De ce au ajuns atât de târziu pompierii și cei de la SMURD la accidentul din zona Baicului. Explicațiile IGSU după incendiul în care a murit o femeie

De ce au ajuns atât de târziu pompierii și cei de la SMURD la accidentul din zona Baicului. Explicațiile IGSU după incendiul în care a murit o femeie
Publicat: 15/11/2017, 20:04
Actualizat: 16/11/2017, 09:18

O comisie din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) a verificat timpii de reacție și deciziile luate de comandantul intervenției în cazul accidentului urmat de incendiu, care a avut loc pe 7 noiembrie, în zona Baicului din Capitală.

Astfel, în seara respectivă, în jurul orei 22.15, mai multe apeluri anunțau un accident rutier între două mașini, în urma coliziunii, autoturismele fiind cuprinse de flăcări. Potrivit IGSU, în cele 74 de apeluri recepționate la 112, a fost comunicat faptul că era vorba de două victime și respectiv că incendiul se manifestă cu violență.

„O particularitate a acestei misiuni o reprezintă subunitatea de intervenție care a pus la dispoziție echipajele operative. Zona Baicului din București a fost deservită până în luna octombrie a anului 2017 de către Detașamentul de Pompieri Obor, însă în urma unei expertize tehnice care a concluzionat faptul că imobilul nu mai prezintă siguranță în exploatare, subunitatea a fost relocată în alte sedii din apropiere. Mai exact, construcția în care funcționa Detașamentul de Pompieri Obor are o vechime de 82 de ani și necesită lucrări de consolidare, ceea ce a impus ca echipajele să fie relocate, o parte la subunitatea de pompieri dispusă pe Bulevardul Pache Protopopescu, iar cealaltă parte la Detașamentul de Pompieri Morarilor din Șoseaua Vergului”, arată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, într-o postare pe Facebook.

Astfel, la incendiul din 7 noiembrie au fost alertate două echipaje de stingere de la subunitatea din Pache Protopopescu, respectiv un echipaj de prim ajutor calificat, adică o ambulanță SMURD, și un echipaj de descarcerare de la subunitatea din Șoseaua Vergului. Echipajele de stingere au ajuns la locul accidentului după aproximativ 10 minute, iar echipajele de prim ajutor și descarcerare, după circa 15 minute.

Un aspect important îl reprezintă, conform IGSU, informațiile primite de la apelanți, referitoare de locația evenimentului, care indicau adrese diferite, ceea ce a întârziat timpul de răspuns la caz.

Verificările au arătat faptul că, în urma unor erori de comunicare între telefonistul aflat în serviciu la subunitatea din Șoseaua Vergului și echipajele operative alertate, s-a întârziat deplasarea către locul accidentului. Mai exact, a fost alertată în mod greșit o autospecială de stingere în locul autospecialei de descarcerare.

„Din verificări s-a constatat însă că echipajele de la fața locului nu au asigurat evacuarea victimelor într-o zonă aflată la o distanță de siguranță față de focar și nu au procedat la evaluarea victimelor din primele momente după sosirea la locul intervenției, fapt care reprezintă o încălcare a procedurilor incidente acțiunilor de răspuns”, mai arată IGSU.

Între timp, bărbatul care a fugit de la locul accidentului care avut loc pe strada Baicului din Capitală, în urma căruia o femeie a fost rănită și alta a decedat, a fost arestat preventiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Femeia cu cele mai mari buze din lume a trebuit să-și injecteze și...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
ANM a emis un cod galben de ploi și vijelii! Cele 18 județe în care...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Vestea cumplită pentru Simona Halep. Decizia care o va distruge
3 zodii care vor avea parte de mari surprize după Paște. Nimic nu va mai...
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Alin Oprea, de la “Talisman”, vine duminică la “40 de întrebări cu Denise Rifai”
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Accesele de furie fac mult rău inimii, arată un studiu