Centrul de Resurse Juridice cere demisia din funcție a directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați

Centrul de Resurse Juridice cere demisia din funcție a directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați
Publicat: 05/08/2019, 20:53

Centrul de Resurse Juridice își manifestă public, prin intermediul unui comunicat de presă, îngrijorarea față de modul în care directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați, Ciprian Groza, și-a îndeplinit atribuțiile în materia apărării și protejării minorei filmată în urma unui abuz sexual și cere public demiterea acestuia din funcția pe care o ocupă în prezent.

Fiind întrebat dacă copiii din centrele de plasament sunt mai vulnerabili în astfel de situații, răspunsul acestuia a fost: „Categoric nu.”

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice susțin că în contextul actual, în care citim în mod recurent despre abuzurile sexuale și traficul de ființe umane în scopul exploatării sexuale a copiilor, în special al fetelor din centrele de plasament, aflăm despre cazul fetei de 14 ani, copil din sistemul de protecție specială, filmată plină de sânge pe stradă, ignorată de poliția care a refuzat să coboare din mașină pentru a-i acorda un prim – ajutor.

„Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilul (DGASPC) Galați au afirmat că minora „avea bilet de voie” și că ar fi „întreținut relații sexuale consimțite cu iubitul ei”[1]. Ne întrebăm cum consideră – cu nonsalanță – reprezentanții DGASPC Galați că ar fi putut consimți o minoră de 14 ani la un act sexual? Și cum este protejat dreptul la imagine al acestei fete, ale cărei imagini au fost difuzate în spațiul public (drept protejat prin art. 27 din Legea 272/2004)? (…) De foarte mulți ani direcțiile generale de asistență socială și protecție a copilului, sub oblăduirea președinților de consilii județene, ignoră principiul interesului superior al copilului. De peste 15 ani, închizând ochii la multele abuzuri și abateri de la litera legii, statul român simulează apărarea și protecția copiilor dați în grijă, acceptând ca drepturile și obligațiile părintești să fie exercitate de directorul DGASPC (inițial până în 2013 au fost exercitate de președintele consiliului județean)”, potrivit sursei citate.

Potrivit CRJ, de trei ani, avocaților și psihologilor orgaizației li se interzice accesul în vizite inopinate în centrele de protecție a copilului, după ce din 2003 au realizat rapoarte, au propus amendamente legislative, au format personal, dar au și reclamat în instanță abuzurile și lipsa de protecție a miilor de copii aflați în grija statului.

„Ultima dată acum acum două luni, urmare a presiunilor din sistem, Ministerul Sănătății a retras după numai 7 zile, autorizația acordată Centrului de Resurse Juridice pentru vizitarea centrelor de plasament și a centrelor rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități (art. 47, Legea 487/2002). Așadar, cum sunt identificate cazurile de neglijență, exploatare, abuz sau viol comise aspura copiilor din centrele de plasament, în condițiile în care până și cazurile ce ajung să fie expuse atenției publice sunt „camuflate” cu explicații șubrede, lipsite de credibilitate sau profesionalism? Cine este reprezentantul legal al acestui copil din sistemul de protecție specială? Cel mai probabil directorul DGASPC Galați. Acesta este în egală măsură și responsabil cu managementul instituției și realizarea activităților la nivel județean. În ce măsură cele două roluri s-au suprapus? Se află în conflict de interese?”, se mai arată în comunicat.

Centrul de Resurse Juridice îi adresează directorului DGASPC Galați, care exercită conform legii, drepturile și obligațiile părintești față de minora abuzată sexual, solicitarea de a clarifica următoarele aspecte:

Ce acțiuni a întreprins în sprijinul fetei? De câte ori a interacționat cu minora plasată în grija statului cu măsură de protecție specială și ce informații (la nivel de părinte) are despre fată? Îi cunoaște prietenul? Cum veghează directorul la respectarea dezvoltării fizice și psihice a minorei? Cum a informat minora asupra asupra drepturilor și îndatoririlor ce îi revin, precum și asupra modalităților de exercitare și îndeplinire a acestora? Cum a informat minora că are dreptul să depună singură plângeri referitoare la încălcarea drepturilor sale fundamentale? A sesizat directorul DGASPC Galați la rândul său lipsa de intervenție și acordare a ajutorului de către IPJ Galați? În cazul în care drepturile și obligațiile părintești s-au menținut la familia biologică, în ce măsură aceștia sunt în contact cu minora, implicați în viața ei de zi cu zi și sprijiniți să îi acorde sprijinul și în situații de neglijență sau abuz?

Totodată, Centrul de Resurse Juridice solicită IPJ Galați să precizeze câte sesizări a primit din partea copiilor aflați cu măsură de protecție specială în centrele de plasament din subordinea DGASPC Galați? Câte sesiuni de informare a organizat în aceste centre pentru a conștientiza minorii asupra pericolelor, cum și unde pot sesiza și cine îi poate apăra? Câți dintre angajații IPJ Galați au fost pregătiți pentru a identifica abuzurile asupra copiilor din centrele de plasament?

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
Andreea Marin a SLĂBIT enorm! Acum arată la fel ca-n tinerețe, când a fost ofertată...
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Imaginile în care Novak Djokovic a fost lovit cu o sticlă în cap după meci!...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Avertizare ANM: Cod galben de ploi şi vânt în mai multe judeţe
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Schimbare pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Decizia oficială a intrat deja în vigoare
Românii, striviți de inflație. 3 produse care au explodat
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Aurora boreală a captivat din nou globul, după o furtună solară istorică. Cum s-a văzut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Un strămoș al vacilor cântărea doar 450 de grame