Metoda controversată folosită de poliția americană pentru a debloca telefoanele mobile: Este legal, dar nu este și etic

Metoda controversată folosită de poliția americană pentru a debloca telefoanele mobile: Este legal, dar nu este și etic
Publicat: 05/04/2018, 17:33
Actualizat: 26/03/2019, 03:05

Surse din poliția locală și federală din New York și Ohio au declarat sub protecția anonimatului că, în prezent, autoritățile americane folosesc în mod curent amprentele persoanelor decedate pentru a debloca telefoanele inteligente de la Apple (iPhone), pentru care s-au dezvoltat sisteme de criptare din ce în ce mai puternice în ultimii ani.

De exemplu, tehnica a fost utilizată în cazuri de supradoză de droguri, a declarat o sursă. În astfel de cazuri, informațiile din telefonul victimei ar putea conduce la furnizorul de droguri.

În noiembrie 2016, ofițerul de poliție Alan Horujko l-a împușcat mortal pe Abdul Razak Ali Artan, după ce tânărul de 20 de ani a intrat cu mașina într-o mulțime adunată în fața Universității de stat din Ohio și a atacat oameni cu un cuțit. Imediat după ce a fost împușcat mortal, un agent FBI s-a folosit de o amprentă a agresorului pentru a debloca iPhone-ul pe care acesta îl avea asupra sa. Poliția spera că amprenta îi va ajuta să acceseze conținutul telefonului și să afle mai multe despre acesta.

Informația a fost făcută publică de specialistul FBI Bob Moledor, care a povestit pentru Forbes despre primul caz făcut public în care poliția americană a apelat la amprenta unei persoane decedate, în încercarea de a trece peste sistemul de protecție al tehnologiei Touch ID de la Apple. Din nefericire pentru FBI, nu au reușit să deblocheze telefonul, unul dintre modele iPhone 5. Tehnologia Touch ID a fost introdusă de la modelele iPhone 5S.

În orele care au urmat, telefonul s-a închis și a fost nevoie de o parolă. Specialiștii au reușit, în cele din urmă, să recupereze datele din telefon, iar autoritățile au stabilit apoi că Artan fusese inspirat de ISIS în acțiunile sale.

Sursele spun că tehnica este legală, chiar dacă există unele probleme etice. Marina Medvin, proprietar al Medvin Law, a declarat că, după decesul unei persoane, aceasta nu se mai află sub protecția dreptului la viață privată. Rudele sau alte părți interesate au puține șanse să oprească poliția din a folosi amprentele decedatului pentru a accesa telefonul inteligent al acestuia.

„Odată ce împărtășești informația cu cineva, pierzi controlul asupra modului în care acea informație este protejată și utilizată. Nu poți face uz de drepturile tale la viața privată când telefonul prietenului tău este cercetat și poliția vede mesajele pe care i le-ai trimis. La fel se întâmplă și cu informația pe care i-o împărtășești decedatului – după ce i-ai trimis-o, ai pierdut controlul asupra vieții private”, a adăugat Medvin.

„Nu avem nevoie de mandat de percheziționare pentru a accesa telefonul unei victime, decât dacă dispozitivul are doi proprietari”, a declarat detectivul Robert Cutshall, de la poliția din Ohio, care a lucrat la cazul Artan.

În cazuri anterioare, poliția a avut nevoie de mandat pentru a utiliza amprentele unor persoane în viață pentru a accesa telefoanele.

Însă există unele neliniști privind capacitatea poliției de a apărea imediat în locul unde a avut loc infracțiunea și de a accesa imediat fără permisiune telefoanele victimelor. Greg Nojeim, director al Freedom, Security and Technology Project de la Center for Democracy & Technology, spune că este posibil în multe cazuri să existe îngrijorări valide privind aplicarea legii atunci când se folosesc amprentele pentru a debloca telefoane fără o cauză probabilă. „De aceea, ideea de a fi necesar un mandat este una acceptabilă”, a spus Nojeim.

În afară de restricțiile legale, metoda utilizării amprentelor este mai ieftină decât apelarea la firme care se ocupă cu accesarea conținuturilor telefoanelor mobile, Forbes dând ca exemplu startup-ul american GrayShift, care dispune de o tehnologie de hacking. Pentru o tehnică ce permite un număr nelimitat de încercări de deblocare a unui telefon, GrayShift cere până la 30.000 de dolari. După ce telefonul este deblocat, poliția îl va menține în această stare și îl va trimite specialiștilor care vor recupera datele din dispozitiv.

În prezent, poliția analizează modul în care ar putea beneficia de tehnologia de recunoaștere facială a Apple – Face ID -, introdusă pe iPhone X, care ar putea fi o metodă mai ușoară de a accesa iPhone-urile decât Touch ID.

Marc Rogers, cercetător la Cloudflare, a declarat pentru Forbes că a analizat tehnologia Face ID în ultimele luni și a descoperit că nu necesită chipul unei persoane în viață pentru a funcționa. În principiu, Face ID se folosește de atenția și mișcarea naturală a ochilor proprietarului telefonului, astfel încât dispozitivele nu ar trebui să poată fi deblocate de chipul unui decedat. Însă Rogers a descoperit că tehnologia funcționează și dacă se folosesc fotografii cu chipuri având ochii deschiși. Mai mult, se pare că tehnologia funcționează și în cazul în care se folosește pentru deblocare un singur ochi deschis.

Contactați de Forbes, reprezentanții Apple au refuzat să comenteze.

Totuși, adaugă autorul articolului, nu există deocamdată dovezi că poliția ar fi folosit deja tehnologia Face ID pentru rezolvarea cazurilor.

„Nu mi s-a spus că ar fi o problemă legală legată de folosirea amprentelor sau a tehnologiei recunoașterii faciale pentru a accesa un telefon… (dacă este parte a unui proces legal) este ceva ce vom utiliza”, a mai comentat Cutshall.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre părinții români care muncesc în alte țări vin acasă de Paște?