani din pedeapsă, pentru că prevederile legii 169/2017 i-au tăiat aproape 6 luni din pedeapsă.

„Am ieșit acum de pe poarta pușcăriei, cum se numește asta, Penitenciarul Iași. Condițiile sunt inumane. Anul trecut, cu revolta, ne-au bătut, ne-au aruncat în țară fără bagaje fără nimic, ploșnite în cameră, mucegai, igrasie, gândaci, saltele rupte, câte 2-3 inși în pat, e grozav ce e în penitenciare. E jale ce e aici. Cadrele se comportă rău cu deținuții, înjură, normal că ne luăm și noi în gură cu ei și ni se fac rapoarte. De vreo un an și patru luni trebuia să ies afară și mi s-au dat patru amânări. Azi dimineață (joi – n.r.) de la șeful de secție am aflat că ies. Foarte bine m-am simțit. Doamne, uite acum mi-a venit și mie ziua ca să ma eliberez”, a declarat Robert Banu la ieșirea din Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași.

Despre aceleași condiții vorbesc și alți deținuți care s-au eliberat joi, printre primii care au avut parte de efectele legii 169.

„Condițiile îs inumane, mâncare ca la porci, amânări, bat mascații de rup, distrug nu alta, mai ales maxima (Maximă Siguranță – n.r.). În partea aialaltă, deschisul (Regim semi-deschis – n.r.), 200 deținuți sunt aici, din 200, 170 sunt în amânare. Îs condiții inumane. Dacă nu făcea Toader nimic cu legile astea eram mâncați toți. Am avut 3 ani și 10 luni și am executat 3 ani și jumătate pentru furt calificat. Nu mi-e rușine să zic. De mâine mă duc să îmi depun actele pentru angajare, vă spun sigur. Momentan vreau să dau în judecată penitenciarul Iași pentru condițiile care sunt în Penitenciar, pentru că sunt inumane”, a explicat Andrei Matei.

Deținutul a povestit cum a venit ministrul Justiției, Tudorel Toader la penitenciar și cum s-a plimbat cu director, care i-a arătat terenul.

„Nu a intrat pe blocurile noastre, să intre într-o cameră sa vadă cum sunt, ca stau câte 30 în cameră de 7 metri pătrați”, a mai spus bărbatul la ieșirea din Penitenciar.

Un alt deținut a povestit că atunci când i s-a comunicat că va fi eliberat a fost atât de fericit încât a simțit că s-a „născut” a 15 – a oară.

„Eu nu am știut nimic, m-au luat prin surprindere. Mi-au zis hai până la cabinet. Îmbracă-te că te eliberezi. Era să fac infarct, și acum am temperatură. Mă simt de parcă m-am născut a 15-a oară”, a declarat un alt deținut la ieșirea din penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași.

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiții necorespunzătoare. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiții improprii, deținuții beneficiază de șase zile considerate executate.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ACCIDENT MORTAL la intrare în GALEȘU: 2 BĂRBAȚI au DECEDAT, după ce o MAȘINĂ s-a...
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Sub pericolul dezastrului. Mare atenție, români! Următoarele 48 de ore sunt critice
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...