Incendiile de vegetație din GRECIA: 79 de morți și 200 răniți. ROMÂNIA trimite două avioane în ajutor

Publicat: 25/07/2018, 12:31
Actualizat: 25/03/2019, 19:29

Forțele Aeriene Române au pregătit deja o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum si o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, care pot decola către Grecia, în orice moment, anunță Ministerul Apărării Naționale.

La solicitarea premierului Viorica Dăncilă, ministrul Apărării Naționale Mihai Fifor a luat legătura cu omologul său grec și l-a asigurat de sprijinul Guvernului României pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă statul elen.

Incendii de vegetație în Grecia

„Prin Mecanismul European pentru Situații de Urgență, putem să sprijinim cu toate mijloacele de care dispune MApN pentru a interveni în această situație de criză,” l-a anunțat Mihai Fifor pe ministrul Apărării din Grecia. „Sunt alaturi de poporul elen greu încercat zilele acestea de incendiile ce mistuie regiunea Attica. Nu sunt cuvinte pentru a descrie ceea ce agențiile internaționale relatează de la fața locului. Transmit și pe această cale condoleanțe familiilor îndoliate și multă putere celor ce îi au pe cei dragi în spitale.”

Iată imagini din avion a zonelor devastate de incendii:

„Am discutat astăzi de două ori cu omologul meu, Panos Kammenos, ministrul grec al Apărării, pentru a vedea cu ce putem ajuta,” spune ministrul Fifor. „L-am informat că, prin Mecanismul European pentru Situații de Urgență, putem să sprijinim cu toate mijloacele de care dispune MApN pentru a interveni în această situație de criză. În acest sens, Forțele Aeriene Române au pregătit deja o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum și o aeronava C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, care pot decola către Grecia, în orice moment. Sunt în permanentă legătură cu ministrul Kammenos, pe care l-am asigurat de tot sprijinul guvernului Romaniei.”

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu preciza că, până miercuri dimineața, nu primise informații potrivit cărora ar exista cetățeni români printre victimele incendiilor de vegetație din Grecia.

„Ambasada noastră este într-un contact direct cu Ministerul elen de Externe pe un grup de whatsapp și orice informație pe care o vom primi din partea autorităților elene va fi adusă la cunoștința tuturor. Deci nu e nicio problemă pentru moment”, a declarat Meleșcanu. El reamintește recomandarea pentru românii care vor să tranziteze Grecia, de a evita zonele afectate și că deja a fost activat Mecanismul de protecție civilă al UE, astfel încât și România oferă sprijin Republicii Elene.

Incendii de vegetație în Grecia

„Noi am anunțat și o recomandare privind evitarea de către români a zonei în care se petrece acest incendiu foarte mare și sperăm ca lumea să înțeleagă că există o anumită stare de incertitudine în această zonă. În cursul zilei de ieri a fost pus în aplicare Mecanismul Uniunii Europene de sprijin pentru catastrofe naturale, ceea ce înseamnă că toate țările UE, în funcție de posibilități și de relațiile pe care le au și de distanța la care se află, să poată fi implicate în stingerea incendiului de pădure. În cazul nostru, fiind vorba despre o țară cu care avem relații foarte apropiate, excelente relații politice și de altă natură, autoritățile române examinează în cursul acestei zile măsuri concrete de sprijin pentru participarea României la stingerea incendiului”, a completat Meleșcanu.

Iată cum arată zona portului Rafina, devastată de incendiile de vegetație:

Mai multe state ale Uniunii Europene, printre care Italia, Polonia,Germania și Franța au oferit deja asistență Greciei. 79 de morți și aproape 200 de răniți este ultimul bilanț al incendiilor de vegetație din zona Atenei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete