România NU PARTICIPĂ la negocierile pentru desemnarea procurorului șef european. Echipa Consiliului Europei VA NEGOCIA cu cea a Parlamentului European

România NU PARTICIPĂ la negocierile pentru desemnarea procurorului șef european. Echipa Consiliului Europei VA NEGOCIA cu cea a Parlamentului European
Publicat: 01/03/2019, 12:30
Actualizat: 25/03/2019, 21:22

Deoarece deține președinția rotativă a Consiliului UE, România ar fi avut dreptul să participe la negocierile Consiliului cu reprezentanții Parlamentului European, pentru desemnarea viitorului procuror șef european.

„Consiliul a desemnat o ierarhie inițială a celor trei candidați. Echipa de negociatori care va avea discuții cu Parlamentul trebuie să vadă cum poatereconcilia poziția celor două instituții. Este un grup detrei ambasadori din trei țări, care reprezintă statele ce dețin și urmează să dețină Președinția Consiliului UE”, a declarat Romain Sadet., de la Centrul de comunicare al Consiliului

Însă când un candidatprovine din unul din statele ce ar avea dreptul la un reprezentant la negocieri, regulamentul Consiliului UE prevede căurmătorul stat membruce va deține Președinția Rotativă a UE să trimită un ambasador în locul său.

„De aceea a fost luată decizia privind cei trei ambasadori să fie ai statelor care urmează să dețină Președinția Rotativă a Consiliului UE: Finlanda, Croația și Portugalia. Germania urma după Croația, dar pentru că unul dintre candidați este cetățean german, a fost înlocuită de următoarea, și anume Portugalia. Acestea sunt regulile de procedură care au fost agreate de cele22 de state membreînaintea începerii procesului de alegere a procurorului șef european.”

Miercuri, în urma unui vot secret, Comisia LIBE a Parlamentului European a selectat-o pe Laura Codruța Kovesi pe primul loc în lista de candidați pentru postul de procuror-șef european. Kovesi a fost preferată și în Comisia CONT, cu o zi înainte.

Următoarele etape vor fi decise în Conferința Președinților din 7 martie.

În România, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție a ales din nou să o cheme la audieri pe Laura Codruța Kovesi într-o zi deosebit de importantă pentru aceasta.

Pe 7 martie, când la Bruxelles Conferința președinților din Parlamentul European ar trebui să-i confirme candidatura pentru funcția de procuror șef european, Adina Florea a decis să o audieze despre acuzațiile lui Sebastian Ghiță că i-ar fi dat bani pentru aducerea din Indonezia a fostului director FNI Nicolae Popa.

Precedenta chemare la audieri în acest dosar a fost tot într-o zi importantă pentru Kovesi, când urma să plece la Bruxelles.

Voturile pentru Kovesi și cei doi contracandidați au fost contorizate, miercuri, și de europarlamentarul român Maria Grapini, care a generat un nou moment jenant.La numărătoare, o colegă de comisie a observat-o pe Grapini în timp ce „sărea” un vot în favoarea fostei șefe a DNA.Judith Sargentini (Grupul Verzilor) a înlăturat-o de la masă și a continuat ea numărătoarea, care a dat-o câștigătoare pe Kovesi.

Liderul PSD Liviu Dragnea a tranșat mai simplu discuția privind voturile pentru Kovesi. „I don’t speak english„, a răspuns Dragnea în momentul în care a fost întrebat de un jurnalist străin despre votul din comisia LIBE pentru funcția de procuror șef european.

foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Am plâns pentru el, este o victimă. Amărâtul de el” Elena Merișoreanu îi ia apărarea...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire