Ted Cruz vrea ca EL CHAPO să plătească FACTURA pentru zidul de la granița cu Mexic

Ted Cruz vrea ca EL CHAPO să plătească FACTURA pentru zidul de la granița cu Mexic
Publicat: 14/02/2019, 17:03

Senatorul Ted Cruz este de părere că traficantul de droguri mexican Joaquin „El Chapo” Guzman ar trebui să finanțeze construcția zidului mult promis de Donald Trump, care ar urma să securizeze granița dintre SUA și Mexic, scrie news.com.au.

„Justiția americană l-a condamnat azi pe Joaquin Guzman Loera, aka El Chapo, pentru toate cele zece capete de acuzare”, a scris Cruz pe Twitter, la scurt timp după ce șeful cartelului Sinaloa a fost condamnat pentru trafic de droguri, încălcarea regimului armelor și munițiilor și spălare de bani de către un tribunal din Brooklyn, New York.

„Procurorii americani vor confisca 14 miliarde de dolari, bani pe care El Chapo i-a obținut din traficul de droguri. Aceștia ar putea finanța zidul pentru securizarea frontierei”, adaugă Cruz.

Fox News scrie că Trump a estimat costul ridicării zidului la 5 miliarde dolari. Republicanul din Texas i-a îndemnat pe colegii săi să adopte El Chapo Act, o lege prin care banii obținuți din droguri să fie redirecționați către bugetul pentru securizarea graniței.

Luni, mai mulți politicieni bipartizani au declarat că vor furniza 1,4 miliarde dolari pentru securizarea granițelor, inclusiv pentru un nou gard de 88 km care se întinde de-a lungul Văii Rio Grande din Texas. Averea confiscată de la El Chapo, obținută din traficul cu droguri, ar finanța fără probleme proiectul lui Trump, a mai spus Cruz.

Interlopul mexican Joaquin „El Chapo” Guzman, liderul cartelului Sinaloa, a fost găsit vinovat de o instanță din Statele Unite pentru toate cele zece capete de acuzare, inclusiv pentru participare la activități infracționale în formă organizată, informează CNN.

Joaquin Guzmán (61 de ani) riscă să fie condamnat la închisoare pe viață de instanța judiciară federală din New York. Celebrul interlop mexican a fost rearestat în ianuarie 2016, după ce evadase dintr-un penitenciar mexican printr-un tunel.

„El Chapo” a fost extrădat în Statele Unite în ianuarie 2017.

Joaquin Guzmán a fost vizat de zece capete de acuzare, printre care se numără participarea la activități infracționale în formă organizată, conspirație pentru spălare de bani proveniți din trafic de droguri, trafic internațional de cocaină, heroină, marijuana și alte droguri, precum și folosirea armelor de foc.

Dacă demersul lui Ted Cruz va avea succes, Trump nu ar fi primul președinte acuzat de colaborare cu El Chapo. În ianuarie 2019, fostul președinte mexican Peña Nieto ar fi acceptat mită în valoare de 100 de milioane dolari de la celebrul lord al drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman, liderul cartelului Sinaloa, potrivit declarațiilor făcute de un martor în fața judecătorilor americani, informează postul BBC News.

Alex Cifuentes, care afirmă că a fost un apropiat al lui Guzman timp de mai mulți ani, a dezvăluit autorităților detalii despre această mită încă din anul 2016. Procesul împotriva lui Guzman s-a desfășurat la un tribunal federal din Brooklyn, în condiții de maximă securitate.

Potrivit rechizitoriului, Guzman și alți membri ai cartelului Sinaloa au fost acuzați de implicare și în numeroase asasinate, răpiri și acte de tortură. Peña Nieto încă nu a răspuns acestor acuzații, însă anterior a negat în mod categoric toate acuzațiile de corupție apărute în cursul procesului lui Guzman.

Avocatul lui Guzman, Jeffrey Lichtman, a afirmat că adevăratul lider al cartelului Sinaloa este Ismael „El Mayo” Zambada, care ar fi scăpat de închisoare prin mituirea „întregului” guvern mexican, inclusiv a foștilor președinți Peña Nieto și Felipe Calderóne. Cei doi foști șefi de stat au respins acuzațiile.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale