Protest organizat de angajații din muzeele din Iași: Nu avem fonduri pentru necesitățile curente – FOTO / VIDEO

Publicat: 03/07/2019, 16:23

O parte dintre angajații celor patru muzee din cadrul Complexului Național Muzeal Moldova, instituții ce își au sediul in Palatul Culturii, au protestat miercuri în holul clădirii față de bugetul alocat în urma rectificării.

Oamenii susțin că s-au primit doar 30% din fondurile solicitate pentru bunuri și servicii și niciun leu pentru investiții. Astfel, angajații se tem că nu vor fi bani pentru amenajarea unor expoziții noi, iar, dacă situația va continua, din toamnă nu vor putea să achite facturile la utilități.

„Din 2016 nu s-a mai primit niciun ban pentru investiții. Fondurile proprii pe care le deținem trebuie să le redistribuim pentru a ne plăti utilitățile. Chestiunea aceasta se transformă într-un cerc vicios, pentru că neavând bani de investiții pentru dezvoltarea muzeelor și folosind fondurile proprii pentru plata utilităților nu putem utiliza nici fondurile proprii pentru dezvoltarea expozițiilor și a depozitelor. Aceste probleme se răsfrâng asupra beneficiarilor direcți, beneficiari care sunt reprezentați de public. Orice iubitor de muzeu, de educație, este pus în posibilitatea de a nu avea acea varietate pe care noi ne-o dorim să existe, care este firesc să existe, nu este o pretenție născocită. Stăm cu expoziții pregătite, dar neavând bani să le putem pune pe simeze, să le putem panota, publicul ar putea la un moment dat, pe bună dreptate, să se plictisească, să spună nu vin în fiecare an să văd aceleași lucruri”, a declarat Victor Munteanu, muzeograf șef al Muzeului de Etnografie din cadrul Complexului Național Muzeal Moldova.

O altă problemă este și faptul că posturile sunt blocate.

„Chiar dacă am avea bani de expoziții, nu le putem pune spre vizitare pentru că nu le putem asigura securitatea. Nu avem supraveghetori suficienți. Muzeul Etnografic lucrează la jumătate din personal. Sunt 5 angajați și 14 săli. Atunci când aceștia intră în concediu sau își iau liber pentru orele lucrate suplimentar trebuie să apelăm la ajutorul voluntarilor”, a continuat Victor Munteanu.

„Situația financiară din acest an este una dintre cele mai dramatice. Cel puțin în ultimele două decenii nu ne-am întâlnit cu așa ceva. Palatul a fost redeschis abia acum trei ani și avem nevoie de fonduri pentru expozițiile permanente. Chiar dacă am avea aceste expoziții permanente am avea nevoie de personal. Una dintre problemele noastre dramatice este cea a personalului pentru activitățile curente, nu un număr mai mare de specialiști care să descopere cine știe ce, ci nu avem supraveghetori suficienți, nu avem oameni la administrație sau întreținere”, a explicat Senica Țurcanu, muzeograf șef al Muzeului de Istorie.

Potrivit acesteia, pentru toate muzeele din Complexul Național Muzeal Moldova, nu doar cele care își au sediul în Palatul Culturii, există o echipă formată din șase muncitori.

„În acest moment nu avem fonduri pentru necesitățile curente. Am redeschis Palatul. Avem două lifturi: unul face legătura cu subsolul, celălalt cu turnul. Turnul a fost deschis pentru prima oară la vizitare, liftul consumă curent electric, stăm într-o atmosferă irespirabilă la Palat. Asta înseamnă curent electric. Iarna avem nevoie de încălzire. O factură lunară este de 100.000 de lei la curent electric. Sunt 36.000 de metri pătrați de încălzit numai în Palat”, a mai spus Senica Țurcanu.

Proteste similare cu cel din Iași au avut loc în mai multe muzee din țară, aflate în subordinea Ministerului Culturii.

„Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Asociația Managerilor Muzeelor din România, precum și alte entități profesionale din domeniul muzeal, peste 100 de entități din acest domeniu din România, timp de o oră facem un protest, și nu o grevă, pentru că vrem să semnalăm deficiențe foarte grave. Deficiențele au fost semnalate în repetare rânduri”, a spus Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Național Muzeal Moldova Iași.

Situația este gravă și la Opera Națională Română din Iași.

„În ultimele două luni nu am putut să ne plătim colaboratorii, de când am fost puși în această situație nu avem cum să plătim colaboratorii permanenți. Și dacă, Doamne ferește, această situație rămâne până în toamnă, există riscul să se desființeze compania de balet pentru că în balet funcționăm cu foarte mulți colaboratori pentru că nu avem posturi ca să putem angaja persoanele care ne asigură din punct de vedere numeric ca să putem juca spectacole mari din repertoriul clasic. Există riscul ca spectacole din repertoriu, spectacolele de balet să nu le mai putem susține și, evident, și o parte din spectacolele de operă care implică un număr mare de dansatori”, a declarat Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române Iași.

Dacă din toamnă nu va fi primit bugetul solicitat, s-ar putea ajunge la situația în care spectacolele de balet să fie anulate.

„În primul rând, spectacolele mari de balet nu se mai pot ține. Sunt șase spectacole de balet, spectacole de teatru dans și cam jumătate din spectacolele de operă unde avem și momente de coregrafie, momente susținute de compania de balet. Cam zece spectacole vor mai rămâne în repertoriu, cred. Nu mai discutăm cu nu am mai avut o premieră de operă de aproape trei ani. Nici nu se mai pune problema de a avea producții noi. Este vorba pur și simplu de a ne susține spectacole pe care le avem, spectacolele din repertoriu”, a declarat Beatrice Rancea.

Nici la Teatrul Național bugetul alocat nu este suficient.

„Pentru Teatrul Național înseamnă că vom face mai puține premiere, în rest ne străduim să facem în așa fel încât publicul să nu resimtă acest lucru. Pentru salarii sunt, nu sunt banii pentru bunuri și servicii, ceea ce înseamnă cheltuielile de întreținere a clădirii și cheltuielile pentru producția de spectacole de teatru”, a spus Daniel Busuioc, directorul artistic al Teatrului Național Iași.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
E total obligatoriu privind banii de pensii. Anunț de la Guvern azi, 30 aprilie: Nu...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro