Ted Cruz vrea ca EL CHAPO să plătească FACTURA pentru zidul de la granița cu Mexic

Ted Cruz vrea ca EL CHAPO să plătească FACTURA pentru zidul de la granița cu Mexic
Publicat: 14/02/2019, 17:03

Senatorul Ted Cruz este de părere că traficantul de droguri mexican Joaquin „El Chapo” Guzman ar trebui să finanțeze construcția zidului mult promis de Donald Trump, care ar urma să securizeze granița dintre SUA și Mexic, scrie news.com.au.

„Justiția americană l-a condamnat azi pe Joaquin Guzman Loera, aka El Chapo, pentru toate cele zece capete de acuzare”, a scris Cruz pe Twitter, la scurt timp după ce șeful cartelului Sinaloa a fost condamnat pentru trafic de droguri, încălcarea regimului armelor și munițiilor și spălare de bani de către un tribunal din Brooklyn, New York.

„Procurorii americani vor confisca 14 miliarde de dolari, bani pe care El Chapo i-a obținut din traficul de droguri. Aceștia ar putea finanța zidul pentru securizarea frontierei”, adaugă Cruz.

Fox News scrie că Trump a estimat costul ridicării zidului la 5 miliarde dolari. Republicanul din Texas i-a îndemnat pe colegii săi să adopte El Chapo Act, o lege prin care banii obținuți din droguri să fie redirecționați către bugetul pentru securizarea graniței.

Luni, mai mulți politicieni bipartizani au declarat că vor furniza 1,4 miliarde dolari pentru securizarea granițelor, inclusiv pentru un nou gard de 88 km care se întinde de-a lungul Văii Rio Grande din Texas. Averea confiscată de la El Chapo, obținută din traficul cu droguri, ar finanța fără probleme proiectul lui Trump, a mai spus Cruz.

Interlopul mexican Joaquin „El Chapo” Guzman, liderul cartelului Sinaloa, a fost găsit vinovat de o instanță din Statele Unite pentru toate cele zece capete de acuzare, inclusiv pentru participare la activități infracționale în formă organizată, informează CNN.

Joaquin Guzmán (61 de ani) riscă să fie condamnat la închisoare pe viață de instanța judiciară federală din New York. Celebrul interlop mexican a fost rearestat în ianuarie 2016, după ce evadase dintr-un penitenciar mexican printr-un tunel.

„El Chapo” a fost extrădat în Statele Unite în ianuarie 2017.

Joaquin Guzmán a fost vizat de zece capete de acuzare, printre care se numără participarea la activități infracționale în formă organizată, conspirație pentru spălare de bani proveniți din trafic de droguri, trafic internațional de cocaină, heroină, marijuana și alte droguri, precum și folosirea armelor de foc.

Dacă demersul lui Ted Cruz va avea succes, Trump nu ar fi primul președinte acuzat de colaborare cu El Chapo. În ianuarie 2019, fostul președinte mexican Peña Nieto ar fi acceptat mită în valoare de 100 de milioane dolari de la celebrul lord al drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman, liderul cartelului Sinaloa, potrivit declarațiilor făcute de un martor în fața judecătorilor americani, informează postul BBC News.

Alex Cifuentes, care afirmă că a fost un apropiat al lui Guzman timp de mai mulți ani, a dezvăluit autorităților detalii despre această mită încă din anul 2016. Procesul împotriva lui Guzman s-a desfășurat la un tribunal federal din Brooklyn, în condiții de maximă securitate.

Potrivit rechizitoriului, Guzman și alți membri ai cartelului Sinaloa au fost acuzați de implicare și în numeroase asasinate, răpiri și acte de tortură. Peña Nieto încă nu a răspuns acestor acuzații, însă anterior a negat în mod categoric toate acuzațiile de corupție apărute în cursul procesului lui Guzman.

Avocatul lui Guzman, Jeffrey Lichtman, a afirmat că adevăratul lider al cartelului Sinaloa este Ismael „El Mayo” Zambada, care ar fi scăpat de închisoare prin mituirea „întregului” guvern mexican, inclusiv a foștilor președinți Peña Nieto și Felipe Calderóne. Cei doi foști șefi de stat au respins acuzațiile.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?