New Republic: Cărtărescu, în partea superioară a listei candidaților la Nobelul pentru literatură

New Republic: Cărtărescu, în partea superioară a listei candidaților la Nobelul pentru literatură
Publicat: 09/10/2019, 18:38

Cărtărescu este numit de jurnalistul american „Cartaresceau”, dar nu este îndoială la cine se referă în articolul publicat miercuri. Americanul arată că scriitorul român „își face intrarea așteptată în partea superioară a listelor de speculații pentru Premiul Nobel, dar rămâne un candidat-surpriză”.

Mircea Cărtărescu, al cărui nume este citat corect de casele de pariuri citate în articol, Nicer Odds și Ladbrokes, este creditat cu șanse de 15/1, asemănătoare cu cele pe care le au autori precum poetul sirian Adonis (15/1), sud-coreeanul Ko Un (10/1 de la Ladbrokes și 34/1, de la Nicer Odds), norvegianul Jon Fosse (15/1), albanezul Ismail Kadare (15/1) și la același nivel cu japoneza Yoko Tawada, chinezul Yan Lianke și argentinianul Cesar Aira. Toți sunt menționați la categoria „Hei, este posibil”.

Potrivit celor care au făcut pariuri, cele mai mari șanse le-ar avea Maryse Conde, din Guadelupe, Ludmila Ulitskaia, din Rusia, Olga Tokarczuk, din Polonia, NgÅ©gÄ© wa Thiong”o, din Kenia dar și chinezoaica Can Xue. Chiar dacă aceasta din urmă are aceeeași cotă de pariuri ca și Mircea Cărtărescu, ar fi favorizată de faptul că reprezintă o altă zonă geografică decât Europa, atât de des premiată de suedezi.

Printre favoriți se numără și două autoare canadiene, Margaret Atwood și Anne Carson, dezavantajate, potrivit criticului de la New Republic, doar de faptul că autorii de limbă engleză au câștigat trei din ultimele cinci premii Nobel pentru Literatură, citându-i pe Bob Dylan, Kazuo Ishiguro și Alice Munro.

O listă separată este dedicată de americani autorilor care ar merita premiul dar nu au șanse să câștige, fie din cauza contextului, fie pentru că nu se potrivesc preferințelor arătate de academia suedeză în ultimii ani. Printre aceștia se numără japonezul Haruki Murakami, spaniolul Javiar Marias, austiacul Peter Handke, cehul Milan Kundera, dar și doi autori maghiari, László Krasznahorkai și Peter Nadas, care, deși au fiecare cote mai bune decât romancierul român (11/1), sunt dezavantajați de faptul că vor înjumătăți între ei voturile cititorilor de literatură maghiară, notează Shephard.

Favoriți trecuți cu vederea până și de pariori sunt mai mulți autori americani, dezavantajați de faptul că Bob Dylan a fost câștigat premiul cu prea puțin timp în urmă. Autorii americani dezavantajați astfel ar fi Marilynne Robinson, Don DeLillo, Joyce Carol Oates, Lydia Davis, Joan Didion, Charles Portis, Cormac McCarthy, Thomas Pynchon și recentul invitat la FILIT, în Iași, Richard Ford.

Dezavantajați de premiile cucerite de autorii de limbă engleză ar fi și britanici precum Salman Rushdie, Tom Stoppard, Martin Amis, Julian Barnes sau Ian McEwan.

Două premii Nobel pentru Literatură se vor anunța joi la Stockholm, pentru anul 2019 și pentru anul 2018, cel din urmă amânat după ce acuzațiile de abuz sexual la adresa soțului uneia dintre membrele Academiei Suedeze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
OBLIGATORIU pentru cei care au casă la curte. Toți proprietarii trebuie să facă asta
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice