Protest la Institutul „Marius Nasta”. Angajații unității medicale s-au trezit cu salarii cu până la 1.400 lei mai mici: „Suntem expuși riscului de îmbolnăvire și ei ne taie sporurile”

Publicat: 10/04/2018, 12:57

Câteva zeci de cadre medicale și personal administrativ din cadrul Institutului de Pneumofiziologie „Marius Nasta” din București protestează față de reducerile salariale.

„Ne confruntăm cu toate bolile pământului, TBC, HIV, cu puroi, iar ei ne-au tăiat toate sporurile. Luna asta am luat 1.500 de lei. Sa trăiască ei cu banii ăștia. Lucrăm în codiții mizerabile, ne tușesc pacienții în față și noi nu suntem protejați”, a explicat Elena Boacă, infirmieră.

„O sa iau salariu taiat la jumătate, pentru că acesta era sporul de tuberculoză, care ni s-a taiat. Nu știu cine a luat decizia asta, cert este că nu mai putem muncii în aceste condiții. Suntem expuși riscului de îmbolnăvire și ei ne taie sporurile”, a spus Alina Mihuț, asistent medical al Institutului Marius Nasta.

Mulți brancardieri și infirmiere s-au plâns că li s-a tăiat din salariu, în condițiile în care, munca lor este și una fizică.

„Să vină ei să lucreze în puroaiele în care stăm noi pe secția de ATI și pe toate secțiile pentru că peste tot e așa. Să vină aici să tragă de bolnavi. Noi îi ridicăm cu cârca pentru că nu avem cu ce să lucrăm. Știe cineva? Ei ne-au spus să nu mai spunem la nimeni. Eu am fost operată că mi s-a rupt clavicula pentru că am ridicat bolnavii. Nouă, infirmierelor și brancardierilor nu ne-au mărit salariul, dar ne-au tăiat 45% din salariu”, a precizat una dintre infirmierele spitalului.

Tot marți, aproximativ 100 de angajați ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași au protestat, în fața unității medicale, după ce au constatat că le-au fost diminuate în mod considerabil veniturile, în urma schimbării Legii salarizării.

„Am ieșit să protestăm din nou și o vom face și în zilele următoare, până când ni se vor soluționa problemele. Nu este normal să te trezești fără 1.370 de lei din venituri. Guvernanții au spus că au majorat salariile, dar au «uitat» să spună că au diminuat veniturile, prin tăierea sporurilor de care beneficiam până acum. Nu este o situație normală. Joi sau vineri vom picheta Prefectura Iași, iar dacă nu vom găsi înțelegere, vom intra în curând în grevă generală”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, liderul sindical din cadrul unității medicale ieșene, Victorela Vieriu.

Potrivit acesteia, liderii Sindicatului Sanitas au programat o discuție cu șeful Consiliului Județean (CJ) Iași, Maricel Popa, instituție în subordinea căreia se află spitalul.

Pe de altă parte, șeful CJ Iași spune că va încerca să găsească o soluție în zilele următoare.

„La Pneumo este o situație aparte, e adevărat, pentru că unii angajați de acolo aveau sporuri ce depășeau 100% din salariu. Ne vom întâlni la finalul săptămânii, probabil vineri, pentru a găsi o soluție împreună. Legea a fost modificată de Guvern, iar Ministerul Sănătății este ordonatorul principal de credite. Totodată, sunt și angajați cărora le-au crescut salariile, dar care nu ies să spună acest lucru”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Maricel Popa.

Acesta a adăugat că, dacă ar fi să crească bugetul Spitalului de Pneumoftiziologie, ar trebui să ia bani din bugetul altei unități medicale din Iași, ceea ce ar genera probleme similare.

Angajații Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași au protestat și vineri.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Dușmani din cauza moștenirii. Copiii lui Adrian Păunescu se ceartă pe avere
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul