Comisarul european pe Justiție, despre Kovesi: Am toată încrederea că va face o treabă extraordinară

Comisarul european pe Justiție, despre Kovesi: Am toată încrederea că va face o treabă extraordinară
Publicat: 25/09/2019, 13:19

Din partea Comisiei Europene, Comisarul european Günther H. Oettinger, responsabil de Buget a declarat, după ce Comisia LIBE și Consiliul UE au ajuns la un acord definitiv pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de șef al Parchetului european, că Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) își va continua activitatea ca un organism independent.

„Comisia Europeană lucrează din greu pentru a se asigura că fiecare euro din bugetul UE este cheltuit în acord cu regulile și aduce valoare adăugată pentru UE. Aceasta înseamnă și lupta propriu-zisă împotriva fraudei la bugetul UE. Până acum, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a fost esențial către acel obiectiv și își va continua munca ca un oficiu independent de investigație care va face loc ameliorărilor și altor măsuri de protecție. Procurorul European se va asigura că acțiunea la nivelul Uniunii merge cu un pas mai departe, și chiar duce infractorii în fața instanței în cazuri penale care afectează bugetul Uniunii. Îi doresc noului Procuror Șef mult noroc în a face față provocărilor care o așteaptă. Atât Comisia Europeană cât și OLAF o vor sprijini ferm în sarcinile pe care le va întâmpina”, a declarat comisarul Günther Oettinger, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Comisarul European pentru Justiție VÄ›ra Jourová și-a exprimat încrederea în desemnarea Laurei Codruța Kovesi în fruntea Parchetului European și a declarat că instituția va funcționa de la sfârșitul anului 2020.

„Acest acord este un semnal puternic că UE este serioasă în lupta infracțiunilor financiare și în protejarea banilor contribuabililor. Parchetul European oferă o configurație nemaiîntâlnită pentru a prioritiza infracțiunile transfrontaliere și pentru a asigura că nicio infracțiune împotriva bugetului UE rămâne nepedepsită. Acesta oferă un răspuns cererilor cetățenilor europeni și echipează procurorii europeni cu noi instrumente îndrăznețe pentru a investiga și ancheta infracțiunile de la nivelul UE. Salut acordul privind numirea doamnei Kovesi ca primul Procuror Șef European. Am toată încrederea că doamna Kovesi va face o treabă extraordinară în fruntea Parchetului European. Cu acest acord, va fi de acum posibil să stabilim noul Parchet precum era planificat, la sfârșitul anului 2020. Comisia va rămâne un susținător neclintit al eforturilor colective pentru a lupta împotriva fraudei și corupției în UE”, a afirmat Jourova, conform comunicatului.

COREPER II s-a întrunit miercuri pentru a lua act de acordul Consiliului UE și PE privind susținerea Laurei Codruța Kovesi la Parchetul European, au afirmat surse europene, pentru Mediafax. Președinția finlandeză a Consiliului UE urmează să transmită o scrisoare PE prin care confirmă acordul comun.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a afirmat, marți, după ce Comisia LIBE și Consiliul UE au ajuns la un acord definitiv pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de șef al Parchetului european, că toți pașii care vor urma de acum înainte reprezintă „pure formalități”.

Acordul asupra numirii Laurei Kövesi în funcția de procuror-șef al UE va trebui formalizat și de către Parlamentul European.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Toți proprietarii de apartamente cu DOUĂ CAMERE au fost avertizați. Anunțul venit marți, 7 MAI
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani