Ted Cruz vrea ca EL CHAPO să plătească FACTURA pentru zidul de la granița cu Mexic

Ted Cruz vrea ca EL CHAPO să plătească FACTURA pentru zidul de la granița cu Mexic
Publicat: 14/02/2019, 17:03

Senatorul Ted Cruz este de părere că traficantul de droguri mexican Joaquin „El Chapo” Guzman ar trebui să finanțeze construcția zidului mult promis de Donald Trump, care ar urma să securizeze granița dintre SUA și Mexic, scrie news.com.au.

„Justiția americană l-a condamnat azi pe Joaquin Guzman Loera, aka El Chapo, pentru toate cele zece capete de acuzare”, a scris Cruz pe Twitter, la scurt timp după ce șeful cartelului Sinaloa a fost condamnat pentru trafic de droguri, încălcarea regimului armelor și munițiilor și spălare de bani de către un tribunal din Brooklyn, New York.

„Procurorii americani vor confisca 14 miliarde de dolari, bani pe care El Chapo i-a obținut din traficul de droguri. Aceștia ar putea finanța zidul pentru securizarea frontierei”, adaugă Cruz.

Fox News scrie că Trump a estimat costul ridicării zidului la 5 miliarde dolari. Republicanul din Texas i-a îndemnat pe colegii săi să adopte El Chapo Act, o lege prin care banii obținuți din droguri să fie redirecționați către bugetul pentru securizarea graniței.

Luni, mai mulți politicieni bipartizani au declarat că vor furniza 1,4 miliarde dolari pentru securizarea granițelor, inclusiv pentru un nou gard de 88 km care se întinde de-a lungul Văii Rio Grande din Texas. Averea confiscată de la El Chapo, obținută din traficul cu droguri, ar finanța fără probleme proiectul lui Trump, a mai spus Cruz.

Interlopul mexican Joaquin „El Chapo” Guzman, liderul cartelului Sinaloa, a fost găsit vinovat de o instanță din Statele Unite pentru toate cele zece capete de acuzare, inclusiv pentru participare la activități infracționale în formă organizată, informează CNN.

Joaquin Guzmán (61 de ani) riscă să fie condamnat la închisoare pe viață de instanța judiciară federală din New York. Celebrul interlop mexican a fost rearestat în ianuarie 2016, după ce evadase dintr-un penitenciar mexican printr-un tunel.

„El Chapo” a fost extrădat în Statele Unite în ianuarie 2017.

Joaquin Guzmán a fost vizat de zece capete de acuzare, printre care se numără participarea la activități infracționale în formă organizată, conspirație pentru spălare de bani proveniți din trafic de droguri, trafic internațional de cocaină, heroină, marijuana și alte droguri, precum și folosirea armelor de foc.

Dacă demersul lui Ted Cruz va avea succes, Trump nu ar fi primul președinte acuzat de colaborare cu El Chapo. În ianuarie 2019, fostul președinte mexican Peña Nieto ar fi acceptat mită în valoare de 100 de milioane dolari de la celebrul lord al drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman, liderul cartelului Sinaloa, potrivit declarațiilor făcute de un martor în fața judecătorilor americani, informează postul BBC News.

Alex Cifuentes, care afirmă că a fost un apropiat al lui Guzman timp de mai mulți ani, a dezvăluit autorităților detalii despre această mită încă din anul 2016. Procesul împotriva lui Guzman s-a desfășurat la un tribunal federal din Brooklyn, în condiții de maximă securitate.

Potrivit rechizitoriului, Guzman și alți membri ai cartelului Sinaloa au fost acuzați de implicare și în numeroase asasinate, răpiri și acte de tortură. Peña Nieto încă nu a răspuns acestor acuzații, însă anterior a negat în mod categoric toate acuzațiile de corupție apărute în cursul procesului lui Guzman.

Avocatul lui Guzman, Jeffrey Lichtman, a afirmat că adevăratul lider al cartelului Sinaloa este Ismael „El Mayo” Zambada, care ar fi scăpat de închisoare prin mituirea „întregului” guvern mexican, inclusiv a foștilor președinți Peña Nieto și Felipe Calderóne. Cei doi foști șefi de stat au respins acuzațiile.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Generalul Ben Hodges laudă România pentru „cel mai recent exemplu de contribuție la apărarea...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. Nu e bine ". Robi, dezvăluiri sincere în...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Judecătorii au luat DECIZIA. Cutremur fără precedent în DOSARUL CARACAL
Ștevia poate fi delicioasă. Secretele unei mâncări bune de post
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Rose Hanbury, presupusa amantă a prințului William, rupe tăcerea pentru prima dată despre infidelitate
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Un fizician susține că Universul nu are nevoie de materie întunecată pentru a exista