România NU PARTICIPĂ la negocierile pentru desemnarea procurorului șef european. Echipa Consiliului Europei VA NEGOCIA cu cea a Parlamentului European

România NU PARTICIPĂ la negocierile pentru desemnarea procurorului șef european. Echipa Consiliului Europei VA NEGOCIA cu cea a Parlamentului European
Publicat: 01/03/2019, 12:30
Actualizat: 25/03/2019, 21:22

Deoarece deține președinția rotativă a Consiliului UE, România ar fi avut dreptul să participe la negocierile Consiliului cu reprezentanții Parlamentului European, pentru desemnarea viitorului procuror șef european.

„Consiliul a desemnat o ierarhie inițială a celor trei candidați. Echipa de negociatori care va avea discuții cu Parlamentul trebuie să vadă cum poatereconcilia poziția celor două instituții. Este un grup detrei ambasadori din trei țări, care reprezintă statele ce dețin și urmează să dețină Președinția Consiliului UE”, a declarat Romain Sadet., de la Centrul de comunicare al Consiliului

Însă când un candidatprovine din unul din statele ce ar avea dreptul la un reprezentant la negocieri, regulamentul Consiliului UE prevede căurmătorul stat membruce va deține Președinția Rotativă a UE să trimită un ambasador în locul său.

„De aceea a fost luată decizia privind cei trei ambasadori să fie ai statelor care urmează să dețină Președinția Rotativă a Consiliului UE: Finlanda, Croația și Portugalia. Germania urma după Croația, dar pentru că unul dintre candidați este cetățean german, a fost înlocuită de următoarea, și anume Portugalia. Acestea sunt regulile de procedură care au fost agreate de cele22 de state membreînaintea începerii procesului de alegere a procurorului șef european.”

Miercuri, în urma unui vot secret, Comisia LIBE a Parlamentului European a selectat-o pe Laura Codruța Kovesi pe primul loc în lista de candidați pentru postul de procuror-șef european. Kovesi a fost preferată și în Comisia CONT, cu o zi înainte.

Următoarele etape vor fi decise în Conferința Președinților din 7 martie.

În România, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție a ales din nou să o cheme la audieri pe Laura Codruța Kovesi într-o zi deosebit de importantă pentru aceasta.

Pe 7 martie, când la Bruxelles Conferința președinților din Parlamentul European ar trebui să-i confirme candidatura pentru funcția de procuror șef european, Adina Florea a decis să o audieze despre acuzațiile lui Sebastian Ghiță că i-ar fi dat bani pentru aducerea din Indonezia a fostului director FNI Nicolae Popa.

Precedenta chemare la audieri în acest dosar a fost tot într-o zi importantă pentru Kovesi, când urma să plece la Bruxelles.

Voturile pentru Kovesi și cei doi contracandidați au fost contorizate, miercuri, și de europarlamentarul român Maria Grapini, care a generat un nou moment jenant.La numărătoare, o colegă de comisie a observat-o pe Grapini în timp ce „sărea” un vot în favoarea fostei șefe a DNA.Judith Sargentini (Grupul Verzilor) a înlăturat-o de la masă și a continuat ea numărătoarea, care a dat-o câștigătoare pe Kovesi.

Liderul PSD Liviu Dragnea a tranșat mai simplu discuția privind voturile pentru Kovesi. „I don’t speak english„, a răspuns Dragnea în momentul în care a fost întrebat de un jurnalist străin despre votul din comisia LIBE pentru funcția de procuror șef european.

foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Guvernul schimbă Codul Fiscal. Reguli noi la plata impozitului pe anumite clădiri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”