România NU PARTICIPĂ la negocierile pentru desemnarea procurorului șef european. Echipa Consiliului Europei VA NEGOCIA cu cea a Parlamentului European

România NU PARTICIPĂ la negocierile pentru desemnarea procurorului șef european. Echipa Consiliului Europei VA NEGOCIA cu cea a Parlamentului European
Publicat: 01/03/2019, 12:30
Actualizat: 25/03/2019, 21:22

Deoarece deține președinția rotativă a Consiliului UE, România ar fi avut dreptul să participe la negocierile Consiliului cu reprezentanții Parlamentului European, pentru desemnarea viitorului procuror șef european.

„Consiliul a desemnat o ierarhie inițială a celor trei candidați. Echipa de negociatori care va avea discuții cu Parlamentul trebuie să vadă cum poatereconcilia poziția celor două instituții. Este un grup detrei ambasadori din trei țări, care reprezintă statele ce dețin și urmează să dețină Președinția Consiliului UE”, a declarat Romain Sadet., de la Centrul de comunicare al Consiliului

Însă când un candidatprovine din unul din statele ce ar avea dreptul la un reprezentant la negocieri, regulamentul Consiliului UE prevede căurmătorul stat membruce va deține Președinția Rotativă a UE să trimită un ambasador în locul său.

„De aceea a fost luată decizia privind cei trei ambasadori să fie ai statelor care urmează să dețină Președinția Rotativă a Consiliului UE: Finlanda, Croația și Portugalia. Germania urma după Croația, dar pentru că unul dintre candidați este cetățean german, a fost înlocuită de următoarea, și anume Portugalia. Acestea sunt regulile de procedură care au fost agreate de cele22 de state membreînaintea începerii procesului de alegere a procurorului șef european.”

Miercuri, în urma unui vot secret, Comisia LIBE a Parlamentului European a selectat-o pe Laura Codruța Kovesi pe primul loc în lista de candidați pentru postul de procuror-șef european. Kovesi a fost preferată și în Comisia CONT, cu o zi înainte.

Următoarele etape vor fi decise în Conferința Președinților din 7 martie.

În România, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție a ales din nou să o cheme la audieri pe Laura Codruța Kovesi într-o zi deosebit de importantă pentru aceasta.

Pe 7 martie, când la Bruxelles Conferința președinților din Parlamentul European ar trebui să-i confirme candidatura pentru funcția de procuror șef european, Adina Florea a decis să o audieze despre acuzațiile lui Sebastian Ghiță că i-ar fi dat bani pentru aducerea din Indonezia a fostului director FNI Nicolae Popa.

Precedenta chemare la audieri în acest dosar a fost tot într-o zi importantă pentru Kovesi, când urma să plece la Bruxelles.

Voturile pentru Kovesi și cei doi contracandidați au fost contorizate, miercuri, și de europarlamentarul român Maria Grapini, care a generat un nou moment jenant.La numărătoare, o colegă de comisie a observat-o pe Grapini în timp ce „sărea” un vot în favoarea fostei șefe a DNA.Judith Sargentini (Grupul Verzilor) a înlăturat-o de la masă și a continuat ea numărătoarea, care a dat-o câștigătoare pe Kovesi.

Liderul PSD Liviu Dragnea a tranșat mai simplu discuția privind voturile pentru Kovesi. „I don’t speak english„, a răspuns Dragnea în momentul în care a fost întrebat de un jurnalist străin despre votul din comisia LIBE pentru funcția de procuror șef european.

foto: Hepta

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
Detaliul ascuns de la nunta secretă a Simonei Halep! Hore și voie bună în curtea...
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
„Mami, noi de ce nu locuim împreună, ca o familie?” Sofia, fetița Biancăi și a...
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
ULTIMA ORĂ! Simona Halep și Toni Iuruc s-au CĂSĂTORIT în secret! Campioana noastră a strălucit...
Continua lupta culturală din Ungaria. Comunitatea LGBT anunţă o paradă cu zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un tren a plecat fără pasageri din Gara de Nord Bucureşti. Călătorii au fost trimiși...
Detaliul ascuns de la nunta secretă a Simonei Halep! Hore și voie bună în curtea...
ÎMPĂRĂTEASA nimfomană care reuşea să se CULCE cu mai mulţi bărbaţi decât o prostituată
SUA a început războiul! Trei oameni decedați până acum, de cand Afganistanul este sub bombardament
BOMBA SERII Simona Halep s-a măritat în mare secret. Primele imagini de la nuntă
Ce s-a întâmplat cu Frank Fritz de la „American Pickers”?
Rezultate Admitere liceu Edu.ro 2021: Repartizarea computerizată pe licee şi judeţe
Horoscop de weekend, sâmbătă, 24 iulie. O zodie suferă cumplit astăzi: Mușcă-ți limba! Ajungi într-o...
EXPLOZIV. Harry nu este fiul prințului Charles. Informații BOMBĂ din interiorul Casei Regale
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...