Centrul de Resurse Juridice cere demisia din funcție a directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați

Centrul de Resurse Juridice cere demisia din funcție a directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați
Publicat: 05/08/2019, 20:53

Centrul de Resurse Juridice își manifestă public, prin intermediul unui comunicat de presă, îngrijorarea față de modul în care directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați, Ciprian Groza, și-a îndeplinit atribuțiile în materia apărării și protejării minorei filmată în urma unui abuz sexual și cere public demiterea acestuia din funcția pe care o ocupă în prezent.

Fiind întrebat dacă copiii din centrele de plasament sunt mai vulnerabili în astfel de situații, răspunsul acestuia a fost: „Categoric nu.”

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice susțin că în contextul actual, în care citim în mod recurent despre abuzurile sexuale și traficul de ființe umane în scopul exploatării sexuale a copiilor, în special al fetelor din centrele de plasament, aflăm despre cazul fetei de 14 ani, copil din sistemul de protecție specială, filmată plină de sânge pe stradă, ignorată de poliția care a refuzat să coboare din mașină pentru a-i acorda un prim – ajutor.

„Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilul (DGASPC) Galați au afirmat că minora „avea bilet de voie” și că ar fi „întreținut relații sexuale consimțite cu iubitul ei”[1]. Ne întrebăm cum consideră – cu nonsalanță – reprezentanții DGASPC Galați că ar fi putut consimți o minoră de 14 ani la un act sexual? Și cum este protejat dreptul la imagine al acestei fete, ale cărei imagini au fost difuzate în spațiul public (drept protejat prin art. 27 din Legea 272/2004)? (…) De foarte mulți ani direcțiile generale de asistență socială și protecție a copilului, sub oblăduirea președinților de consilii județene, ignoră principiul interesului superior al copilului. De peste 15 ani, închizând ochii la multele abuzuri și abateri de la litera legii, statul român simulează apărarea și protecția copiilor dați în grijă, acceptând ca drepturile și obligațiile părintești să fie exercitate de directorul DGASPC (inițial până în 2013 au fost exercitate de președintele consiliului județean)”, potrivit sursei citate.

Potrivit CRJ, de trei ani, avocaților și psihologilor orgaizației li se interzice accesul în vizite inopinate în centrele de protecție a copilului, după ce din 2003 au realizat rapoarte, au propus amendamente legislative, au format personal, dar au și reclamat în instanță abuzurile și lipsa de protecție a miilor de copii aflați în grija statului.

„Ultima dată acum acum două luni, urmare a presiunilor din sistem, Ministerul Sănătății a retras după numai 7 zile, autorizația acordată Centrului de Resurse Juridice pentru vizitarea centrelor de plasament și a centrelor rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități (art. 47, Legea 487/2002). Așadar, cum sunt identificate cazurile de neglijență, exploatare, abuz sau viol comise aspura copiilor din centrele de plasament, în condițiile în care până și cazurile ce ajung să fie expuse atenției publice sunt „camuflate” cu explicații șubrede, lipsite de credibilitate sau profesionalism? Cine este reprezentantul legal al acestui copil din sistemul de protecție specială? Cel mai probabil directorul DGASPC Galați. Acesta este în egală măsură și responsabil cu managementul instituției și realizarea activităților la nivel județean. În ce măsură cele două roluri s-au suprapus? Se află în conflict de interese?”, se mai arată în comunicat.

Centrul de Resurse Juridice îi adresează directorului DGASPC Galați, care exercită conform legii, drepturile și obligațiile părintești față de minora abuzată sexual, solicitarea de a clarifica următoarele aspecte:

Ce acțiuni a întreprins în sprijinul fetei? De câte ori a interacționat cu minora plasată în grija statului cu măsură de protecție specială și ce informații (la nivel de părinte) are despre fată? Îi cunoaște prietenul? Cum veghează directorul la respectarea dezvoltării fizice și psihice a minorei? Cum a informat minora asupra asupra drepturilor și îndatoririlor ce îi revin, precum și asupra modalităților de exercitare și îndeplinire a acestora? Cum a informat minora că are dreptul să depună singură plângeri referitoare la încălcarea drepturilor sale fundamentale? A sesizat directorul DGASPC Galați la rândul său lipsa de intervenție și acordare a ajutorului de către IPJ Galați? În cazul în care drepturile și obligațiile părintești s-au menținut la familia biologică, în ce măsură aceștia sunt în contact cu minora, implicați în viața ei de zi cu zi și sprijiniți să îi acorde sprijinul și în situații de neglijență sau abuz?

Totodată, Centrul de Resurse Juridice solicită IPJ Galați să precizeze câte sesizări a primit din partea copiilor aflați cu măsură de protecție specială în centrele de plasament din subordinea DGASPC Galați? Câte sesiuni de informare a organizat în aceste centre pentru a conștientiza minorii asupra pericolelor, cum și unde pot sesiza și cine îi poate apăra? Câți dintre angajații IPJ Galați au fost pregătiți pentru a identifica abuzurile asupra copiilor din centrele de plasament?

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Mărturia sfâșietoare a văduvei lui Sorin Anghel, bărbatul măcelărit de interlopi: „Au venit după el...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
A rămas fără plămân, după ce a fost operat de cancer, deşi avea TBC. Despăgubiri...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
„Vând cireșe cu 2 lei kilogramul” Anunțul viral al unui român. Acesta are, însa, o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce NU trebuie să faci dacă ai băgat benzină în loc de motorină! Cum poți...
Ungaria vorbeşte despre al Treilea Război Mondial. Ce trebuie să evite Occidentul
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Marea schimbare de la 1 IULIE. Este măsura pe care o așteptau milioane de români:...
Pensionarii cu venituri mărite în iunie. Când se va face plata
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Ultimele imagini cu Erik, băiatul mort după ce a furat mașina părinților și a ieșit...
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Astronomii au observat pentru prima dată coliziunea dintre două găuri negre din Universul antic
×